hirdetés
hirdetés

Te hol szereznél tojást a rommá lőtt Leningrádban?

Vannak könyvek, amiket az ember időnként levesz a polcról, és pont ugyanolyan lelkesedéssel tudja végigolvasni, mint először. A Recharge-ban most Nagy Zsolt, a Kreatív Online vezető szerkesztője ajánl egy kis olvasnivalót az egyre korábban beköszöntő estékre. 

hirdetés

17 éves kamaszsrácnak lenni nem egyszerű, mert ilyenkor az agy nem nagyon hajlandó mással foglalkozni, mint a csajozással. A csajozás pedig fokozottan nehéz a második világháború közepén, egy ostromlott városban, az orosz tél farkasordító hidegében.

A Tolvajok tele című világháborús dráma főhőse, Lev Benyov viszont pont megnyerte ezt a kört magának. Nem elég, hogy az ostromgyűrűbe zárt és kiéheztetett, lebombázott városban egyike azoknak, akiket tűzoltói feladatra soroznak be, de még szűz is, és ez utóbbi sokkal jobban zavarja, mint a monoton bombázás. Egyik este társaival észrevesznek egy német ejtőernyőst, aki hangtalanul ereszkedik alá az égből – holtan. A tőle szerezhető zsákmány felülírja a kijárási tilalom megszegése iránti félelmet. Természetesen az akció balul sül el, lebuknak, Lev már nem tud meglógni. Börtönbe vetik, és a fiú az esélytelenek nyugalmával várja, hogy elvigyék kivégezni. A cella sötétjében megismerkedik egy Kolja nevű dezertőrrel, aki szemtelenül jóképű, idegesítően vidám, és pofátlanul művelt, ráadásul mindent tud a nőkről – egyszóval járatos abban a világban, amiről a kamasz Lev eddig csak fantáziálhatott.

 

Kivégzés helyett azonban feladatot kapnak a Belbiztonság vezetőjétől: keresniük kell egy tucat tojást, mert a lánya férjhez megy, és nem tudnak tojás nélkül tortát sütni. Az elsőre nevetséges feladat hamar borús fordulatot vesz, és ami manapság egy könnyű séta a boltig, az Lev és Kolja számára élet-halál harc lesz.

David Benioff könyve egyszerre egy rendkívül szórakoztató kamaszregény, jópofa, szerethető karakterekkel, és egy rémisztően sötét leírás a második világháború egyik legkegyetlenebb katonai manőveréről, Leningrád ostromáról. A várost három éven át éheztették, minden nap tüzérség lőtte és repülők szórták rá a bombákat.

A regény gerincét Benioff orosz nagyszüleinek visszaemlékezése adja az ostromról, Lev pedig maga Benioff nagyapja.  A történet persze ki van színezve, ennek ékes példája maga az alaptörténet, mely nyilván kitaláció, viszont rámutat arra a valóságos kontrasztra, ami az orosz politikai és hadvezetést jellemezte – míg a város lakosai szó szerint egymást, vagy a lebombázott cukorgyár földjét ették, a városi parancsnokság esküvőre készült, és már csak a tojás kellett egy tortához, amihez nincs emberáldozat, ami túl sok lenne. 

David Benioff neve egyébként lehet, hogy ismerősen cseng valakinek, mert nemcsak a Trónok harca forgatókönyvét írta, hanem a Tróját és egy X-Men filmet is. A tech-világban jártasoknál sem véletlenül rázza a csengőt a vezetéknév, a Salesforce alapítójának, Marc Benioffnak a távoli kuzinja.

Könnyű könyv? Nem. Olvastatja magát? Letehetetlen!

David Benioff: Tolvajok tele. Kiadó: Fumax Kft. Kiadás éve: 2014. Fordította: Gy. Horváth László


 

+1 ajánlás: podcast

Podcastból nehéz egyszerre jót és izgalmasat találni, nekem az egyik nagyon kellemes csalódás a tavaly október-november környékén felfedezett Science Vs. nevű tudományos-ismeretterjesztő csatorna volt. Egészen konkrétan egy teljesen váratlanul felbukkanó, influenza-szerű világjárvány elterjedésének lehetőségeit és hatásait vizsgálták az egyik adásban, amit pár héttel azelőtt hallgattam, hogy a koronavírusos híradások beindultak.

Utólag már nem is a feltételezés volt izgalmas, hanem az, hogy rendkívül pontosan jósolta meg azt, hogy vonul végig egy illyen pandémia az Egyesült Államokon, és hogyan érinti annak egészségügyi ellátórendszerét. Az adásban amerikai járványügyi szakértők segítségével próbálták megteremeteni az akkor még igencsak elképzelhetetlennek tűnő, szinte már apokaliptikus ható állapotokat - fél évvel később a valóság felzárkózott. A csatorna ezen kívül számtalan érdekes, izgalmas tudományos témát végigvesz, az egyik részben például arról van szó, hogy vajon a futás-e a legjobb zsírégető sport, egy másik, őrülten izgalmas, szakértőket is bevonó adásban meg egy olyan emberről van szó, aki kétszer halt meg.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!