hirdetés
hirdetés
hirdetés

Sokszor küldték le sütiért a Dérynébe

Csak a punkrock és a hiphop. Meg Olaszország, a chai, a színházi gyökerek és az élő zene, mint igazi kikapcsolódás. Neki a XII. kerület volt a Balaton, most pedig a tévé az új film. Turán Eszter, a Moviebar Productions producere az eheti Kultúrterrorban.

hirdetés

Turán Eszter - Fotó: Viszlay Márk

Könyv

Királyhegyi Pál: Első kétszáz évem

Ízlésem és világnézetem formálásában kétség kívül Apukámnak volt a legmeghatározóbb szerepe. Tőle hallottam először Királyhegyi Pálról és életrajzi regényéről, aminek utánozhatatlan a stílusa, arról nem is beszélve, hogy ilyen életút, mint az övé egyszerűen nincs és mégis van, vagyis volt! Számomra esszenciája a pesti humornak, a kelet-európaiságnak és nagyon szerethető az egész, néhol megríkat, máskor hahotázik az olvasó. Nem poros, avítt, hanem frissen hat ma is Királyhegyi nyelvezete… Imádnivalóan zseniális olvasmány. Tudom, hogy nem egy mai darab, viszont méltatlanul kevesen ismerik, főleg a fiatalabb generációkból..

Závada Pál: Egy piaci nap

Az éjjeliszekrényemen vár a következő könyv már egy ideje türelmesen. Tudja, hogy ki fogom nyitni és el fogom olvasni… Závada Pál egy nagyon sötét valós történést dolgoz fel, ami eddig tabunak számított. Nehéz szembenézni a múlttal. Egyelőre nem merem elolvasni, de hamarosan eljön az ideje és nektek is ajánlom. 

Szerb Antal: Utas és Holdvilág

Nekem ez a kedvenc könyvem és pont. Talán azért, mert gyerekkoromban volt egy fura időszakom, amikor olasz mániám volt és Esterina Turane-nek hívattam magam, olaszul tanultam és minden este spagettit vacsoráztam. Bár ez a könyv később került a kezembe, de Szerb Antal Olaszország-rajongásával nagyon tudok azonosulni. Továbbá a Vár óriás kedvencem, nagyon boldog lennék, ha egyszer végre szembejönnének Ulpiusék. 

Film

Bár eltolódtam a tévésorozatok felé, azért nyilván nézek filmeket is. Fura mód nem a legjobb a filmes memóriám, de próbálom felidézni az elmúlt időszakban látott rám hatással lévő filmeket, meg egy-két kedvencet.

Paolo Sorrentino: Ifjúság

Ha repülőn nézek filmet, ahol mostanában igen sok időt töltök, rendszeresen elérzékenyülök, ami nem tudom, hogy a fáradságnak szól, vagy az ember egyszerűen érzékenyebb a magasban. Ez a film baromira tetszett és imádom a főszereplőket. 

Roy Andersson: Egy galamb leült az ágra, hogy tűnődjön a létezésről

Már a film címébe beleszerettem. Korábban imádtam Roy Andersson Swedish Love Story című első filmjét, ezért is örültem, amikor legutóbb Stockholmban találkozhattam vele. Pont ennek a filmnek a díszletei között kalauzolt és mesélt az épp zajló forgatás részleteiről, majd összeeresztett magyar operatőrével, akivel megvitattuk a '70-es évek budapesti avantgárdját, amiről én azért annyira nagyon sokat nem tudok. Van egy komolyabb skandináv kattanásom, ha mozgóképről van szó, lehet, hogy svéd voltam előző életemben. Vagy olasz.

Hajdú Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál

Alig várom, hogy megnézhessem, nézzünk minél több magyar filmet!

Michael Curtiz: Casablanca

A digitálisan felújított Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály időtlen klasszikusát újra vetítik a magyar mozikban. Nekem alap!

Daniel Espinosa: Snabba Cash 1-2.

Már meséltem a skandináv kattanásomról. Nincs is kedvem ragozni, betalált az első két rész, a harmadik gyengébb szerintem.

Amúgy nagyon kedvelek mindent, ami Wes Anderson, Milos Forman (koraiakat is), Federico Fellini, Bernardo Bertolucci, Coen testvérek, Spike Jonze, Mathieu Kassovitz, Darren Aronofsky, Spike Lee, Woody Allen.

Kedvenc magyar filmem, bármikor boldogan megnézem: Megáll az idő (Gothár Péter)

Illetve Ujj Mészáros Károly: Liza a Rókatündérét emelném még ki, hátha valaki még nem látta, mert lehengerlően hatott rám az utóbbi idők magyar filmterméséből.

Zene

Leegyszerűsítve: csak a rock meg a hip-hop. Sajnos már nem vagyok annyira up-to-date, mint régebben, de a zene az egyik legfontosabb dolog számomra. Volt idő, amikor Martens bakancsos, orrbavalós kiscsaj voltam, aki a haverjaival a Moszkván lógott. Nagyon komolyan vettem a különböző underground szcénákat, meg szubkultúrákat. A punk-rock közeg a mai napig meghatározó. Aztán megismerkedtem mindenféle fenékrázós fekete zenével... Állandóan hallgatok valamit, most pl. ilyen a hangulatom:

Anno az Arctic Monkeys újra visszahozta a kedvem rockzenét hallgatni. Most nyáron elájultam Alex Turnertől és a The Last Shadow Puppets formációtól: 

Minden, ami Josh Homme, főleg Queens of the Stone Age, meg persze Eagles of Death Metal, Boots Electric miatt is, aki az egyik legnagyobb rock and roll arc, elképesztő energiákkal:

Lord Jamar (of Brand Nubian) - Revolution: mostanában hallottam, nagyon tetszik. 

A már saját életében is kultikus ikonnak számító Morrissey, akinél dekadensebb előadó nincs:

Egyik legjobb magyar cucc az Amoeba, én nemrég ismertem csak meg őket:

meg annyi minden más pl. Kanye és a The Roots, vagy D’Angelo és sorolhatnám...

Színdarab

Régen a színház érdekelt és nem a film, méghozzá nagyon. Mára ez megfordult, de azt még mindig vallom, hogy „színház az egész világ és benne színész minden férfi és nő..”

Peter Brook a kortárs színház egyik legnagyobb alakja a világon. Itt a helyem nem kérdés, ha bejutok: Peter Brook - Csatamező

A legjobb barátnőm, aki az ország egyik legtehetségesebb jelmeztervezője arculcsapást mért a színházi világra, olyan eredeti produkcióval jelentkezett. Kórus és divatshow, tabutémákkal megspékelve. Menjetek el a Trafóba decemberben, amikor legközelebb látható lesz: Nagy Fruzsina és Halas Dóra Soharóza Tabu kollekciója.

Pintér Béla és a Katona mellett érdemes figyelni a Jurányira, hogy ott milyen produkciók futnak.
Egy hatéves kisfiú anyukájaként sok gyerekprogramon veszek részt. A Tünet Együttes Kucok előadása teljesen más, mint a többi gyerekszínházi produkció. Bevonja a gyerekeket és talán megszeretteti a színházat.

A Jurányiból még ez a darab nagyon kíváncsivá tesz: Vinnai András - A férfiak szexuális élete.

Rádióműsor

Maximum a Tilos, de az sem mindig. Mondjuk a meditatív szitár zene néha sok, meg az egymásba beszélő műsorvezetők, de legalább van valamiféle szellemiség. Szégyen, ami rádiós szinten történik az országban! Színvonaltalan riheg-röhögcsélős semmilyen, arctalan, lakossági adók tömkelege.

Kiállítás

Már említettem, hogy nagyon érdekelnek a különböző underground szubkultúrák. Oltai Katáék kiállítását én most megyek megnézni: Szemelvények a magyarországi punkból.

Étterem

Róma ételbár

Retróérzés a Csalogány utcában Cica nénivel, különösen jó időben a kiülős részét imádom

Getto Gulyás

Barátaim helye, olyan csokis piskótával, hogy őrület és a város legjobb pörköltjeivel.

Déryné

A nagyszüleim a Krisztina téren laktak, itt töltöttem a fél gyerekkorom. A nagypapám itt „rendelt”, az összes megbeszélését a régi Déryné presszóban bonyolította. Hányszor küldtek le ide sütiért.

Arany Kaviár

Egy évben egyszer, valami különleges alkalomkor muszáj eljönnöm ide. Orosz konyha remeklés.

Lakatos Műhely

Nincs még egy olyan lasagne, szerte a vidéken mint az én Lakatos Márk barátom pulykás-cheddar sajtos lasagneja. Kötelező!

Náncsinéni

Kedvenc vasárnapi ebédelőhelyem. Továbbá előfordulok a Saóban és bármilyen ázsiai levesező bejön, főleg ősszel-télen. A jó olaszt is nagyon szeretem, de ilyet itthon most épp nem lelek és az olasz konyhával kapcsolatban nagyon finnyás vagyok, úgyhogy inkább főzök, ha egy jó spagettire vágyom.

Kávé

Milk Café

Nekem a chai az új kávé. Először ódzkodtam tőle, ma chai függő vagyok! A chai nem a tea orosz neve, hanem egy spéci fűszerkeverékkel megspékelt fekete tea, amit Indiában isznak. Az irodánkhoz közel bukkantam rá erre a szuper kávézóra, ahol a város egyik legjobb házi készítésű chai lattéjét árulják, ráadásul akár mandula tejjel.

Újság

NÉPSZABABADSÁG!!!!!!!!!!!!!!!

Amúgy ilyenek érdekelnek:

Vice meg Noisey.

A 90-es években oda meg vissza voltam, főleg, ha épp Londonban jártam ettől a stílusteremtő magazintól. Annyira progresszív és menő volt akkor. A mai napig őrzök pár példányt, amit ki nem dobnék.

Kirándulás

Míg másoknak a Balatonnál volt telkük a 80-as években, nekünk valami furcsa oknál fogva a XII. kerületben. Sokat voltam a Tündérsziklánál a barátaimmal. Biztos ezért is imádok a Zugligetben mászkálni, libegőzni, vagy elmenni a Harangvölgybe. Szeretem a Mátrát és én nemrég fedeztem fel a Káli-medencét, ahova azóta minden évben el kell utaznom pár napra. A Káli kapocstól teljesen el voltam ájulva, micsoda remek hely.

Sport

Nekem a tánc. Mindenféle formáját kipróbáltam hosszabb-rövidebb ideig a balettől a kortárs táncig. Ma jóga van, meg személyi edzés, különben ellazsálom.

Mindenkinek ajánlom ezt a helyet és is néha megyek: Dance flow studio.

Amúgy Vinyasa Flow jógára járok a zseniális Rónay Dórához, amit ti is megtehettek itt.

Program

Ha épp van valami időm egy hétvégén este, akkor a VII. kerületben kötök ki, vagy koncertekre és fesztiválokra megyek. Nekem az élő zene az igazi kikapcsolódás.

Most láttam az előbb már említett Morrissey-t, aki elképesztően jó volt élőben. Az Eagles of Death Metalt kétszer láttam idén. Itthon nagyon ajánlom az Ivan and the Parazolt koncerten, akikkel amúgy most forgattunk egy kisfilmet.

Fesztiválilag ha tehetném elmennék jövőre ide: Afropunk.

Illetve, ha valaki szeretne meglepni a nemsokára esedékes szülinapomra: Temple of the Dog reunionra elvihetne Seattle-be.

Továbbá ajánlom a felújított Rudas fürdőt, vagy bármilyen Hammamot, mennyei.

Illetve mindig, mindenkor a Múzeum negyedet Bécsben. Nagy kedvencem a szecesszió.

Jó kis családi program lehet még egy jéghoki meccs, én mostanában szerettem meg, teljesen más a hangulat, mint mondjuk egy foci meccsen és a gyerekek kifejezetten élvezik... vagy szombatonként, ha fel bírok kelni klassz egy jó termelői piacozás a Momnál.

TV

A TV az új film. Elképesztő micsoda változáson ment keresztül ez a műfaj. Én ezeket a tévésorozatokat néztem mostanában és remélem hamarosan talán dolgozhatok is egyben.

The Get Down

This Is England

Orange is the New Black

Narcos

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Új betűtípust kapott az operációs rendszer, aminek a következő verziója már nem édességről kapja a nevét.

Egy cipősdobozba sűrítette az ikonikus pillanatokat a márka új reklámfilmje.

Célzott ajánlók segítik a könnyebb tájékozódást a megújult oldalon.

Az önirónián és mémeken szocializálódott Instagram generációt célozza a meki új kampánya.

A cég végre megerősítette a pletykákat: tényleg lesz külön „hírek” szekció az appban, és azt valódi újságírók töltik majd meg.

hirdetés

Mentes-M Díj újra! Megújult és új kategóriákkal idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Keressük Magyarország legszebb, legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásait! Nevezési határidő: 2019.08.30.

Találkozunk szeptemberben! Gyertek el, egyszerre két szakmai konferenciát is adunk a Nagy Kreatív Márkanap két hajóján. Egy egész nap az A38-on együtt! 2019.09.04.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 4.

Az eladásösztönző marketing titkai: élmény, adat, taktika. Hogyan ötvözzük az adatokat az élményekkel? Influencerek és eladásösztönzés tartalommarketinggel – jó és rossz példákon keresztül. Tudatos fogyasztó vs. Promo érzékenység – minden kiderül a proMO2019 workshopon! (x)

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

hirdetés
hirdetés