Gombócból 25 is sok!?

A cím végén nem véletlen a két írásjel. Mindenki eldöntheti étvágya szerint. Én magam sem tudom, hogyan tudtam ennyit megenni belőle. Persze a legkönnyebben az első gombócokat könnyű lenyelni. Jöjjön hát néhány emlék ezek közül, vagyis a Kiskegyed indulásának első éveiből!

Az 1990-es évek eleje, a rendszerváltás hajnala egyben a hazai könyvkiadás első válságos időszaka is. Mit tehet egy szerkesztő, ha a könyves múlt „kimegy alóla”? Más munkát keres (és talál) új területen. Ez nem más, mint az akkor induló, mai szóhasználattal bulvársajtó, de amire mai ismereteink szerint ezt állítani több mint sértő lenne. Ebből a körből kerül a szerkesztő egy egészen új világba, egy, hazánkban még soha nem volt műfajú új női hetilaphoz, melynek akkor már nemcsak neve, de szlogenje is van: Ha kedd, akkor Kiskegyed.

A szerkesztőnek könyvek elindításában, készítésében már hosszú tapasztalata volt, de egy új hetilapnál ugrani a teljesen ismeretlenbe, az mégis más.

A szerző az első napon
A szerző az első napon

Hihetetlen izgalomban telt az első három hónap, a tervezés minden örömével és kínjával. Hogy milyen is legyen a lap kopfja? Számtalan terv készül, majd egy nagy kerekasztal, szó szerint, hiszen arra kirakva minden(!) munkatárs szavazhatott, melyik legyen. Izgalmas játék volt. Aztán a próbaszám, és végül 1992. április 7. – piacon az első lapszám. A siker, ezt sokan tudják, hatalmas volt, de ezt belülről megélni, az valami egészen más. Az egykori könyvszerkesztő, aki annak idején nagyon boldog volt, ha egy általa gondozott társadalomtudományi könyv elérte a tízezres példányszámot, lapszerkesztőként arra ébredt, hogy ez a szám nagyobb mint 600 000! És ha ezt az olvasottsági számmal felszorozzuk, akkor legalább 2,5 millió. Nem évente, hetente! Mit szólna ilyen számokhoz egy mai blogger?

Abban a bizonyos első néhány évben a Kiskegyed töltötte be a mai közösségi portálok szerepét. Özönlöttek az olvasói levelek, telefonok, a sorsolásos rejtvényekre zsákszámra érkeztek a megfejtések (postán, bélyegköltséggel, nem like-okkal). Ezeken a csatornákon hihetetlen személyes kapcsolat is kialakult az olvasókkal, amiből hamarosan világossá vált, mennyire fontos a fiatal lányoknak, asszonyoknak – hiszen ők voltak a célcsoport – a társkeresés, a párkapcsolat, majd a család, a gyerekvállalás. Ezek generálták a ma már elképzelhetetlenül népszerű rendezvényeket, mint a Legényárverés, a Kiskegyed esküvő az esztergomi bazilikában, a Kiskegyed kisbabája, a Kiskegyed bálja vagy az évenkénti közös utazások az olvasókkal.

A győztes kopf (Miskolczi Miklós Kiskegyed-főszerkesztő, Kaposi Kis István Tvr-hét-főszerkesztő, dr. Bayer József kiadóvezető)
A győztes kopf (Miskolczi Miklós Kiskegyed-főszerkesztő, Kaposi Kis István Tvr-hét-főszerkesztő, dr. Bayer József kiadóvezető)

És persze megszülettek a „szatellitlapok” is, a ma is sikeres Kiskegyed Konyhája, és – valljuk be – volt egy igazi kudarc is: a fiatal iparművészekkel és divattervezőkkel indított, a korát jóval megelőző Kiskegyed Divatja.

És visszatérve a címhez: mit adott ez az első tíz, majd további tizenöt gombóc a szerkesztőnek? Nagyon sokat. Elsősorban remek csapatmunkát, és rengeteg tapasztalatot, emberismeretet és empátiát azok iránt, akik megvették a lapot, és tőlünk, egy valódi női magazintól vártak olyan segítséget, amit szűkebb környezetüktől ilyen-olyan okokból nem kaphattak meg, s ezért fordultak a szerkesztőséghez bizalommal. S az akkori közösségi médium nem okozott csalódást!

Dús Ágnes

A Kiskegyed Konyhája felelős szerkesztője

Cikkünk megjelenését a Ringier Axel Springer Magyarország támogatta.
A Kiskegyed 25 rovatban korábban megjelent cikkeket itt találja >>>

(X)

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A verseny célja, hogy díjazza az egyedi belsőépítészeti dizájnt, kreatív vendéglátóipari/hotel kommunikációt és márkamegjelenést. Nevezési határidő: 2018.06.29.

Az Élelmiszer az FMCG szektor meghatározó szaklapja új versenyt indít. A verseny célja, hogy megtaláljuk a hazai piac legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeit. Nevezési határidő: augusztus 31.

Célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a Pr Toplistán! Nevezési határidő: augusztus 31.