Díjat nyert a világ első mobil szennyvíz-újrahasznosító zuhanyfülkéje

A jövő generációinak tervezett, de már a gyakorlatban is bizonyított, környezetbarát, víztakarékos technológiát díjaztak a napokban egy nemzetközi formatervezői versenyen. A mobilizálható infrastruktúra megoldást jelenthet azok számára, akik a világ vízszegény szegleteiben élnek, vagy egy természeti katasztrófa miatt nem jutnak tiszta vízhez.

A japán Good Design 2020 fődíját nyerte el a WOTA BOX feltaláló csapata, amely a világ első olyan hordozható zuhanykabinját rakta össze, amely újrahasznosítja a szennyvizet. A világ egyik legrégebbi és legrangosabb nemzetközi formatervezési díját 1957 óta ítélik oda a termékeikben a dizájnt és az innovációt összekapcsoló tervezőknek.

A japán formatervező cég egy teljesen autonóm, decentralizált vízellátó rendszert épített meg, amelyhez egy mobil, kültéri zuhanyzó-egységet lehet kapcsolni a világ bármely pontján, bármilyen szükséghelyzetben. Az első tesztelések során kapott eredmény pedig egészen ígéretes: a WOTA BOX a mindennapi zuhanyzás, kézmosás és a ruhatisztítás során keletkező háztartási szennyvíz több mint 98 százalékát képes újrahasznosítani, mégpedig a hagyományos infrastruktúra-hálózat nélkül – írja cikkében a Designboom.

Ebben a rendszerben mesterséges intelligencia vezérli a víz és a szennyvíz kezelését beépített egyedi érzékelőkön keresztül, amelynek köszönhetően a víz a szűrőkészlet öt szakaszán többször is átfolyik, hogy újra és újra tiszta, kifogástalan vízminőséget produkáljon. A hálózatot úgy tervezték, hogy egyszerűen kezelhető legyen és a könnyen felállítható, sátorszerű zuhanykabinnal együtt gyors, hatékony segítséget nyújtson vészhelyzetekben, a katasztrófa sújtotta területeken.

Az egyszerűen tárolható és szállítható vízszolgáltató-rendszer tiszta és zárt teret biztosít a zuhanyzáshoz, és mindössze 15 percre van szükség a telepítéséhez. Néhány cső egymásba illesztése és a beépített szivattyúk csatlakoztatása után a rendszer egyetlen gombnyomásra használható. Míg egy átlagos zuhanyzás során 40-50 liter vizet is elhasznál egy ember, addig a tervezők számításai szerint a WOTA BOX összesen 100 liternyi, mindig újratisztított vizében akár 100-an is le tudnak zuhanyozni.

„Az emberek sokkal szabadabban választanák meg lakóhelyüket, és azon területekre is költöznének, ahol pénz hiányában nincs központilag kiépítve az infrastruktúra, miközben egy kisebb ráfordítással az emberek saját maguk is meg tudnák ezt teremteni” – indokolta választását a zsűri. „A WOTA ebben segít: olyan helyeken is lehetővé teszi a tiszta vízhez jutást a speciális szűrőrendszer és a mesterséges intelligencia használatának segítségével, ahol erre korábban nem volt esély. Azt reméljük, hogy ez az innovatív, mobil rendszer a közeli jövőben már nemcsak a természeti katasztrófák során használható megoldásként jelenik meg, de a hordozható infrastruktúra feltalálásával alapjaiban lesz képes átalakítani az emberek, a víz és a környezet kapcsolatát.”

A japán fejlesztői csapat 2014 óta dolgozik a víz-újrahasznosító rendszerén, amelyet élesben 2016-ban a Kumamoto prefektúrában történt földrengés során használtak először. De komoly szolgálatot tettek ezek a zuhanyzósátrak 2018 júliusában is, amikor 1982 óta nem látott mértékű árvízkatasztrófa sújtotta Okayama prefektúra területét, és ahol Mabi városának evakuálása után a helyiek napokig nem tudtak tisztálkodni a forró nyári napokon víz és elektromos áram hiányában. A WOTA-rendszer már több mint tízezer ember számára tette lehetővé a tisztálkodást a kiépített infrastruktúrával nem rendelkező helyeken is.

A sorozatot a Telenor támogatja.

Fotó: g-mark.org és wota.co.jp

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!