Fáj a hátad? Tapaszd fel a tarkódra ezt az okoskorongot!

Leegyszerűsítve a címben foglalt felhívás az üzenete a Follow Me névre keresztelt apró, tartásjavító szerkezetnek, amelyet elég bőrünkön vagy pólónkon keresztül a nyakcsigolyák tájékára fixálni, hogy aztán a mobiltelefonon keresztül azonnal jelezzen, ha már hosszabb ideje gyűrjük gerincünket előre görnyedve. Hogy minél inkább átérezzük a rossz tartásunk súlyát, a mobil kijelzője pontosan megmutatja egy minket ábrázoló torzón, hogy hány fokban hajlik előre nyakunk, és hogy az elmúlt napokban hány órát töltött testünk egészségtelen pozícióban.

A testtartás javításához és fejlesztéséhez hordható intelligens gomb fejlesztői valójában a szokásainkká alakuló rutinra építettek ötletükkel, szerintük ugyanis ez a kis korong két hét alatt képes viselőjét a helyes testtartásra szoktatni. És teszi ezt az állandó figyelmeztetésével, amely mögé valós idejű monitorozó rendszert építettek, használatát pedig mobiltelefonos applikációhoz kötötték. 

A hordható eszközt úgy tervezték, hogy ülés közben és álló helyzetben is érzékelje a rossz tartást, és a telefon rezgésével jelezze, amikor valaki a szokásosnál hosszabb ideig tartja magát hajlott háttal vagy előre biccentett nyakkal. Az iOS és androidos platformon is használható alkalmazás minden adatot eltárol, köztük a napközben megtett, összesített lépésszámot, miközben figyelmezteti viselőjét arra is, ha már ideje az asztaltól felállni és pár percet sétálni. 

Így aztán a Follow Me fejlesztői elsősorban azokat célozzák meg termékükkel, akik ülőmunkát végeznek és/vagy nehezen engedik ki kezeik közül mobiltelefonjukat, miközben észre sem veszik, hogy mennyire megterheli gerincüket a már hosszabb ideje berögzült rossz testtartásuk. Mert egy idő után persze már a hátuk is jelez majd: fájdalommal, merevséggel és izomfeszüléssel. 

És bár ma már több, hordható, pánttal a testre szerelhető eszközt is a helyes testtartás szolgálatába állítottak, a Follow Me ezzel szemben mindössze egy korong, amely szilikonnal tapasztható a bőrhöz, vagy egy apró kapoccsal csíptethető az ing gallérjára, esetleg egy fém hurokkal rögzíthető a nyaklánchoz, hogy a ruha alatt teljesen láthatatlan maradjon. A lényeg, hogy közvetlen a nyakcsigolyák fölé kerüljön, így a beépített mozgásérzékelőivel egyből képes jelezni, ha az optimális dőlésszöget átlépi a gerinc nyaki szakasza. 

Az alig 8 grammos eszköz fejlesztői hangsúlyozzák, hogy a klasszikus tartáskorrigáló eszközökkel szemben itt nincs fizikailag erőltetett tartásmódosítás, csak egy jelzés arra, hogy a felhasználónak ideje visszaterelni gerincét az egyenes tartásba. Vagyis az önkorrekció segítségével építi fel a test izommemóriáját és annak egészséges tartását – fogalmaznak az Indiegogo weboldalán, ahol bár még javában tart a csapat közösségi finanszírozós kampánya, néhány napja sikerült összegyűjteni az első darabok gyártásához szükséges, általuk belőtt összeget. Ha már valakinek nagyon kívánkozik a háta közepére valami, amitől jobb tartást remélhet, az 39 dollárért (11 600 forintért) egy hónapig még megrendelheti magának az okoseszközt.

A sorozatot a Telenor támogatja.

 

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!