Gurulás közben tisztítja a levegőt a bringakerék

A Rolloe fantázianévre keresztelt biciklikereket a modern városi kor egyik legsürgetőbb problémájára, a légszennyezettség csökkentésének egyik lehetséges megoldására tervezték. Ez a kerék ugyanis mozgás közben a levehető, mosható szűrőin keresztül képes tisztítani a belvárosi levegőt, amelyet a buszok, autósok puffognak tele szennyező gázokkal.

A márka nevét adó roll off emissions kifejezést sűrítő Rolloe mozaikszó egy, a korábbinál jóval zöldebb közösségi közlekedésben használható technológiai újításra hívja fel a figyelmet – írja cikkében a DesignBoom. Az ötlet Kristen Tapping-től, a London South Bank University harmadéves hallgatójától származik, aki a campusra tartva London utcáin bringázik át: „Naponta látom, érzem, ahogy a kipufogócsövekből ömlik a szennyező füstgáz, ezért arra gondoltam, hogy egy jármű mozgásenergiáját akár ezek megszűrésére is használhatnánk.” 

Elhatározta, hogy a városi közlekedésben aktívan résztvevő buszok és autók károsanyag-kibocsátásának mennyiségét egy olyan eszközzel fogja csökkenteni, amely könnyen, egyszerűen előállítható, tömeges használata pedig érezhető változásokat hozhat a városi közlekedésben. Ez pedig a biciklikerék, amely a városok legforgalmasabb, leginkább szennyezett útjain haladhat úgy, hogy a kerékpáros pedálozását leszámítva gyakorlatilag nulla energiával képes működni.

Így aztán Kristen a többségében 3D-nyomtatott alkatrészeket tartalmazó ROLLOE-t is direkt úgy tervezte meg, hogy az képes legyen illeszkedni bármilyen szabványos kerékpár vázához. A szennyezett levegő porszemcséi a mozgásban lévő kerék belső, hengeres nyílásain keresztül jutnak be, amelyeket a centrifugális erő a gumiköpeny alatti váz aktív szén- és HEPA-filterekkel burkolt rétegén présel át. Mivel a filterréteg nemcsak megszűri, de vissza is tartja a beszívott apró pollen- és porrészecskéket, ezért a szűrőt a tervező tapasztalatai szerint hetente egyszer, vagy minden megtett 250 kilométer után le kell szedni, és ki kell tisztítani. Ezzel számításai szerint egy bringás tekerés közben kilométerenként 0,665 köbméter levegő szennyezettségét képes megszűrni, csökkenteni.

Mielőtt először a nyilvánosság elé került volna Kristen ötlete, azt mondta, hogy akkor kezdi el kereskedelmi szintre fejleszteni a terméket, ha annak lehet jövője. Most úgy néz ki, hogy ennek részleteit minél hamarabb ki kell dolgoznia, hiszen a korábban elnyert ösztöndíjakkal is együttjáró elismerései mellé júliusban ezzel a projektjével megnyerte a DIP (Design Innovation in Plastics), Európa 1985 óta évente megrendezett műanyag formatervezési versenyének fődíját is. Így aztán ha minden Kristen tervei szerint alakul, akkor a zöld bicikli kerekét nemcsak kerékpármegosztó szolgáltatók fogják hasznosítani, de hamarosan önálló termékként is megjelenhet a bringafelszerelések piacán.

A sorozatot a Telenor támogatja.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!