hirdetés
hirdetés
hirdetés

Vita a magyar reklámpiac első félévéről

Egy hete Mihálszki Zsuzsa, a Kantar Media kommunikációs vezetője elemzést közölt a magyar reklámpiac első félévéről. Somogyi Miklós, a Magyar Közterületi Média Szövetség elnöke szerint a Kantar rosszul számolt, a „körtével az almát hasonlította össze” és ezzel félrevezethette a piaci szereplőket. A Kantar szerint viszont jól számoltak, csak mennyiségi csökkenésről beszéltek, listaárakról nem. Az alábbiakban a két levelet olvashatják.

hirdetés

Kedves Zsuzsa, a számok mást mutatnak!

A Magyar Közterületi Média Szövetség Elnökeként írok Önnek, a Kreatív Online-on a közelmúltban megjelent „A magyar reklámpiac első fél éve” írására reagálva.

Sajnálatos módon írásában mind a közterületi média, mind a rádió esetében az Ön által említett reklámidő, illetve plakáthely-értékesítések drasztikus csökkenésének bemutatása meglehetősen fals képet fest. Talán szerencsésebb lett volna a közterület és a rádiós médiapiac esetében is a bevételek változásáról írni - ahogy azt a sajtó és televíziós piac esetében meg is tette -, mintsem az értékesített reklámfelületek számának alakulásáról. Az is igaz, hogy akkor a közterületi média esetében sokkal kisebbet durrant volna az a bizonyos bomba, mert nem lehetett volna 12 százalékos, hanem csak 3,2 százalékos csökkenésről „jelenteni”.

A rádiók esetében még meglepőbb az eredmény: ugyanis a tavalyi év hasonló időszakához képest közel 18 százalékos bevételnövekedést értek el. Természetesen a számítások a „kosár-elv” alapján készültek, azaz csak azok a médiák kerültek bele, amelyek mindkét évben szerepeltek a vizsgált időszakban.

A közterületi média listaáras árbevételeinek 3,2 százalékos csökkenése nagyságrendekkel kedvezőbb, mint a három földi sugárzású országos tévéadó, az M1, az RTL Klub és a Tv2 10 százalékos, a napilapok 6 százalékos és a magazinok 8 százalékos visszaesése.

Ha valós képet kíván kapni a közterületi médiapiac helyzetéről, kérem, legközelebb keresse Szövetségünk szakembereit. Meglehetősen piacromboló hatású olyan számadatok közlése, amely a szövegkörnyezetből kiragadottan a körtét az almákhoz hasonlítja. Szövetségünk pár napon belül nyilvánosságra hozza az előző év azonos időszakához mért valós árbevételi változásokat (2010 és 2011 első félév árbevételi adatok).

Üdvözlettel,
Somogyi Miklós, a Magyar Közterületi Média Szövetség Elnöke

 

Kedves Miklós,

Valóban komoly dilemma számunkra, hogy a féléves elemzésekben listaáras költésszámokat vagy felhasznált hirdetési felületeket elemezzünk-e. Az egyes médiatípusok elemzésekor kezdtünk átszokni a listaárnál objektívebbnek látszó felületadatok használatára. Hiszen ha valahol oldalban, másodpercben, darabban mérve kevesebb volt a reklám, mint egy évvel korábban, akkor ott mennyiségi csökkenés történt.

A televízió, a rádió és a sajtó esetében mi magunk mérjük le és számoljuk ki másodpercről másodpercre és milliméterről milliméterre a reklámok mennyiségét. A többi médiatípusnál (köztér, internet, indoor, mozi) a reklámfelületeket értékesítő cégek bevallásai alapján dolgozunk. A köztéri adatok egy részét (Publimont Kft., az Euro AWK Kft., Pannon Plakát Kft.) az Outdoor Media Audit Kft.-től vásároljuk. Az adatbázisunkban szereplő többi plakátforgalmazó cég (Epamédia Hungary Zrt., Hungaroplakát Reklám Kft., Kroc Kft., Media Contact Közterületi Kft., Pont Reklám Kft.) saját maga küldi el nekünk minden hónapban a nála megvásárolt plakáthelyek számát és hirdetőnkénti, márkánkénti megoszlását. Az elemzésben szereplő 12 százalékos felület csökkenést ezekből az adatokból olvastuk ki és fogalmaztuk bele a sajtóanyagba. Azt, hogy ez a mennyiségi csökkenés a listaáras bevételekben mindössze 4,2 százalékos visszaesést eredményezett, tényleg nem írtuk le, mint ahogy a rádió esetében sem vetettük össze az értékesített reklámidő csökkenését a listaáras bevétel változásával (Somogyi Miklós levelében 3,2 százalékos csökkenés szerepel! – a Szerk.). Úgy gondoltuk, ennek részletes elemzése meghaladja a sajtóanyag terjedelmi korlátait. Ezért minden médiatípusról csak a fő számokat közöltük, a tévével tettünk csak kivételt, mert hirdetési szempontból az a legjelentősebb médiatípus.

Üdvözlettel:
Mihálszki Zsuzsa, Kantar Media, kommunikációs vezető

 

Somogyi Miklós, MKMSZ, elnök
a szerző cikkei

Mihálszki Zsuzsa, Kantar Media, kommunikációs vezető
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Magyar Telekom ismét kiosztotta a Fenntarthatósági Sajtódíjakat.

Arany János korábban a Google-nél, azelőtt az SAP-nál dolgozott.

Az alvás ünnepe alkalmából kéthetes altató livestreamet indított a bútorgyártó.

A Nestlé hozza be őket.

Az Apple új reklámjából kiderül, mi mindent kell kibírnia a telefonjaiknak, különösen a legújabb, 11-es verziónak.

hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Mentes hype: rend a trendben! Időpont: október 3., 09.30 - 16.00

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 4.

Az eladásösztönző marketing titkai: élmény, adat, taktika. Hogyan ötvözzük az adatokat az élményekkel? Influencerek és eladásösztönzés tartalommarketinggel – jó és rossz példákon keresztül. Tudatos fogyasztó vs. Promo érzékenység – minden kiderül a proMO2019 workshopon! (x)

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

A legjobb márkaélményeket és aktivációkat keresi a 2019-es Lollipop! Nevezési határidő: 2019. október 11.

Gondolatok és példák a gyógyszermarketingről az ipar kommunikációs szakembereitől. 2019.10.29.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés
hirdetés