hirdetés
hirdetés
hirdetés

Vita a magyar reklámpiac első félévéről

Egy hete Mihálszki Zsuzsa, a Kantar Media kommunikációs vezetője elemzést közölt a magyar reklámpiac első félévéről. Somogyi Miklós, a Magyar Közterületi Média Szövetség elnöke szerint a Kantar rosszul számolt, a „körtével az almát hasonlította össze” és ezzel félrevezethette a piaci szereplőket. A Kantar szerint viszont jól számoltak, csak mennyiségi csökkenésről beszéltek, listaárakról nem. Az alábbiakban a két levelet olvashatják.

hirdetés

Kedves Zsuzsa, a számok mást mutatnak!

A Magyar Közterületi Média Szövetség Elnökeként írok Önnek, a Kreatív Online-on a közelmúltban megjelent „A magyar reklámpiac első fél éve” írására reagálva.

Sajnálatos módon írásában mind a közterületi média, mind a rádió esetében az Ön által említett reklámidő, illetve plakáthely-értékesítések drasztikus csökkenésének bemutatása meglehetősen fals képet fest. Talán szerencsésebb lett volna a közterület és a rádiós médiapiac esetében is a bevételek változásáról írni - ahogy azt a sajtó és televíziós piac esetében meg is tette -, mintsem az értékesített reklámfelületek számának alakulásáról. Az is igaz, hogy akkor a közterületi média esetében sokkal kisebbet durrant volna az a bizonyos bomba, mert nem lehetett volna 12 százalékos, hanem csak 3,2 százalékos csökkenésről „jelenteni”.

A rádiók esetében még meglepőbb az eredmény: ugyanis a tavalyi év hasonló időszakához képest közel 18 százalékos bevételnövekedést értek el. Természetesen a számítások a „kosár-elv” alapján készültek, azaz csak azok a médiák kerültek bele, amelyek mindkét évben szerepeltek a vizsgált időszakban.

A közterületi média listaáras árbevételeinek 3,2 százalékos csökkenése nagyságrendekkel kedvezőbb, mint a három földi sugárzású országos tévéadó, az M1, az RTL Klub és a Tv2 10 százalékos, a napilapok 6 százalékos és a magazinok 8 százalékos visszaesése.

Ha valós képet kíván kapni a közterületi médiapiac helyzetéről, kérem, legközelebb keresse Szövetségünk szakembereit. Meglehetősen piacromboló hatású olyan számadatok közlése, amely a szövegkörnyezetből kiragadottan a körtét az almákhoz hasonlítja. Szövetségünk pár napon belül nyilvánosságra hozza az előző év azonos időszakához mért valós árbevételi változásokat (2010 és 2011 első félév árbevételi adatok).

Üdvözlettel,
Somogyi Miklós, a Magyar Közterületi Média Szövetség Elnöke

 

Kedves Miklós,

Valóban komoly dilemma számunkra, hogy a féléves elemzésekben listaáras költésszámokat vagy felhasznált hirdetési felületeket elemezzünk-e. Az egyes médiatípusok elemzésekor kezdtünk átszokni a listaárnál objektívebbnek látszó felületadatok használatára. Hiszen ha valahol oldalban, másodpercben, darabban mérve kevesebb volt a reklám, mint egy évvel korábban, akkor ott mennyiségi csökkenés történt.

A televízió, a rádió és a sajtó esetében mi magunk mérjük le és számoljuk ki másodpercről másodpercre és milliméterről milliméterre a reklámok mennyiségét. A többi médiatípusnál (köztér, internet, indoor, mozi) a reklámfelületeket értékesítő cégek bevallásai alapján dolgozunk. A köztéri adatok egy részét (Publimont Kft., az Euro AWK Kft., Pannon Plakát Kft.) az Outdoor Media Audit Kft.-től vásároljuk. Az adatbázisunkban szereplő többi plakátforgalmazó cég (Epamédia Hungary Zrt., Hungaroplakát Reklám Kft., Kroc Kft., Media Contact Közterületi Kft., Pont Reklám Kft.) saját maga küldi el nekünk minden hónapban a nála megvásárolt plakáthelyek számát és hirdetőnkénti, márkánkénti megoszlását. Az elemzésben szereplő 12 százalékos felület csökkenést ezekből az adatokból olvastuk ki és fogalmaztuk bele a sajtóanyagba. Azt, hogy ez a mennyiségi csökkenés a listaáras bevételekben mindössze 4,2 százalékos visszaesést eredményezett, tényleg nem írtuk le, mint ahogy a rádió esetében sem vetettük össze az értékesített reklámidő csökkenését a listaáras bevétel változásával (Somogyi Miklós levelében 3,2 százalékos csökkenés szerepel! – a Szerk.). Úgy gondoltuk, ennek részletes elemzése meghaladja a sajtóanyag terjedelmi korlátait. Ezért minden médiatípusról csak a fő számokat közöltük, a tévével tettünk csak kivételt, mert hirdetési szempontból az a legjelentősebb médiatípus.

Üdvözlettel:
Mihálszki Zsuzsa, Kantar Media, kommunikációs vezető

 

Somogyi Miklós, MKMSZ, elnök
a szerző cikkei

Mihálszki Zsuzsa, Kantar Media, kommunikációs vezető
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

A GVH szerint megtévesztették a fogyasztókat a Most generáció kampányával.

Az emlékműsor után Bryant utolsó NBA-mérkőzését is levetítik.

A Mirror is felkapta a fejét a fitnesszpápa hibátlan érvelésére.

A Media1 szerint a hírműsorok felügyelete tartozik majd Hardy Mihályhoz.

Kiadója az önkormányzat vagyonkezelő cége.

Gyere, ünnepelj velünk a Best.net díjátadóján! Helyszín: Story Budapest (1075 Budapest Kazinczy utca 21.) Időpont: 2020. január 29. kapunyitás: 19:00, pontos kezdés: 19:30

2019 legdíjazottabb ügynökségeinek és megbízóinak estéje. A 2019-es Kreatív-MAKSZ M+Lista és a Kreatív PR Toplista helyezettjeinek díjazása. Időpont: 2020. február 11.

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

Február 18-án ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a 2019-es év kiemelkedő PR-kampányaival.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

Gondolatok és példák gyógyszeripari szakemberektől: patient journey map, társadalmi felelősségvállalás, élményközpontú PR, dezinformációk az oltásellenességről és további érdekes témák!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók

hirdetés
hirdetés