Sztrókon átesett betegek gyógyulását segíti ez az okosfelső

Jessica Smarsch tervező és kutató legújabb kapszulakollekciójaként mutatta be azt a ruhadarabot, amely bár többfajta rehabilitációra alkalmazható, eredetileg olyan betegek számára tervezték, akik a stroke következtében elvesztették a felső testük mozgása feletti kontrollt. A multiszenzoros hálózattal ellátott ruhadarab valójában egy pólóujj, amely a kar finommotorikus képességét fejlesztve segít viselőjének a gyorsabb, minél teljesebb felépülésben.

Jessica Smarsch tervező és kutató Connextyle néven mutatta be azt a rehabilitációs ruhadarabot, amelyet agyvérzésen átesett betegeknek tervezett izomaktivitásuk változásának mérésére. Projektjéhez az ihletet egy ősi japán technika, a Kincugi adta, amelyet a törött kerámiák porított arannyal, ezüsttel vagy platinával történő javításának művészeteként lehet megfogalmazni. A filozófiája mögött ott áll az is, hogy ez a módszer a tárgy történetének szerves részeként kezeli a törést és a javítást, vagyis nem próbálja azt eltakarni, hanem új formájában igyekszik kiemelni a szépségét. Így gondolkodott Smarchs is.

A dizájner ugyanis az ősi módszer analógiájára az intelligens ruhadarab tervezésekor a TexPCB névre keresztelt technológiát hívta segítségül, amely alapján egy hőre lágyuló anyag ezüstszálakkal szőtt keverékét applikálta a textilbe, amelyek elektródaként képesek stimulálni és mérni a kar izommozgásait. Ez a multiszenzoros stimulációs rendszer képes újabb és újabb idegpályákat megtalálni, ingerelni, amely által fokozatosan megtanítja a beteget arra, hogyan tudja testrészeit ismét tudatosan használni.

 

Fotó: Jessicasmarsch.com

Fotó: Jessicasmarsch.com

Az így összegyűjtött adatokat ezután a ruházat külsejéhez csatlakoztatható modulba küldi a rendszer, amely folyamatosan monitorozza és elemzi a mozgást. Minden egyes mozgássort – legyen az egy kardigán begombolása vagy egy egyszerű keverő, körkörös mozdulat a konyhában – a technológiai információs rendszer hangokká és vizuális jelekké alakít. A mozgás mintázatát a hozzá fejlesztett alkalmazásban lehet követni, amely viselőjének és terapeutájának is meg tudja mutatni, hogy pontosan hol, milyen izomcsoportokat kell fejleszteniük; a grafikonokba, diagramokba gyűjtött mérési eredményeken keresztül pedig azt is láthatják, hol történt már jelentős fejlődés – írja cikkében a Wearable Technologies magazin.

Fotó: Jessicasmarsch.com

Hogy az intelligens boleróhoz hasonló ruhadarabból mikor lehet ténylegesen piaci termék, arról egyelőre semmit nem tudni, mindenesetre tervezője a betegek és terapeutáik visszajelzései alapján folyamatosan tökéletesíti a prototípust, hogy ne csak hasznos segédeszköze legyen a rehabilitációnak, de kényelmes, stílusos viselet is. Jessica Smarsch szerint, az ősi japán technikához hasonlóan mindez egyben segíthet megjavítani, elhárítani a test működésében bekövetkezett zavart, és tudatosabban újrakezdeni egy hirtelen megváltozott életet.

A sorozatot a Telenor támogatja

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Online eredményhirdetés: október 28., 10:00, a storeinsider.hu oldalunkon!

Célunk, hogy megtaláljuk a hazai legszebb és legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásokat. Normál nevezési határidő: 10.30. Meghosszabbított nevezési határidő: 11.06.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Hipnózis sem maradt érintetlenül a napról napra egyre inkább feje tetejére álló 2020-ban, egy dologból azonban nem engedünk - a díjakat idén is átadjuk Magyarország legrégebbi reklámversenyén.

Újrahasznosítottuk 2019 egyik legsikeresebb KREATÍV rendezvényét: itt a Green Wave 2020! November 18-án fókuszban a fenntarthatóság és a marketing!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!