Önmagát beállító okoshallókészülék segít a hallássérülteken

A világ legújabb, már mesterséges intelligencia által vezérelt készüléke nemcsak a hallásélményt javítja, de növeli a felhasználó komfortérzetét és magabiztosságát a társas környezetben. Ez a kis intelligens készülék képes megtanulni a személyre szabott hallási preferenciákat, vagyis minden olyan hely atmoszférazaját magába szívja és elraktározza, ahol a tulajdonosa megfordul. Így a másodperc törtrésze alatt alkalmazkodik a helyzethez, hogy a lehető legtermészetesebb hallásélményt biztosítsa.

A hallókészülékek tervezésével és gyártásával foglalkozó Widex nem ismeretlen az orvosi segédeszközöket forgalmazó piacon, a világ több mint száz országába, köztük a magyar piacra is értékesítenek, az elmúlt néhány évben pedig a digitális technológia használatának köszönhetően a legtermészetesebb hallást képesek eszközeik által visszaadni az embernek. Az 1956 óta működő dán, családi vállalkozásból nagyra nőtt céghez köthető a világ első digitális hallókészüléke, amelyet az elmúlt hónapokban még tovább tökéletesítettek.

 

Szinkronhallás személyre szabva

Az egyik legnagyobb eredményük, hogy amíg a jelenleg elérhető, hagyományos készülékeknél a viselőiknek jellemzően 7-10 ezredmásodperces hangkésleltetéssel kellett megelégedniük, addig ezt a fül dobhártyájához érkező hangcsúszást a Widex Moment készülék esetében egészen minimálisra, mindössze 0,5 milliszekundumra csökkentette. Ez pedig a hallókészülékes hangzásnál lényegesen természetesebb, valós idejű szinkronban közvetített hangélményt eredményez a felhasználó számára – írja cikkében a Digital Trends.

A dán okoshallókészülék másik jelentős újítása a mesterséges intelligencia használata, vagyis az, hogy a gépi tanulás által képes alkalmazkodni ahhoz, ahogyan a felhasználó hallani szeretné a körülötte lévő világot. Különféle, személyre szabott beállításokat menthet el a füles agyában, például megtaníthatja neki, hogy milyen alapzajok vannak lakása különböző helyiségeiben, a munkahelyén vagy a szupermarketben, ahova a legtöbbször jár vásárolni. A rendszerhez kapcsolt felhőszolgáltatáson keresztül gyakorlatilag beállítások millióit mentheti el és tárolhatja, amelyeket aztán a készülék automatikusan előhív a helynek, illetve az esetleges társalgási helyzetnek megfelelően.

 

A jövő hallókészüléke már a jelen

Így foglalta össze a lapnak James Martin, a Widex cég audiológiai fejlesztéseiért felelős igazgatója innovációjuk lényegét, miközben hozzátette: „a mesterséges intelligencia alkalmazása nagyobb irányítási lehetőséget biztosít a felhasználóknak hallási élményük felett”. Erre hozta fel példaként azon eseteket, miszerint a készülék viselőjének más beállításra lehet szüksége, ha egy alapvetően zajos étteremben próbál valakivel beszélgetni, ésmegint másra, ha egyedül sétál egy parkban, és pont a környezet hangjait szeretné tisztán hallani.

A mesterséges intelligenciának köszönheti azt a tulajdonságát is, hogy a hallókészülék a folyamatos használattól függően egyre intelligensebb lesz, minél többet tapasztal viselőjén keresztül, annál több helyen és szituációban képes a lehető legjobb hangélményt visszaadni. A készülék apró elemek helyett tölthető akkumulátorral működik, a mellé fejlesztett applikáció pedig a finomhangolásban segíti felhasználóját, amely egy beállítható sötét mód funkciót is kapott arra az esetre, ha valaki színházban, esti rendezvényen szeretné az előadáshoz optimalizálni a készülékét. A Widex cég igazgatója a lapnak azt is elmondta, hogy az új Moment már számos európai országban elérhető az audiológus szakembereken keresztül, a weboldaluk szerint már Magyarországon is.

A sorozatot a Telenor támogatja.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!