hirdetés
hirdetés

Így nézett ki a hírportálok decemberi látogatottsága

Itt a Júzerszkander 2020 utolsó hónapjának olvasottsági adataival, amiből minden kiderül: melyik közéleti híroldalt olvassák a legtöbben, mire kattintanak a legtöbbször, mennyi időt töltenek el az oldalon? 

hirdetés

Harmadik alkalommal jelentkezik a Júzerszkander című rovatunk, amelyben minden hónapban megnézzük a Gemius közönségmérési adatai alapján, hogy melyik hírportál büszkélkedhet a legtöbb olvasóval a teljes (15 év fölötti) lakosság körében és a kereskedelmileg leginkább releváns 18-59-es korcsoportban.

A gyűjtés módszertani alapjairól:

  • a Gemius mérése egy magyar kereskedelmi mérés, így a belföldi látogatókat vesszük alapul (a külföldről érkezőket, akik például egy olyan Google Analytics statisztikában látszanak, amit az első időszakában pl. a Telex közölt magáról, tehát nem);

  • valós egyedi látogatókat (olvasókat), úgynevezett Real Userek (RU) számait nézzük a teljes hónap során, ami azt jelenti, hogy egy felhasználó akkor is csak egyszer számít a látogatottsági adatokba, ha minden nap 10-szer felmegy egy oldalra (akár a cookie-kat szorgosan kitörölgetve), és akkor is, ha csak az adott hónap elsején – őket a továbbiakban olvasóknak fogjuk hívni;

  • a látogatottsági adatokat egyelőre a webes felületekre közöljük módszertani megfontolások miatt (azaz az természetesen szerepel benne, ha mobilról nyit meg egy felhasználó egy weboldalt, de a natív iOS-es vagy androidos, külön letöltött alkalmazások egyelőre nem. Van piaci szereplő, aki magára nézve már összesítve számolja ezeket, de a különböző szereplőkét az itt fellépő torzítások miatt mi még nem tartjuk összehasonlíthatónak, veletek együtt várjuk a napot, amikor ezt magabiztosan megtehetjük).

December: enyhe visszaesés a látogatottságban

Egy ünnepi időszakkal tarkított hónap nem valószínű, hogy a legerősebb lesz, ezzel együtt a decemberi összolvasottság csak kevéssel maradt el a kimagaslóan erős novembertől, amelyet az amerikai elnökválasztás, és a kormány által a hónap közepén bevezetett kijárási korlátozásokról szóló híradások is erősen megdobtak. Jellemzően csak néhány ezerrel/tízezerrel csökkent decemberben a portálok olvasottsága, ami mindössze néhány százalékpontnyi esést jelent csak az előző hónaphoz képest.

A teljes (15 évnél idősebb) internetező lakosságot és a 18-59 éves korcsoportot tekintve továbbra is a 24.hu vonzza a legtöbb olvasót, mint ahogy a sorrend további része sem okoz meglepetést: Origo, Index, Hvg.hu, 444.hu és Telex követi a 24-et.

A grafikonon kékkel a teljes internetező lakosságra, tehát a 15 éven felettiekre, sárgával a 18-59 éves korcsoportra vonatkozó látogatottsági adatokat mutatjuk.

 

Napi bontásban így néz ki a hírportálok látogatottsága a teljes internetező lakosságra vetítve. A 24.hu dominanciáját ebben a hónapban csak az Index tudta megtörni december közepe-vége táján. Ha 18-59-re nézzük ugyanezt a trendgrafikont (ezt külön nem mutatjuk be, de ide kattintva megtekinthető), akkor az Index 10 napon tudott több olvasót vonzani, mint a 24.hu

  

Hány cikket olvastak el?

Az alábbi ábrán az látszik, hogy egy-egy hírportál webes felületén egy user átlagosan hány cikket olvasott el (vagy hányszor nyitotta meg a portált) egy adott napon. Ebből kiderül, hogy a belföldi felhasználók napi átlagban, két napot kivéve, egész decemberben az Index cikkeire kattintottak a legtöbbször.  

 

Átlagosan eltöltött idő az oldalon

Megvizsgáltuk azt is, hogy decemberben az olvasók (RU) átlagosan mennyi időt töltöttek el az adott hírportálon: ezt a rangsort ebben a hónapban is magasan vezeti az Index, bár az oldalon eltöltött idő 11 perccel csökkent novemberhez képest, ahogy az Origón is 4 perccel kevesebbet töltöttek átlagosan, miközben a többi hírportál esetében nem volt tapasztalható visszaesés, sőt a 444-nél még két perccel nőtt is az oldalon eltöltött idő.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!