Huszonötből tizenöt

Két szám. Az első a Kiskegyed életkorát jelzi, a második pedig azon évek száma, amióta a magazin az én főszerkesztésem alatt készül. Mindkettő elég magas, a magyar sajtóviszonyokat jól (értsd: bentről) ismerők szerint különösen. Csak az utóbbiak, akik nemcsak olvasnak, de figyelnek is, tudják, a Kiskegyed 1992-es indulása óta hány hetilap, női magazin indult és mennyi tűnt el, miközben valamennyi a hirtelen 570 ezres példányszámúra növekedett Kiskegyed konkurenciája akart lenni, még ha ezt nem is vallotta be.

Bokor Klára, a Kiskegyed főszerkesztője
Bokor Klára, a Kiskegyed főszerkesztője
Két kezem is kevés lett volna hozzá, hogy az utánunk jövőket, sőt akár utánzókat megszámoljam, és egy is elég ahhoz, hogy sorra vegyem azokat, amelyek túlélték a sajtópiacon vívott kemény harcot. A Kiskegyed ez utóbbiak között van, és él és virul.

A Kiskegyed – nem érzem túlzásnak a jelzőt – fantasztikus születése és, nevezzük így, túlélése főszerkesztő elődöm, Miskolczi Miklós hatalmas érdeme. Ő találta ki, milyen legyen ez a friss, akkoriban hihetetlen újdonságnak számító magazin, és főleg hogyan szóljon – megteremtve ezzel azt a kiskegyedesnek nevezett stílust, amiről messziről felismerhetők volt a lapban megjelent írások. Ő volt az, aki Soltész Mihállyal közösen kitalálta, hogyan nézzen ki az a magazin, ami pár hét alatt akkorát harapott ki az akkori nőimagazin-piacon egyeduralkodó Nők Lapja mai viszonyokhoz mérten irdatlan méretű olvasótáborából, hogy a fal adta a másikat. Az ő érdeme, írtam, és azoké a munkatársaié, akiket csalhatatlan érzékkel maga köré gyűjtött, akiket éppen a hozzájuk legjobban illő feladattal bízott meg. A magyar sajtópiacon se előtte, se utána sem lehetett akkora berobbanást tapasztalni, mint az először mindössze 30 ezerben nyomott Kiskegyed hirtelen példányszám emelkedése  volt.

De amilyen nagy feladat volt egy új magazint elindítani, legalább olyan kihívás a színvonalat és a példányszámban jelentkező eredményt megtartani. És bár az egyre-másra jelentkező konkurens lapok egy-két-tíz ezret elvittek a Kiskegyed olvasói közül, és a hatszázezres példányszámról hamar tudni lehetett, egyhamar nem jön vissza, a magazin, amelynek neve hallatán egy ország mondta, ha kedd, akkor Kiskegyed, elmozdíthatatlanul ott maradt az élen.

Mindezek után, azt hiszem, egyértelmű, miért remeg kicsit, még ha képletesen is, annak a lába, aki az alapító-főszerkesztő önkéntes távozása után átveszi a Kiskegyed irányítását.

Nagy volt a feladat, és nagy a felelősség.

Ki kellett találni, hogy az akkoriban – ha lassan is, de – meginduló print lejtmenetből hogyan maradhat ki a Kiskegyed, de legalábbis a meredek az ő esetében ne legyen olyan meredek. Nemcsak a piac volt tele, de pár év múlva nagyot harapott az internetes tartalomfogyasztás előretörése, és a 2008-as gazdasági válság is. Mondhatom, igazi kihívás volt a lap példányszámának stabilizálása. Ez természetesen nem csupán főszerkesztői feladat volt, hanem marketinges is, de mindig együtt dolgozott az egész cég azért, hogy ez a gyöngyszem biztonságban maradjon a piacon. A trendek azt mutatták – és ne menjünk messzire: egy sztármagazin a Kiskegyedéhez hasonló berobbanása –, hogy a sztárok, újabban: celebek élete igen érdekes lehet a női olvasóközönség számára. És a váltás után hamar elkészült az a Kiskegyed, amelyik magán hordozza egy női magazin és egy sztármagazin jegyeit, ötvözi a kettőt.

A recept sikeresnek bizonyult. De ezen a piacon a sikernek már nagyon régen nem lehet hátradőlve örülni. Harcos évek állnak mögöttem, és harcos évek állnak előttem-előttünk.

Bokor Klára
főszerkesztő, Kiskegyed

Cikkünk megjelenését a Ringier Axel Springer Magyarország támogatta.
A Kiskegyed 25 rovatban korábban megjelent cikkeket itt találja >>>

(X)

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Digital Pharma: gyógyszerkommunikációs konferencia március 1-jén.

Digital Branding Reggeli a Google-lel március 6-án!

Toborzásaink kiegészítése LinkedIn kampányokkal. Mire jó, hogyan használható, kinek érdemes, kinek nem? Március 6., 08:30

Gyakorlati Facebook útmutató: Recrutiment branding a gyakorlatban, eszközök és lépések több és releváns jelentkezőért. Március 6., 13:00

Amit egy hr-esnek a GDPR-ról tudnia kell. Konzultációval egybekötött workshop a Deloitte szakértőivel március 8-án.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, idéntől külföldi kreatívigazgatók is a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Nevezési határidő: 03.09.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: március 09.

A Magyar Instagram Körkép 3.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése. Március 21., 09:00

Ismét saleskonferencia április 12-én az Üzlet&Pszichológia és a Kreatív szervezésében.

Kétnapos konferencia az FMCG és a kereskedelmi szakma legégetőbb problémáiról és kérdéseiről április 26-27-én.