Itt a légtisztító okoskert, ami saját magát öntözi

A korlátozások miatt még több időt töltünk zárt terekben, ami a legtöbbször egyet jelent azzal, hogy állandóan szennyező anyagokkal terhelt levegőt lélegzünk be. Egy növényfalakat építő cég a vírushelyzethez alkalmazkodva most a home office-ok tereit tisztítaná meg moduláris, önmagát monitorozó és gondozó falikertjével.

Időnk 90 százalékát a négy fal között töltjük – sajnos a korlátozásoktól függetlenül is. Ennek egyik rossz hatása a sok közül az, hogy a helyiségek gyakran nem túl egészséges levegőjét szívjuk egész nap, és ezen egy alapos szellőztetés sem segít, ha egy nagyvárosban élünk. A légszennyező anyagok forrása a kinti levegő, a sütéskor keletkező füst, a szőnyegek, a bútorokban található ragasztók, a víztaszító és égésgátló anyagok, stb.

A kanadai, irodákban és közösségi terekben növényfalakat építő New Earth Solutions a vírushelyzethez alkalmazkodva most a home office-ok tereit tisztítaná meg moduláris falikertjével. A Respira megfogalmazásuk szerint egy „hidropónikus intelligens kert, amely optimalizálja a növény azon képességét, hogy a biofiltráció segítségével eltávolítja az otthoni beltéri szennyeződéseket” – számolt be a Yankodesign.

A természetközeliség érzése nyugalmat sugároz, növeli a produktivitást és a jó közérzetet, jó hatással van a mentális egészségre és a kreativitására. A biofiltráció megtisztítja a levegőt a káros anyagoktól és mikroorganizmusoktól, kiszűri a port és egyensúlyban tartja a helyiség páratartalmát. A folyamatban fontos szerepet kapnak a növény gyökerei közelében élő mikrobák, ennek megfelelően a Respirát úgy tervezték meg, hogy a levegőben található szennyező anyagok a falikert tisztítórendszerébe sodródnak, egy integrált ventilátor pedig ezt a levegőt a kertbe telepített növények gyökerei felé tolja. Ezek megtisztítják és egészségessé alakítják a levegőt.

Ezek a folyamatok persze egy haladó plentlédi nappalijában is végbemennek, a fő különbség az, hogy az okoskert fenntartásához nem kell túl sokat foglalkozni a növények életben tartásával. A Respira képes monitorozni a folyamatokat, kezelni a víz hőmérsékletét, szintjét és áramlását, a levegő páratartalmát és az illékony szerves anyagok szintjét, valamint a növény vizében jelen lévő oldott szilárd anyagok mennyiségét. A tulajdonosoknak mindössze annyi a feladatuk, hogy 10 naponta feltöltsék vízzel a 13 növénynek otthont adó rendszert, kéthavonta kitisztítsák a szűrőt és félévente tápszerezzék a vertikális minikertet. Minden információ egy 5 hüvelykes LCD képernyőn látható, és itt lehet állítani a ventilátorok, a lámpa és a szivattyúk működését, ha szükséges. A rendszer úgy is kalibrálható, hogy szöveges üzeneteket küldjön, ha sürgős beavatkozásra lenne szükség.

A teljesen automatizált gondozási rendszer egy alkalmazással azt is lehetővé teszi, hogy gazdáik távolról is szemmel tartsák a növényeket, és bizonyos szinten kontrollálják a folyamatokat. Az applikációval a tápszerek és más kiegészítők utánrendelése is egyszerű.

A lakberendezési tárgynak is beillő, növényekkel együtt 22 kg-ot nyomó falikert fehér vagy fekete, fenntartható forrásból származó ABS műanyagból készült házzal rendelhető, 3-féle növénypalettával, kedvezményesen 630 dollárért, vagyis kb. 183 ezer forintért (a 20 wattos LED-es lámpa és az állvány nincs benne ebben ez árban). A csomaghoz ingyenesen jár egy öntözőkanna, az alkalmazás, 6 hónapra elegendő tápszer és a falra szereléshez szükséges szett.

Ekkora összegből jó pár szobanövényre, cserépre és nagyok sok liter virágföldre is be lehet ruházni, és léteznek olyan fajták, amelyek 10 napig is nagyon jól elvannak öntözés nélkül. Igaz, ebben az esetben nem közli az LCD kijelző, hogy ideje megöntözni a minidzsungel lakóit, és nem lesz külön program a növénygondozás, de a korlátozások idején néha igen furcsa termékek eladása sem lehetetlen vállalkozás.

A sorozat támogatója a Telenor.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!