Görnyedten ülsz, amíg ezt olvasod? Ez az okospárna megtanít a helyes testtartásra

Az ülő helyzetben történő munkavégzés csak a legritkább esetben történik a megfelelő testhelyzetben, ennek pedig hosszú távon derék-, nyak- és hátfájás az eredménye. A Duorest On okos ülőpárna érzékelők segítségével elemzi ki a testtartást, és utasításokat ad a korrekcióra vonatkozóan.

A napi 6-8 órányi görnyedt és mindenféle fura ülő testtartás hosszú távon nemcsak a gerincre, hanem a keringési és az idegrendszerre is káros hatással van. Erre megoldás lehet az, ha naponta legalább néhány órát állva dolgozunk – erre alapozott a magyar fejlesztésű, appal állítgatható AiT Smart One okosasztal is, amely 2020. júniusáig közel 700 ezer dollárt (közel 210 millió forintot) gyűjtött össze az Indiegogón, és nem mellesleg megnyerte az eddigi legsikeresebb magyar közösségi finanszírozási kampány címet az oldalon.

A napi több órás állva végzett munka mellett a gerincet kímélő ülés is a feltétele annak, hogy megtakarításaink egy részét a jövőben ne csontkovácsra és gyógytornászra költsük. Megfelelően ülni azonban egyáltalán nem egyszerű, és eleinte nagyon oda kell figyelni arra, hogy ösztönössé váljon. Erre tanít meg a Duorest ergonomikusan kialakított okospárnája.

A dél-koreai, egészséges testtartást elősegítő székeket gyártó cég fejlesztői szerint hiába vesz az ember sok pénzbe kerülő, kényelmes irodaszékeket, ha aztán görnyedten ül bennük. A Duorest On sokkal kevesebbe kerül, mint egy profi szék, de megfelelő támaszt nyújt a medencének és egyenesen tartja a hátat, ideális szögben tartja a lábakat. Nagy sűrűségű poliuretán habbal készül, egyenletesen oszlatja el a súlyt, csúszásmentes szilikonrétege pedig nem hagyja elmozdulni, bármilyen ülőalkalmatosságról is van szó, írja a cég közleményére hivatkozva a Newswire.com.

Amikor a felhasználó helyet foglal az okospárnán, az érzékelők megtalálják azokat a területeket, ahol a legnagyobb a nyomás, és ezeket az adatokat továbbítják a Duorest On gépi tanuló rendszerébe. A rendszer elemzi az adatokat, majd a Duorest alkalmazáson keresztül elküldi a felhasználó okostelefonjára. Meghatározza, éppen melyik pózban ül rosszul a 6 különböző ülőhelyzet közül, és utasításokat ad a korrekcióra vonatkozóan.

A cél az, hogy a felhasználó az állandó, eleinte biztosan nagyon idegesítő korrekciók után idővel gondolkodás nélkül fel tudja venni a megfelelő testhelyzetet. A fejlődést végig lehet kísérni a napi, heti és havi összesítések alapján, és az is kiderül, melyik pozícióban tölti el az irodista a legtöbb időt.

Az app egy sor, csontkovácsok által kidolgozott nyújtógyakorlatot is tartalmaz, amelyek segítenek a már kialakult nyaki, hát- és derékfájdalmak csillapításában. Figyelmeztet, ha ideje beiktatni egy kis szünetet, felállni és tornázni egy kicsit.

A szemfüles támogatók egy darabig még 132 dollárért (39 ezer forintért) rendelhetik meg a párnát a Kickstarteren, és mivel a termék már sikeresen túlszárnyalta a 10 ezer dolláros (közel 3 millió forintos) célösszeget, 2021 áprilisában már a szállításra is sor kerülhet.

A sorozatot a Telenor támogatja.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: március 12.