Itt az okosgyűrű, amivel sokkal kényelmesebb a sportolás

Sportolás közben az egyik legidegesítőbb dolog az, ha meg kell állni, hogy fogadjunk egy hívást, keressünk egy másik playlistet, vagy kijelöljük az intervall edzés paramétereit. A telefon nyomkodása el is terelheti a figyelmet a környezetről, nem véletlen, hogy egyre többen használnak ehhez valamilyen csatlakoztatott eszközt. A Bluetooth-os fülhallgatók és okosórák után itt az ArcX miniatűr joystick-kel kiegészített szilikongyűrűje, ami olyan, mint egy távirányító: néhány apró mozdulattal kontrollálhatjuk a telefont anélkül, hogy állandóan a képernyőt kellene bámulnunk.

Az egész egy síbalesettel kezdődött. Paul Blair, az ArcX Technology Ltd alapítójának elmondása szerint a gyűrű ötlete akkor született meg, amikor egy barátja megsérült síelés közben. Elterelte ugyanis a figyelmét, hogy állandóan a telefonjával babrált: zenét keresett és hívásokat fogadott, ahelyett, hogy a síelésre koncentrált volna. Blair, aki üzleti karrierje előtt több mint 20 évig szolgált a brit hadseregben ejtőernyősként, 2019-ben hozta létre londoni székhelyű cégét, és toborzott egy mérnökökből, dizájnerekből, sportolókból és veterán katonákból álló csapatot. 

Legújabb dobásuk, a sportoláshoz kifejlesztett ArcX olyan, mint egy távirányító a telefonunkhoz. A hüvelyk- vagy mutatóujjra helyezhető  gyűrű lehetővé teszi, hogy végig az edzésen és az úton maradjon a fókusz, ami például kerékpározás vagy terepfutás esetén nem kis előny. A gyűrű csatlakoztatása után a telefon a hátizsákba, vagy az övtáskába kerülhet, a képernyőnézés nem tereli el a figyelmet többé. 

A cég egy iOS/Android alkalmazást is fejlesztett, amivel személyre szabható az eszköz vezérlése, és beállítható, hogyan aktiváljuk a vészhelyzeti riasztást. Az okosgyűrű egyszerre többféle módban is használható: a lejátszási listát könnyen lehet vezérelni például a gyűrűre applikált kis joystick fel-le, illetve jobbra-balra pöckölésével, illetve a gyűrűn található gomb hosszabb-rövidebb benyomásával.

Egy másik módban a joystick felfelé és lefelé irányuló mozgatásával lehet indítani és megállítani a stopperórát, egy harmadikban pedig hívásokat lehet fogadni. A vészhívás a gomb 5 mp-ig tartó nyomva tartásával indul az előre beállított telefonszámra, ezzel egyidőben a telefon SMS-ben jelzi a bajba jutott sportoló helyzetét a térképen. Az applikáció segítségével az okosgyűrű össze tud kapcsolódni más fitneszalkalmazásokkal is. 

A szilikongyűrűt nemcsak a sportolásnál lehet bevetni, hanem másodpercek alatt csatlakozik mindenféle okoseszközhöz. Fényképezőgép, vezeték nélküli hangszóró, headset vagy más kütyü esetén is beválik ujjal vezérelhető távirányítóként. 

A fejlesztők azt is megemlítik, hogy az ArcX egy 60 perces töltéssel akár 5 napig is bírja, és az időjárás viszontagságai sem viselik meg: tűző napon, hóban, sárban és vízben is használható, az IP67 szabvány szerint vízálló. Minden ArcX négy, nyújtható, külső gyűrűvel töltővel, tokkal és egy hevederrel érkezik a megrendelőkhöz, akik háromféle színárnyalat (kobalt, grafit és tűz) közül választhatnak. Ha megvan, hogy melyik gyűrűméret a megfelelő, csak bele kell helyezni az eszköz lelkét adó tech modult, csatlakoztatni kell a telefonhoz, és indulhat a testmozgás. Mivel a gyűrűk kialakítása rugalmas, akár kesztyűvel is használhatók, de rögzíthetők a kormányra, az evező nyelére vagy más sporteszközre is.

Az április 23-án záruló közösségi finanszírozási kampány már most sikeres. Az early bird akcióban 49 fontért (közel 21 ezer forintért) kínálják az eszközt júliusi szállítással (ez nem tartalmazza a szállítás költségét), ez mintegy 30 fontos megtakarítást jelent a későbbi piaci árhoz képest. 

A cikk megjelenését a Telenor támogatta.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!