„Nélküled az élet sivár volt és egyhangú”

A Kiskegyed első születésnapját kétoldalas összeállítással ünnepelte. Számokkal, visszaemlékezésekkel, kevés történelemmel – és a legkedvesebb olvasói levéllel.

Jóslat a jövőről

Éppen tizenkét hónappal ezelőtt félig lehúzott redőnyök mögött, sejtelmes félhomályban Barabás Hajnal, foglalkozására nézve boszorkány, 500 forintért nagy példányszámot, sok olvasót és nagy sikert jósolt a Kiskegyednek.

– Szeretnénk, ha kivetné a kártyákból, milyen lesz lapunk második éve.

Emelés után körbe rakja a lapokat, és egyenként mutatja:

– Van itt egy tudósféle ember, aki mértékadó, s egy oroszlán, akit legyőz. A kártya szerint a következő évben lesz valami harc, ami győzelemmel végződik. A múlt kártyáiban valami nehézséget látok a kezdeteknél. Ez a kártya az anyaság, a család jelképe. Azt jelenti, hogy a lapnak ilyesmivel kell foglalkoznia. Az emberek szerencsés lapnak tartják a Kiskegyedet. S itt a Jupiter, a szerencsés bolygó. Sikert jelent, továbbá sok sikert.

– Biztos?

– Én nem hazudok. Hozott sorsokból jósolok csak. Nyugodtan elhihetik. A siker maguk mellett marad.

(dog)

 

Nekünk nagy buli volt – Nekik nem jött össze

A tavalyi Legényárverés első jelöltje A. volt. Gyorsan elkelt, és nagyon hozzáillő lány „vette meg”. A közönség bundára gyanakodott, hiszen úgy fogták egymás kezét a műsor végén, mintha száz éve együtt járnának. Vágó István még a színpadon megkérdezte: „Ismered a hölgyet?”

– Mi történt azután, hogy kéz a kézben távoztak?

– Nem a többiekkel mentünk Seregélyesre, mivel P. hazaugrott a

holmijáért – mondja A. – Kocsival indultunk utánuk. Az úton beszélgettünk, s fokozódott a szimpátia. Úgy tűnt, egyforma a gondolkodásunk, jókat nevettünk is. Seregélyesen hajnalig sétáltunk. December közepéig jól megvoltunk.

– S azután?

– Butaságokon vitatkoztunk. Mindenki a maga igazát védte körömszakadtáig. Minden veszekedés után gyűlt a rossz hangulat. Eltűnt a kezdeti varázs, valami eltört bennünk.

– Nem lehet, hogy magában is van hiba?

– Dehogynem – én ismerem egy kicsit magam. A rosszabbik énem kapott erősítést. De egyszer jön egy lány, aki csodát tesz, és akkor kenyérre lehet engem kenni.

– Mikor szakítottak?

– Lementünk vidékre. szilveszterezni. Életem legszörnyűbb szilvesztere volt. Fagyosan kezdődött, el is jöttünk hajnali négykor. Január elsején este, keserű és szívtelen napok végén kimondtuk, hogy vége.

– Sajnálja?

– Még csak huszonhat éves vagyok. Ha már ötven lennék, föl tudnám mérni, hogy kit vesztettem. Bízom benne, hogy egyszer találkozom egy lánnyal, aki előcsalogatja majd a jobbik énem.

G. A.

 

Az ötvenkettedikig

1. 1992. április 7.   52. 1993. április 6.

Számot vetettünk a számokkal.

Az eladott lapok száma: 22 668 543

Megjelent fotók száma: 5980

Cikkek címeinek száma: 2184

Felhasznált papírmennyiség: 2360 tonna

Kisorsolt nyeremények: 807 darab

…és mindezt húszan csináljuk.

 

Mi történt április 7-én?

Mint egy éjjel-nappal nyitva tartó bolt, a történelem szünet nélkül kínálja az eseményeket.

1849: Kossuth Lajos jelenlétében támadó hadműveletet határoznak el az osztrákok ellen harcoló honvédsereg vezetői.

1867: A Vasárnapi Újság arról tudósít, hogy őfelsége ismét erdei szalonkákra vadászott, gróf Andrássy Gyula miniszterelnökikel.

1900: A párizsi világkiállításon Magyarország először szerepel egyedül, az osztrákok nélkül.

1912: Első napját éli a budapesti Park Szanatórium. Európa legmodernebb sebészeti és urológiai intézete alig egy év alatt készült el.

1917. Az orosz hadszíntéren portyázó és felderítő harcok folynak, a németek visszaverik a franciák támadását.

1938: Este a rádióban nagybányai vitéz Horthy István miniszteri tanácsos, a MÁV AG helyettes vezérigazgatója büszkén beszél a vas- és acélipar gyors fejlődéséről.

1941: A honvédelmi miniszter légvédelmi készültséget rendelt el Magyarország egész területén.

1945: A kiéhezett Budapestre hatvan vagon élelmiszer szállítását ígéri a Dolgozó Front nevű kereskedelmi egyesült.

1947. A hölgyek gyorsan akarnak válni; okként a kivándorlási szándékot, a társbérleti zsúfoltságot, a hadifogság miatt kihűlt házasságot és a háborúban bujtatottak iránt ébredt szerelmet jelölik meg.

1952. Moszkvában nemzetközi gazdasági értekezletet tartanak, a magyar küldött büszkén beszél a vas- és acélipar gyors fejlődéséről.

1956: A termelőszövetkezetekben, állami gazdaságokban, gépállomásokon folyik a munkaverseny, a traktorosok, műtrágyaszórók éjszaka is dolgoznak.

1976: Az egészségügyi világnap jelmondata: „Előrelátással a vakság megelőzéséért!”

1990: Elcsendesült a kampányzaj a vasárnapi szabad választások előtt.

1991: Az osztrák külügyminiszter derűlátóan nyilatkozott arról, hogy a közösen rendezhetnénk meg az 1995-ös világkiállítást.

1992: Megjelent a Kiskegyed.

1993: április 7: EGYÉVES A KISKEGYED! PÉLDÁNYSZÁMA MAJD’ 700 EZERRE EMELKEDETT.

(kovács)

 

Pardon, tévedtem

Nemrég (január) kerültem a laphoz. Jöhettem volna korábban, hívott a főszerkesztő, jöttem is volna meg nem is, de amikor meghallottam a lap nevét, kerek perec azt válaszoltam: nem.

Elképzelhetetlennek tartottam, hogy bárki odamegy majd egy újságárushoz, és azt mondja: kérek egy Kiskegyedet!

Ma már itt vagyok szerkesztőségben. És bevallom férfiasan, hogy akkor, pont egy éve – tévedtem. Méghozzá nagyot.

Vágó Ágnes

 

Koccintás 100 ezrenként

Volt egy óriási pezsgőnk, amire felírtunk egy számot. Azt az eladott példányszámot, amit 1992. december 31-ig feltétlenül el akartunk érni: 150 ezer. Reméltük, hogy vidám szilveszterünk lesz. Az lett, csakhogy nem a 150-es, hanem az 550-es üvegből ittunk.

Az történt ugyanis, hogy már a Kiskegyed első számából 187 ezret adtunk el. Képünk az előrehozott, áprilisi ünnepségen, az első koccintáson készült. Akkor megfogadtuk, hogy minden újabb százezernél koccintunk. A 250, a 350, a 450, az 550 ezres ünnepségekről már nincs kép, de itt vannak az üvegek. Többen is vannak, mert amikor elértük az 500 ezres nyomott példányt, és amikor sikerrel megrendeztük Magyarország első legényárverését – akkor is pezsgőztünk. Isten bocsássa meg – legalább ezt a kis bűnünket.

 

Eszter levele

Jócskán fellendítettük a posta forgalmát is. Az elmúlt évben összesen 1 875 000 postai küldeményt kaptunk. Az utóbbi időben már heti 50 000 borítékkal, levelezőlappal, megfejtéssel, pályázattal, javaslattal, kritikával, dicsérettel köszönt ránk a postás. Számunkra valamennyi nagyon kedves, de mind közül a legkedvesebb a mellékelt levél.

„Drága Kiskegyed!

(Ugye tegezhetlek, hisz még csak hét hetes vagy?)

Minden kedden elolvaslak az első betűtől az utolsóig. Óriási egyéniség kiskegyed! Benned minden megtalálható, amire egy nő kíváncsi! Ha éppen nincs rád pénzem, és nincs kitől kérni otthon, összegyűjtöm gyorsan a filléreseket és beváltom. Dobogó szívvel lépek az újságosbódé elé: ugye még nem fogyott el?! Ugye már megjött? Hazafelé menet már beléd kukkantok, és mosolyogva olvaslak. Jó veled! Nélküled az élet sivár volt és egyhangú. De te megjöttél a tavasszal együtt és érkezésedre kivirágoztak a bokrok, a fák, a fű kizöldült, énekelnek a madarak és a nap is előbújt. Első sugarai behatolnak az ablakon át a szobába. És mit talál? Egy lányt, aki Kiskegyeddel a kezében ül az ágyon és olvas. Vagy rejtvényt fejt. Vagy levelet ír. Szeretlek Kiskegyed! Ne hagyj el soha! Remélem jövő kedden is találkozunk az újságárusnál! Addig is üdvözöl:

Gábris Eszter
aki 7. osztályos
és IMÁD TÉGED
Budapest”

Cikkünk megjelenését a Ringier Axel Springer Magyarország támogatta.
A Kiskegyed 25 rovatban korábban megjelent cikkeket itt találja >>>
(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Idén tizedik alkalommal hirdetjük meg az online videótartalmak versenyét. Nevezési határidő: május 25.

Pakk Csomagolásdizájn-verseny célja, hogy megtaláljuk Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait. Nevezési határidő: május 25.

A Magyar Instagram Körkép 3.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése, a turisztikai szektorra fókuszálva. Május 30., 09:00

Gyakorlatorientált tréning a SAKKOM Interaktív szakmai támogatásával a Google AdWords kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. június 6., 08.30 - 14.00

Nemzetközi PR Best Practices június 7-én: Nemzetközi PR vezetők esettanulmányai és vacsora az ICCO elnökségi tagjaival

Játssz komolyan! – LEGO® SERIOUS PLAY® workshop: Legózz a fejlődésért, legózz a flow élményért! Három LEGO® SERIOUS PLAY® workshop egy napon, válaszd ki a saját témádat! Időpont: június 14.

Ülj a géphez! – Facebook tréning HR-eseknek. Toborzási kampányok a Facebookon, lépésről lépésre, június 20-án.