Így lettem megrögzött sétáló, mountain bike-os és természetjáró

A Recharge-ban Kozma Noémi, a Mindshare directora vall arról, hogyan szippantotta be a természetjárás.

Szegedi lányként az életem első 18 évének fizikai valóságát leginkább a párizsi mintára épült szegedi látkép határozta meg. Az urbánus alföldi város simaságát egyedül a Tisza mentén végig futó töltés és a legendás Vértó tövében ”magasodó” domb törte meg, éppen annyi változatosságot csempészve a domborzatba, amennyit egy tősgyökeres helybéli az önazonos létezéssel még összeegyeztethető élettérként értékel.

Érettségi után aztán felkerültem Budapestre. Sok minden megváltozott, sok síkon. A színes, barátságos és szellős szegedi tereket, akkor még úgy láttam, szürkébb, zordabb és zsúfoltabb díszletek váltották fel. Zajlott az élet, minden eddiginél nagyobb tempóban, én pedig hagytam, hogy sodorjon - a város akkor még számomra tökéletesen ismeretlen részeibe. Nap nap után ébredtem rá, valójában milyen szép is Budapest, hogy a szürkeség csak a föld szintje körül burkolja körbe, afölött viszont szétfoszlik: hogy voltaképpen szemmagasság fölött, az első emeleten túl fedi fel magát és bontakozik ki igazán. Egyre jobban bűvkörébe vont, és hogy még jobban megismerjem, elhatároztam, hogy amikor csak lehet, gyalog megyek majd, pontosabban sétálva, hogy közben igazán megfigyelhessem.

Így lettem megrögzött sétáló.

Előbb csak Pesten, majd a munka és a magánélet jóvoltából az évekig elsősorban csak a Duna-parti sétányról csodált budai lankák között is. Aztán egy utóbb fatálisnak tűnő találkozás végleg megpecsételte a sorsom. A barátom megszállott mountain bike-os volt, és egy nap elhívott magával tekerni a Budai-hegyekbe. Hamarabb ismert rá bennem arra, amit én még csak halvány sejtelemként érzékeltem.

 

Feszélyezetten és bizonytalanul vágtam neki a túrának. A szorongás a 2. órára viszont tökéletesen felszabadult létállapottá simult. Új világ tárult fel előttem, belső és külső. Az erdő színei, hangjai, illatai, a hosszú, meredek emelkedőkre való felkapaszkodás küzdelme, sikerélménye, majd a lejtmenetek összpontosítást és technikázást igénylő, soha addig meg nem tapasztalt száguldása olyan szabadságérzetet adott, amihez foghatót még nem éltem át.

Így lettem a hegyek és a mountain bike-ozás szerelmese.

A biciklit egyre többször cseréltük túracipőre, elkezdtünk az Alpokban és a Magas-Tátrában kirándulni, mászni, pár évvel ezelőtt pedig felfedeztük a Kék-túrát is. A Kék-túra megbízható iránytűt ad, ha az ember szeretne a már jól ismert ösvényről lelépni. Keresztül navigál a váratlanul sokszínű és tényleg elbűvölő magyar tájakon, eközben pedig olyan különleges helyeket, mikrokozmoszokat tesz fel az ember tudati térképére, amelyekkel máskülönben valószínűleg sosem ismerkedett volna meg. Az útvonal menti bájos falvak takaros házai, a recsegő bozótosból hirtelen kiugró vadak, a szakaszok végén a pecsételés ceremóniája, az erdei kulcsosházban este felszisszentett jól megérdemelt sör pedig csak a ráadás.

  

Így lettem szenvedélyes természetjáró.

Számomra a túrázás és a biciklizés egyet jelent a feltöltődéssel.

Mert kikapcsol, egyúttal kiélesíti az érzékeket. Mert ellazít, mégis mindennél jobban az itt és mostba ránt. Mert gyönyörködtet, ugyanakkor a millió éves hegyeken kapaszkodva a tűnékenység érzése gondolkodóba is ejt. Mert bár a lépés, a pedálozás izommunkája igénybe vesz, ütemes tempója flow-ba is hoz. Mert a természet felemel, és eközben vissza is gravitál önmagadba

 

+1 kérdés: Kedvenc magyar novella

Körülbelül 3 évvel ezelőtt egy ismerős könyvespolca előtt vizsgálódva került a kezem ügyébe Tóth Krisztina Pillanatragasztó című novelláskötete. Levettem, beleolvastam, bele-pillanatragadtam – nemcsak a kötetbe, hanem a műfajba is. A novellák szuperintenzív élmény-esszenciák, ahol mindössze pár perc alatt, párezer karakterben komplett világok és a legelgondolkodtatóbb, -megrendítőbb vagy -abszurdabb történetek bontakoznak ki. A legösszetettebb történeteken robogsz keresztül, miközben a történet is átgázol rajtad egy kicsit.

A Kortárs Felbeszélések novellás podcastot ezért is ajánlom nektek: hogy ezt a pár percben csúcsra járatott irodalmi élményt megtapasztalhassátok, átélhessétek akkor is, amikor a körülmények nem teszik lehetővé az olvasást: például az utazás üresjáratai, vagy a főzés, takarítás, csukott szemmel relaxálás közben.

 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Dinamikus kizárási listákat lehet vele létrehozni, amivel egyszerűsíthetik a kampányok menedzselését.

Michal Malysa tizenöt piacon vezényli majd a cégcsoport külső és belső kommunikációját.

A bútoráruház nem is költ más offline csatornán, a szpot a saját kreatívcsapat munkája.

534 különböző ruhadarab vonul fel a bevásárlóközpontból a látványos videókban.

A patika kampányokért jött, de még több lett belőle.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!