A Kiskegyed kiállt az elvált apák mellett is

25 éve elvált apák tüntettek Budapesten egy új családjogi törvényért. A Kiskegyed riportere a transzparensek alatt vonulókat kérdezte.

Apák lapáton

Új családjogi törvényt követelt az egyoldalúan nőpárti 1952. évi törvény helyett az elvált apák tüntető csoportja. A Legfelsőbb Bíróságon és az Igazságügyi Minisztériumban petíciót adtak át, amire érdemi választ várnak. Legfőbb követelésük, hogy válás után, svédországi mintára, mindkét szülő felváltva és közösen nevelhesse tovább gyermekét. Tarthatatlan, mondták, hogy legalább hatszázezer gyermek félárvaként, édesapja szülői felügyelete nélkül nő fel. A bíróságok, a bírónők az esetek 90 százalékában ugyanis az anyának ítélik a gyereket. A transzparensek alatt vonulóktól kérdeztük ki miért jött el, mi ellen tüntet.

T. gépészmérnök, első házasságából egy tízéves, a mostaniból egy kétéves gyermeke van

– Négy éve váltam, első fokon nekem ítélték a lányomat, másodfokon neki. Eleinte hetente hoztam-vittem a gyereket, de miután újból megházasodtam, már hiába megyek. Volt feleségem rendre nincs otthon. Embertelen játékot űz velem, a lányom állítólag már el se akar jönni hozzám. Csak arra van jogom, hogy a tartásdíjat fizessem.

P. gépész, első házasságából született hat és fél éves fia

– Perben állok volt feleségemmel, hogy a gyereket a bíróság nálam helyezze el. Az anyjánál nincs jó helye, szerintem nem foglalkozik vele rendesen. Bár háromezer forint tartásdíjat fizetek, nincs beleszólásom a gyerek sorsába, arról sem kérdezett meg, hogy mit szólok, ha ősszel nem engedi iskolába. Pedig tudom, hogy iskolaérett. Csak hát így egy évvel tovább fizethetem a tartásdíjat.

Z.-né nyugdíjas, felnőtt fia van

– Én csak erre jártam, és muszáj volt szimpatizánsként megállnom. Nem a fiam miatt, csak mert ismeretségi körömben már láttam cifra dolgokat. Felháborítónak tartom, hogy az apa kéthetenként két órára örülhessen a gyermekének. Ha mi harcolunk a nők jogaiért, nem igazságos, ha a férfit megfosztjuk a szülői szeretet jogától. 

K.-né özvegyasszony, két felnőtt fia van

– A kisebbik fiam miatt sírok – töröli meg a szemét –, a házasságon kívül született kis unokámért tüntetek. A fiam rendesen fizet tartásdíjat, eleinte sokat voltunk együtt a kicsivel. Most meg az anyja tőlem is eltiltotta, mivelhogy férjhez ment, és az az idegen férfi a gyereket örökbe fogadta. Tízévesen (!) még a nevét is átírták, és ezzel állítólag megszűnt köztünk minden vérségi kapcsolat. 

Sz. nős, háromgyermekes családapa, második feleségével családostól érkezett

– Én vagyok a fehér holló, válásom után nekem ítélték a két nagyobb gyereket, én is maradtam a lakásban, itt élünk a családdal. Csakhogy, volt feleségem gyermeke után kétszer négyszáz forint tartásdíjat fizet. Most meg eszébe jutott, hogy egy összegben fizessem le neki azt a félmilliót, amit lakrészének megváltására állapítottak meg. A bíróságot se érdekli, hogy három gyerek mellett hogy lennék rá képes az eddigi részletfizetés helyett.

M. cukrász, két tizenéves lány apja

Kétszer váltam, a házasságokból egy-egy kislányom született. Persze hogy a bírónők mindkettőt az anyjuknál hagyták. Nem láthatom a gyerekeimet, holott a fizetésem negyven százalékát tartásdíjra adom. Fizető apuka lettem, aki, ha volt nejei úgy akarják, nem örülhet a lányainak, és azt se tudja, mire megy el a tartásdíj.

K. műszaki ellenőr, tizenkét éves és négyéves lányai vannak

– Volt feleségeim mindkét válás után ugyanazt a kegyetlen játékot űzik velem. Elköltöztek valahova. Így nyolc éve nem láttam a nagyobbik lányomat. Hiába mentem a bíróságra. A kicsivel én voltam gyesen két évig. Miután a második feleségemtől elváltam, mégis ő kapta meg a gyereket. Nyolc hónapja azt se tudom, merre keressem őket.

G. negyvenes munkanélküli

– Engem anyagilag semmizett ki a bíróság. Az én rovásomra volt feleségemnek ajándékozta két és fél szobás lakásomat. Holott gyerekünk sincs! Most szükséglakásban lakom, hétezer forintos munkanélküli segélyen élek. Volt feleségem csak a szemembe nevet, ha kérem, hogy végre fizesse ki azt a kétszázezret, amire megváltásként a bíróság kötelezte.

(Az 1992-ben készült riport szereplőinek arcát felismerhetetlenné tettük, nevüket fiktív kezdőbetűvel jelöltük.)

(X)

Ez a cikk a Ringier Axel Springer Magyarország megjelenése. A Kiskegyed 25 rovatban korábban megjelent cikkeket itt találod.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án. SAVE THE DATE!