hirdetés
hirdetés
hirdetés

Számolhasson be a média szabadon a járványról – kéri az orvosi kamara

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) amellett érvel, hogy az orvosok küzdelme és annak körülményei publikussá válhassanak.

hirdetés

„Transzparenciával a járvány leküzdéséért” címmel osztott meg bejegyzést a MOK. Az orvosi kamara keddi posztjában azt írja, minden politikai szándéktól mentesen a következő okokból tartja fontosnak a transzparenciát:

  • mert a baj objektív nagyságát, valós képeit látva az egyéni felelősségvállalás, a járványügyi védekezés személyes része – így a távolságtartás, maszkviselés, higiénés szabályok betartása – felerősödnének, ezáltal az új megbetegedések száma és velük az egészségügyre nehezedő hatalmas nyomás csökkennének,
  • mert a küzdelmet és annak körülményeit látva a járványügyi védekezéssel, az egészségügyi ellátással kapcsolatos irreális elvárások megváltozhatnának,
  • mert a járványt tagadó, oltásszkeptikus hangok elhalkulnának, az oltást felvenni szándékozók jelenleg még a célhoz képest alacsony száma - nemzetközi példákra alapozva - jelentősen megnőne, lehetővé téve, meggyorsítva így a nyájimmunitás vakcináció általi elérését,
  • mert az egészségügyi dolgozók megérdemlik, hogy hősiességük valóban látható legyen,
  • mert a járvány legyőzése érdekében az összefogás megerősödhetne

Nem sokkal korábban, március végén 28 szerkesztőség kérte közös levélben a kormányt, hogy engedje be a sajtót a kórházakba. Az aláírók között ott voltak a legnagyobb független portálok, a 24.hu, a Telex, a 444 és a hvg.hu is, illetve például az RTL Híradó. 

Nem elég és nem elég jó minőségű adat

„A helyzet reális megítélése és a hatékony védekezési stratégia, az egyenletesebb terhelésmegosztás érdekében szükség lenne a COVID-19 betegség objektív adatainak, mérőszámainak területi bontás szerinti részletesebb publikálására is” – írták még. „Fontos lenne például a kórházban ápoltak, intenzív osztályon ellátottak és a lélegeztetőgépen lévők adatainál naponta közzé tenni az aznap ellátásba kerületek, valamint a gyógyulás és halál miatt az intézményi ellátásból kivontak számát. A publikálandó indikátorok körének meghatározásában a Magyar Orvosi Kamara szakértők bevonásával szívesen működik közre.”

A MOK ezután arra kéri a döntéshozókat, hogy „tegyék minél szélesebb körben lehetővé a média számára a kórházakból, járványügyi ellátó helyekről való reális tudósítást, az egészségügyi dolgozók számára a szabad megnyilvánulást”.

A kamara emellett kéri a média és az egészségügy dolgozóit is, hogy „a lehetőséggel felelősen élve, objektíven mutassák be a járványügyi védekezés nehézségeit, buktatóit, valamint sikereit és magasztos pillanatait egyaránt”.

Párhuzamos valóságok 

Szintén a közösen megfogalmazott levél után, hetek óta először közölt kórházon belüli képeket az MTI, miközben a független szerkesztőségek továbbra sem mehetnek az intézményekbe. Márciusban a járvány kezdete óta a legnagyobb terhelés mellett dolgoztak a kórházakban és rendelőkben, de az MTI az elmúlt hetekben csak az oltásokról beadott képeket adott ki.

A 28 szerkesztőség által aláírt levél megjelenése után Kovács Zoltán államtitkár reagált leghamarabb a kormányból, szerinte a kórházakban gyógyítani kell, nem kamerázni. A kormányközeli Magyar Nemzeti Médiaszövetség hétfőn hasonló álláspontot közölt, szerintük a szabad tájékoztatásról szóló kérés „nem időszerű”, az aláírókra pedig baloldali portálokként hivatkozott.

Nyitókép: MOK Facebook

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

A vád szerint Jimmy Lai illegális tiltakozást szervezett még 2019-ben. Kína egyre jobban szorongatja a különleges jogállású területet. 

Dinamikus kizárási listákat lehet vele létrehozni, amivel egyszerűsíthetik a kampányok menedzselését.

Michal Malysa tizenöt piacon vezényli majd a cégcsoport külső és belső kommunikációját.

A bútoráruház nem is költ más offline csatornán, a szpot a saját kreatívcsapat munkája.

534 különböző ruhadarab vonul fel a bevásárlóközpontból a látványos videókban.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés
hirdetés