hirdetés
hirdetés
hirdetés

Tisztogatásba kezdett a YouTube, törlik a gyűlöletkeltő csatornákat

Az új irányelvek már tiltják a vallási vagy faji megkülönböztetést és a felsőbbrendűséget hirdető tartalmakat.

hirdetés

Változtat moderálási alapelvein a YouTube. Az új irányelvek alapján a videómegosztó a faji felsőbbrendűséget hirdető, bizonyos társadalmi csoportot nemi, vallási, szexuális alapon kirekesztő videókat is törölni fogja. A döntés várhatóan többezer Youtube-csatornát érint.

"A mi felelősségünk megvédeni a felületünket  attól, hogy azt gyűlöletkeltésre, zaklatásra, kirekesztésre és erőszakra használják" - indokolta a döntést közleményében a YouTube.

A lépéssel a Youtube immár 3 szinten próbálja meg visszafogni a sokat kritizált tartalmakat a The Verge szerint.

  • Törlik a náci nézeteket és más faji felsőbrendűséget hirdető csatornákat, videókat. Bevezetik ezen kívül a főleg Indiában nagy jelentőséggel bíró kaszt alapú megkülönböztetés kategóriáját, mint ahogy tiltani fogják a jól dokumentált erőszakos eseteket is. Utóbbira azért van szükség, hogy a videó feltöltője ne hivatkozhasson nem valós eseményként a megtörtént erőszakot bemutató videóra.
  • A YouTube január óta a hamis, félrevezető, megbízhatatlan forrásból származó tartalmak ellen is fellép. Ez lényegében azt jelenti, hogy az ilyen típusú tartalmak nem kerülnek többé a YouTube ajánlósávjába - esetleges népszerűségük ellenére sem.
  • A Youtube továbbá megakadályozná azt is, hogy a gyűlöletkeltő videókat feltöltőik monetizálhassák. Az ilyen típusú tartalmaknál tiltva lesz a hirdetés, és a Super Chat használata is. Utóbbi lényege, hogy a YouTube-csatorna feliratkozói a szolgáltatás részeként közvetlenül fizethetnek a videói készítőinek, hogy a kommentjük, kérdésük jól látszódjon. Nemrég a BuzzFeed tárta fel, hogy ezzel a módszerrel több szélsőjobboldai figura is komoly összegekhez jutott. (Igaz, az így befolyó összegből Youtube is részesedik, de nem árulták el pontosan, milyen mértékben.)

Arra azért a The Verge emlékeztet, hogy a gyakorlatban még nem tudni, pontosan hogyan is működnek majd az új irányelvek. Főleg azért szkeptikus az amerikai sajtó a Youtube lépésével szemben, mert a Vox egyik újságíróját, Carlos Mazát nemi és vallási alapon sértegető Steven Crowder csatornája ellen többszöri feljelentés ellenére sem tervez semmilyen lépést a videómegosztó.

A nyitókép forrása: Patrick Morrissey / 123rf.com

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Bővül az eddig is a 24 aloldalaként működő Sokszínű Vidék szerkesztősége.

A kilencvenes évek soha nem érhetnek véget.

A Karc FM-re is bírságot szabott ki az NMHH.

A multifunkciós dobozt az E3 játékkiállításon mutatták be.

Dobrosi Eszter utódja házon belülről érkezik.

hirdetés
hirdetés

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nevezési határidő: július 5.