Ez a kis szerkezet csillagászati távcsővé változtatja a mobiltelefont

Ha minden a tervezők elképzelése szerint alakul, akkor az okostávcső miatt nagyon könnyen hobbi-asztrofotóssá válhatnak még azok is, akik egyébként csak nehezen tudnak elszakadni maroktelefonjuktól. Merthogy a teleszkóp használatához a mobilra kifejezetten szükségük lesz, azon keresztül tudnak majd eligazodni a csillagtérképen, és vele rögzíthetik első asztrofotóikat. A világ legkisebb, hordozható csillagvizsgálóját ugyanis azért tervezték, hogy a hétvégente impulzusszerűen csillaglesre indulók előtt is megnyithassa az égboltot.

A Vaonis második generációs csillagvizsgáló készüléke még egyszerűbbé tette a csillagok megfigyelését, és az új, okosfunkcióknak köszönhetően magasabb szintre emelte a lakossági csillagnézegetés élményét. A latin esthajnalcsillag kifejezésből eredeztethető Vespera névre keresztelt teleszkópot az öt évvel ezelőtt alakult francia cég fejlesztette, amely a világ első, hordozható Stelina okostávcsövével lépett be a startupok ígéretes világába.

Fotó: Vaonis
Fotó: Vaonis

Olyan eszközt akartak tervezni, amely túlmutat a drón- és GoPro-kamerás fotózáson, amellyel egyenesen az univerzumba lehet fotózni, vagyis amelynek köszönhetően a csillagvizsgálat mindenki számára elérhetőbbé válik. Ennek eredményeként születetett meg a második hordozható, mini kutatóállomásuk, amely szintén ötvözi a kamera és a távcső funkciót, de fele akkora súlyú, mint nagytestvére, és kisebb is, hogy akár egy hátizsákba is beférjen. A Vespera is automatizált, kiválasztja azt a lencsét, amelyre szüksége van a felhasználónak ahhoz, hogy nagy felbontásban, jó minőségben egészen távoli objektumokról láthasson és rögzíthessen digitális képeket – írja cikkében a Designboom.

Ehhez aztán a piacon elérhető legjobb minőségű alkatrészeket, köztük a Sony két legújabb képszenzorát pakolták be mindkét szerkezetbe, és gondosan ügyeltek arra, hogy a megfigyelő állomásokat a lehető legegyszerűbb módon lehessen kezelni. Vagyis az előkészület mindössze annyit jelent, hogy az állványt a lábak segítségével kell felállítani, bekapcsolni a készüléket, és csatlakoztatni a telefonhoz vagy tablethez.

Fotó: Vaonis
Fotó: Vaonis

Ezt követően a rendszer a GPS segítségével beazonosítja a megfigyelés helyét, és egy csillagfelismerő szoftveren keresztül felkínálja az adott földrajzi ponton és időszakban elérhető csillagképek vizsgálatát. A készülék mellé fejlesztett applikációban ki lehet választani, hogy melyik égitestet, csillagköd-képződményt, kisbolygót vagy holdat szeretnénk megfigyelni, amelyeket a rendszer megkeres az égbolton, nyomon követi, majd képeket rögzít róla.

„Az alkalmazás gyakorlatilag a felhasználó saját űrközpontjaként működik, ahol a csillagkatalógusból választhatja ki, hogy merre szeretne képzeletben utazni. Személyre szabott ajánlásokat kaphat arról, hogy mit érdemes megfigyelni tartózkodási helye és a csillagászati naptár szerint, miközben megtanulja azt is, milyen lépéseken keresztül lehet elérni a kiválasztott csillagot” – fogalmaz weboldalán a Vaonis.

Fotó: Vaonis
Fotó: Vaonis

És bár az első generációs Stelina készülék több, manuálisan beállítható funkciót és nagyobb felbontású képet kínál 4000 euróért (1,4 millió forintért), a fele akkora, és ezzel a világ legkisebb, intelligens Vespera távcsövét annál olcsóbban, 1499 euróért (540 ezer forintért) árulják a kozmosz lelkes, amatőr felfedezőinek.

A sorozatot a Telenor támogatja.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: március 12.