hirdetés
hirdetés
hirdetés

Digitális pr-nap tudósítás

Webvideó mindenre

Hány pr-es dolgozik egy átlagos magyar cégnél? Hányan figyelik a blogokon és a fórumokban zajló beszélgetéseket? Hogyan állítható a webvideó a pr szolgálatába? Többek között erről szóltak a Pr Nap délelőtti előadásai.
hirdetés

A Kreatív Csoport szervezésében zajló Pr Napon adott elő Jakab Áron, a Bell Research kommunikációs igazgatója is, aki a Kreatív megbízásából készített, vállalatok pr-aktivitásáról szóló kutatás legfőbb tanulságait összegezte. A felmérésben a legnagyobb reklámköltéssel rendelkező 500 vállalatot kérdezték meg a pr-szervezeten belüli helyéről és a hagyományos és digitális pr-eszközök használatáról.

Egyik legfontosabb tanulság az volt, hogy a top 500 magyar hirdető cégnél átlagosan három ember foglalkozik pr-rel. A cégek felénél egyébként egy ember felelős a pr-ért, aki jellemzően a cégvezető vagy a marketingigazgató.

A megkérdezett cégek 40 százaléka dolgozik együtt ügynökséggel, de érdekes, hogy ezek jellemzően nem a kis pr-stábbal rendelkező cégek. A Bell Research kutatásából az derült ki, hogy minél többen foglalkoznak a cégnél pr-rel, annál nagyobb esély van arra, hogy még ügynökséget is használjanak.

A felmérés ugyan a világgazdasági válság elterjedésének híre előtt készült, ekkor a válaszadók negyven százaléka állította, hogy jövőre többet költ pr-re, mint idén.

Jakab Áron szerint a kutatás egyik fő tanulsága, hogy a pr-ügynökségek neve nincs beépülve a megbízók tudatába. A megkérdezettek fele egyetlen pr-ügynökség nevét sem tudta felidézni spontán. Minden negyedik válaszadó a tenderek kiírásakor szaklapokból tájékozódik, blogokat minden tizedik döntéshozó olvas ilyen esetben.

Az online eszközök használatáról is számos adatot kérdezett meg a Bell Research. Kiderült például, hogy 72 százalék figyeli versenytársainak honlapját, 60 százalék küld sajtó-hírleveleket. Az is kiderült, hogy a cégek 38 százalékánál van online sajtószoba, 38 százalék figyel blogokra, fórumokra, de legtöbben csak nézegetik, 10-15 százalék szól bele a fent említett felületeken zajló párbeszédbe.

A kutatás részletei egyébként a Kreatív decemberi számával együtt megjelenőt Pr Profil című kiadványban olvashatóak. Jakab Áron zárásként annyit mondott el, hogy a cégek 39 százaléka úgy gondolja, nagymértékben nő az online pr-eszközök használata a jövőben, 15 százalék pedig tervezi, hogy saját termékhez vagy céghez kapcsolódó blogot indít.

Mozgókép kell
A szerkesztett webvideós tartalmak pr-célú kihasználásáról tartott előadást Hegyi György, a Webcsatorna főszerkesztője. A prezentációt webvideók fogyasztására vonatkozó adatok bemutatásával kezdte. Egy Egyesült Államokban készített kutatásra hivatkozva azt állította, hogy a webvideókat néző felhasználók jelentős többsége inkább a szerkesztett tartalmakat kedveli, 61 százalék állította, hogy megnézni a híreket és az eseményekről szóló beszámolókat, 49 százalék pedig a filmek trailerjeit.

"2008. november elején Magyarországon közel 4,7 millió szélessávú internetfogyasztó van. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 2,5-3 millió embert érdekelhet webvideó" - mondta Hegyi György.

A pr-célú felhasználásra számos példát hozott a Webcsatorna főszerkesztője. Szerinte például első lépésben a cégek szekrényeiben lévő elfekvő videós anyagokat, minimális költséggel fel lehet tenni a webre, de ennél is többet hozhat a cégnek, ha direkt webes felhasználásra forgat filmeket. ,,Egy termékbemutatóról szóló mozgóképes beszámoló bármilyen szöveges blogbejegyzésnél többet hozhat" - mondta Hegyi György. Szintén innovatív eszköz lehet a Webcsatorna főszerkesztője szerint egy tematikus webtévé elindítása, erre példaként a saját fejlesztésű videobaba.hu oldalt mutatta be, amely eredetileg egy csecsemőknek kínált márkának készült volna, de később a hirdető visszalépett. A másik példa egy videókatalógus, a hoteltár volt, amely egyébként a Webcsatornát is tulajdonló Questor utazási irodájának, a Questor Travelnek készült multimédiás összeállítás. Hegyi szerint az innováció 40 százalékos forgalomnövekedést hozott az utazási irodának. A Webcsatorna főszerkesztője több nemzetközi példát is felsorolt, ezek közül a Mercedes autómárka tévéje volt az egyik kiemelt követendő példa.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Kolosi Péter szerint az egyetlen célja a Piramis című műsornak, hogy tönkretegyék vele A Falat.

A bulira összeálló zenekarba Fabricius Gábor, Tóth Valentin mellett visszatérőként Fodor Gergő is beszáll. 

A promóvideóban UP eljutott a Holdra, igaz csak egy biciklivel, illetve sok a majmos tartalom is.

Hat újságírót díjaztak, idén először határon túli kollégákat is lehetett jelölni. 

Csurka Gábor korábban digitális projektmenedzserként dolgozott a kiadónál.

hirdetés

Prizma Kreatív PR Díj díjátadó: november 22. Helyszín: Akvárium Klub

A Kreatív hagyományos éves konferenciáján ismét a pr-szakma előtt álló legaktuálisabb kihívásokat járjuk körbe. Időpont: november 23.

Díjátadó: 11.28. (Helyszín: Akvárium 1051 Erzsébet tér 12.)

Időstressz: Hogyan győzhető le? Energiamenedzsment 4 lépésben. 2017.12.01.

A Kreatív év végi médiakonferenciája mindig arra keresi a választ, mi vár a piacra a következő évben. Időpont: december 6.

A legsikeresebb digitális kommunikációs kampányokat és megoldásokat keressük, pontszerzés a Kreatív-MAKSz M+Listán. Nevezési határidő: 12.08.

Tippek és trükkök a prezi.com használatáról. Workshop 2017. december 13-án.

hirdetés
hirdetés