hirdetés
hirdetés
hirdetés

2020 a közterületi reklámpiac egyik legnehezebb éve volt

De a kezdeti sokkot követően a hirdetők a második hullám alatt már nem húzták be a vészféket, idén pedig már növekedés várható. Samu Tímea, a JCDecaux Hungary vezérigazgatójának vendégcikke.

hirdetés

A koronavírus gazdasági következményei komoly hatással voltak a reklám-, és azon belül is az out-of-home (OOH) piacra, a 2020-as év a teljes média szakma – és nem mellesleg a globális gazdaság – egyik legnehezebb éve volt. Mivel a pandémia néhány iparágat szinte percek alatt megbénított, ezen szektorok hirdetései érthető okokból azonnal eltűntek az OOH-piacról – és jó részük több hónap elteltével sem tudott visszatérni. Aki a felszínen maradt, az is sokkal lassabban hozott döntéseket: lényegesen árérzékenyebb, sokkal nagyobb rugalmasságot igénylő ügyfelekkel dolgoztunk, mint általában. Érdekes volt megfigyelni, hogy inkább a kampányok száma csökkent, az egyes reklámkampányok volumenén elenyésző mértékben éreztette hatását a világjárvány – ahogyan a korábban jellemző eszköztípusok és életciklusok sem változtak meg. Egyes hirdetők viszont az előre menekülést választották: megélénkült például a kommunikáció az autószektorban.

Egy nehéz áprilist és májust követően elindult a lassú konszolidáció, ám összességében – a Hirdetők Világszövetségének (WFA) adatai szerint – az első félévben 40 százalékponttal kisebb teljesítményre volt képes az OOH, mint egy évvel korábban. Mivel azonban az egyik leghatékonyabb tömegmédiának számít, a reklámpiac mélyrepülése közepette is megtartotta – az évek óta stabil – piaci részesedését a teljes médiaköltésből.
Ez azzal is járt, hogy egyáltalán nem lett kevesebb napi teendőnk, sőt, ezek inkább megszaporodtak: élesben kellett olyan lépéseket megtennünk, amelyeket ideális esetben kényelmes tesztidőszak előzött volna meg.

A második hullámban már nem vészfékeztek a hirdetők

Az OOH egész jól viselte a kijárási korlátozásokat. Az MRSZ outdoor szekciója tavaly áprilisi, hatezer főre kiterjedő, országos, reprezentatív kutatásából az derült ki: az emberek 85 százaléka heti szinten járt dolgozni és/vagy bevásárolni, azaz láthatott OOH-hirdetéseket. Nem mellékes szempont az sem – ezt korábbi és friss nemzetközi kutatások egyaránt megerősítik –, hogy az outdoor hirdetések generálják a legtöbb online mobiltelefonos keresést, ráadásul ezek jellemzően egybeesnek a vásárlások időszakával. A hirdetői oldal tavaszi vészfékezése tehát nem volt teljes mértékben indokolt, és a második hullám során már nem is láttuk ennek különösebb jelét: tudatosan menedzselt kampányok jöttek sorra az utolsó bő negyedévben, ami sokat tett hozzá a szegmens eredményességéhez.

A pandémia előrehaladtával a hirdetők az emberek érzelmi változásaira is reagáltak. Ez látható volt a közösségi témák iránti fogékonyságban, amelyek elsődlegesen a vírus elleni védekezéssel függtek össze – számos önkormányzat használta erre outdoor eszközeinket, különösen a citylightokat. De más szereplők is együttérző vagy támogató üzenetek közzétételére cserélték az üzleti kommunikációt. Jó példa erre a Coca-Cola vagy a Magyar Termék Nonprofit szervezet magyar termékek vásárlásra buzdító outdoor kampánya.

Samu Tímea
Samu Tímea

Felgyorult a digitális transzformáció

Az év első két hónapja hagyományosan nem a legintenzívebb szakasza az évnek, ráadásul túl kevés idő telt még el ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonhassunk le. Bízunk abban, hogy 2020-hoz képest növekedés várható, de inkább 2019-et érdemes bázisévnek tekinteni. Jó hír, hogy a járvány kezdetekor tapasztalt megtorpanás után az OOH egyre nagyobb intenzitással tudott működni, miközben a pandémia felgyorsította a digitális transzformációt.

Folytatódott a digitális vívmányok térnyerése a termékfejlesztésben is: a korábbi eszközök – amilyen például az okostelefonon követett műsort a kiterjesztett valóságban életre keltő technológia, vagy a digitális citylight – tökéletesítése mellett olyan innovációk lettek részei a kínálatnak, mint a hajlítottpanel-technológiával készült LED-henger, ami tetszőleges formátumban képes megjeleníteni a hirdetéseket vagy az egyedi grafikákat. Ezeket nem csupán a COVID-19 miatt kezdtük el alkalmazni: hosszútávon is remek és hatékony eszközök, amelyeket módszeresen építünk be a mindennapokba.

Samu Tímea, JCDecaux Hungary, vezérigazgató

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

A hazai bevásárlóközpontok közül elsőként nyitott ingyenes közösségi irodateret a Westend.

Az ügyészség szerint az énekes véralkoholszintje a határérték alatt volt a letartóztatáskor.

Július 1-től minden kiadó egyéni problémája, hogyan jut el az újság az előfizetőhöz.

Március 9-ig lehet jelentkezni nonprofit szervezeteknek a hallgatói kezdeményezésként létrejött MOME Movement arculati pályázatára. 

Június 1-ig várják a munkákat kommunikációs ügynökségektől, film producerektől, vállalatoktól, TV-csatornáktól és diákoktól.

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: március 12.

hirdetés
hirdetés