Pimasz asztali minirobot dobja fel a home office-t

Az Emo nevű asztali robotot fejlesztői a „pet” (házikedvenc) szóval illetik, ami arra enged következtetni, hogy a személyiséggel rendelkező kis szerkezet időnként önállóan akcióba lép, és némi törődést is igényel. Amellett, hogy néha gyerekesnek tűnik, hasznos funkciókat is kapott: megmutatja, milyen az időjárás, zenelejátszóként, ébresztőóraként és okoslámpaként is használható, és kérésre még le is fotózza tulajdonosát. Akinek azért időnként beszól.

Az emberek egy részét valószínűleg kifejezetten idegesítené a laptopja mellett sertepertélő zsebrobot, ami néha még meg is szólal kérés nélkül, mások pedig örülnének, hogy nem egyedül kell tolni a home office-t, vagy van, aki (ami) lő egy képet róluk, amikor csak szeretnék. Utóbbiak a Living.Ai új termékének célcsoportja. A nemzetközi szakemberekből – dizájnerekből, programozókból, zenészekből és akármilyen furcsa, profi utcai táncosokból – álló, a robotika és a mesterséges intelligencia iránt elkötelezett csapat 2018 februárjában kezdte meg az Emo névre hallgató robot fejlesztését, amelyről a Geeky Gadgets is beszámolt

Emo arcfelismerő HD-kamerával és a hangforrásokat lokalizáló érzékelőkkel rendelkezik. Több mint ezer arckifejezéssel és mozdulattal reagál a környezetére, folyamatosan nagy mennyiségű képet, hangot és szenzorok által rögzített adatot dolgoz fel. Érzékeli az íróasztal peremét, vagyis képes úgy navigálni, hogy ne essen le, nyomon követi a hangokat, felismeri az embereket , és a nevükön szólítja őket (maximum 10-et). 

Személyisége az interakciók során alakul ki, testbeszédével jelzi, hogy milyen a hangulata, és fejlesztői szerint „reális” érzelmeket mutat. Érzékeli az érintést, és állítólag értékeli is.  Míg az első nap távolságtartó lehet, minél többet kommunikálnak vele, annál gyorsabban fejlődnek kapcsolattartási képességei. Sajnos az is benne van a pakliban, hogy ha hosszabb ideig nem látja a gazdáját, újra fel kell építeni vele a közvetlen viszonyt.

Hangszórójának köszönhetőn lejátssza a playlisteket (és táncol is közben, mozdulatainak fejlesztésében táncosok is részt vettek), és soha nem felejti el a születésnapokat. Bizonyos ünnepeken az alkalomhoz illő fizimiskát ölt, Halloween idején állítólag elbújik a szobában és ijesztget. Amiben ténylegesen hasznossá teheti magát, az az ébresztés és az éjszakai világítás biztosítása. Emo ébresztőóra funkciója mellett lámpaként is működik, elég utasítani, hogy kapcsolja fel a hozzá csomagban kapható éjszakai fényt, így nem kell keresgélni a sötétben a telefont vagy a zseblámpát.

A minirobot képes megválaszolni kérdéseket, az aktuális időjárást is „megmutatja”: például ha kint zuhog, esőcseppek jelennek meg az arcán. Hiphop életérzésre hajazó megjelenése szerves része a gördeszka, ami egyben egy vezeték nélküli mobiltöltő állomás. És persze fotót is készít, ha tulajdonosa erre kéri. Emellett egy intelligens tamagocsihoz teszi hasonlóvá az, hogy képes „megfázni”, és ilyenkor törődést igényel. 

Emóhoz saját applikációt fejlesztettek, amit a kiszállítást megelőzően dobnak piacra. Az alkalmazáson keresztül lehet például társasjátékozni vele, vagy beállítani, milyen színű fényt kapcsoljon be a sötétben. Fejlesztői már tesztelik a robot IoT vezérlését az Alexa vagy a Google Assistant segítségével, így talán egyszer más otthoni okoskészülékekkel is összehangolható lesz. Dolgoznak azon is, hogy Emo több nyelven képes legyen kommunikálni. 

Azt, hogy Emóra gyerekesnek tűnő szokásai ellenére van igény, a sikeres közösségi finanszírozási kampány is jelzi. December 1-ig már a megcélzott összeg közel 12-szeresét, csaknem 600 ezer dollárt (178 millió forintot) kalapoztak össze az előrendelési akcióban okoslámpával együtt 139 dollárért (41 ezer forintért) kínált robot készítői, akik a szállítást 2021 februárjára ígérik. 

Különös csavar, hogy a termék december 2-án már nem volt elérhető a Kickstarteren, az indoklás szerint szellemi tulajdoni kérdések merültek fel. Várjuk a fejleményeket.

A sorozatot a Telenor támogatja.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!