hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szomorú disznószar - gondolatkísérlet

Nádori Péter kronológiája a szombati Pride-ot elöntő szag jövőbeli médiatálalásáról.

hirdetés

2015. július 13.

A média tovább spekulál: vajon ki és hogyan terítette végig a melegbüszkeség-felvonulás alkalmából bűzös trágyával (konkrétan disznószarral) a budapesti Andrássy út mentén a növényeket? Az akcióért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, se a közterület-fenntartó, se a Főkert, se a Betyársereg.

2015. július 20.

Felelős nincs, a VI. kerületi önkormányzat sajtósa szerint az ügyben indított vizsgálat eredménytelenül zárult. Tarlós István főpolgármester egy interjúban kijelenti, hogy a disznószar valóban lehet egyesek számára visszataszító, de legalább természetes. Hozzáteszi, egyáltalán nincs meglepve, hogy a kérdező újságíró rárepült a témára.

Nádori Péter

2015. július 24.

Orbán Viktor az L-Kopó Kft. 230 milliós EU-támogatásból megvalósult kennelberuházásának átadása után újságírói kérdésre elmondja, tapasztalata szerint a magyar embert egyáltalán nem bántja a trágyaszag, hisz ahol trágya van, ott föld is van, a föld pedig nagyon fontos a magyar embernek.

2015. július 30.

Lázár János heti tájékoztatóján azt mondja, mások gondolhatnak erről mást, szabad országban élünk, az ő világképébe mindenesetre nem fér bele, hogy potenciálisan fertőzésveszélyes, ismeretlen eredetű biológiai hulladékkal szórják tele a főváros egyik legszebb útvonalát, ezért felkérte az illetékeseket, mindent kövessenek el a felelősök azonosítása és felelősségre vonása érdekében. A következő egy hét során minden internetes és nyomtatott újságban, minden tévés politikai műsorban azon spekulálnak az elemzők, vajon Lázár ezt azért mondta-e, mert ismét demonstrálni akarja, hogy neki lehet Orbán Viktorétól eltérő véleménye (és ha igen, ez vajon mit jelent), vagy egyszerűen csak Tarlóst akarta idegesíteni.

2015. július 30., este

A Központi Nyomozó Ügyészség bejelenti, hogy az ügyben hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt eljárás folyik W. Szilárd érdi lakos ellen.

2015. október 13.

Az elsőfokú tárgyaláson Gaudi-Nagy Tamás, W. Szilárd jogi képviselője előadja, hogy bár ügyfele a trágya kihelyezését nem vitatja, a terhére rótt bűntettet nem valósította meg, hiszen a kihelyezett anyag nem volt alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő, vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére. Az ügyészség bemutat egy, az Eötvös utca sarkán található, igen satnya díszcserjét. Szakértői vélemény hangzik el, mely szerint a növény szánalmas állapota az úgynevezett túltrágyázás jelenségére vezethető vissza. Ez a szakértő szerint egyértelműen W. Szilárd cselekményére vezethető vissza, így az élő szervezet egyedének veszélyeztetése bizonyítható.

2015. november 9.

Folytatódik a tárgyalás. Gaudi-Nagy Tamás szerint a tárgybeli cserje egyszerűen kidöglött. (Olyan közel a Dob utcához, nem is csodálom – teszi hozzá később, a tárgyalótermen kívül.) A bíróság W. Szilárdot 15 ezer forintra bünteti.

2016. február 10.

Az elsőfokú ítéletet az ügyészség elfogadta, W. Szilárd azonban fellebbezett. A másodfokú tárgyalásra Gaudi-Nagy taktikát vált, és előadja, hogy védence a szólásszabadság alaptörvényi jogát gyakorolta a trágyázással.

2016. február 11.

Gyurcsány Ferenc feljelenti W. Szilárdot, mondván, a férfi maga ismerte el, hogy gyűlöletbeszélt.

2016. február 29.

Gyurcsány feljelentését elutasítják, mivel a hulladékgazdálkodási ügy még folyamatban van.

2016. március 4.

A Bojtarok.tumblr.com mikroblog bejegyzése szerint egyáltalán nem létezik olyan jogszabály, ami kizárná, hogy egyszerre folyjon eljárás valaki ellen hulladék és gyűlölet miatt is. A poszt terjedni kezd a Facebookon, két nap múlva a médiában is napvilágot lát az információ. Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatót tart.

2016. március 5.

Kivételesen hétvégén is ülésezik a parlament. Rendkívüli sürgősséggel fogadják el a büntetőeljárási törvény Gulyás Gergely, Kósa Lajos, Rogán Antal és Semjén Zsolt által egyéni indítványként benyújtott módosítását, amely a folyamatban levő ügyekre is kiterjedően kimondja, hogy ha valaki ellen hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt vádat emeltek valamiért, amit 2015. július 1. és 2015. július 15. között csinált, gyűlölet-bűncselekménnyel ugyanezért a valamiért az Alaptörvény 36. cikk (5) bekezdésében foglalt feltétel teljesülését követő harmadik év március 15-éig nem vádolható. Trócsányi László a javaslat vitájának egyetlen felszólalójaként felhívja a figyelmet: az Alaptörvény maga is kiemeli az integrált mezőgazdasági termelésszervezés fontosságát.

2016. április 20.

Folyik a másodfokú tárgyalás, Gaudi-Nagy szerint ha W. Szilárd tettét hulladékgazdálkodási ügyként felfogni olyan, mintha annak idején Luther Mártont rongálás miatt fogták volna perbe, mert kiszögezte tanait a wittenbergi templomkapura. A Magyar Hírlap Nehogy már a fartúrókat zavarja a szarszag!, a Mandiner Megfelelő és Nem Megfelelő Szagok, a Népszabadság Trágyadomb a parlamentben címmel közöl publicisztikát. A TASZ közleményt ad ki, melyben az Egyesült Államok Legfelső Bíróságának egy 1969-es döntésére hivatkozva leszögezi: mindenkinek alapvető emberi joga, hogy szagokkal éppúgy kifejezze véleményét társadalmi kérdésekről, mint írott vagy elmondott szövegekkel, álló- és mozgóképekkel. A Vice Shitstorm: How Dung Became a Free Speech Issue in Hungary címmel mutatja be 40 perces videóját. A 444.hu szerint az ELTE Bölcsészkarának történész-hallgatói körében immár általános, hogy közös szórakozásaik alkalmával szándékosan nagyokat szellentenek, majd hozzáteszik: Ez a véleményem!

2016. október 11.

A bíróság W. Szilárd büntetését 13 ezer forintra változtatja. Gaudi-Nagy nem elégedett, miután felülvizsgálati kérelmét a Kúria is elutasította, a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul.

2018. december 11.

Strasbourg szerint a W. Szilárd ügyében hozott ítélet nem sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Az indoklás szerint a trágyázás valóban lehet a véleménynyilvánítás eszköze, a bíróság azonban kiemeli: az egyezmény megengedi, hogy az államok a szólásszabadságot közegészségügyi okokból korlátozzák. A határozat senkinek nem tetszik. Gaudi-Nagy a strasbourgi bíróság nagykamarájához fellebbez.

2019. január 6.

Gaudi-Nagy Tamás igazságügy-miniszter bejelenti, hogy Magyarország felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A Nagykamara így már nem hoz ítéletet az ügyben, a kérdés pedig, hogy védi-e a szarszagot a szólásszabadság joga, végképp

A LEVEGŐBEN MARAD.

 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Az idén 30. évfolyamába lépett lap súlyos anyagi gondokkal küzd.

2016-17-ben tévesztették meg a fogyasztókat akciós készülékajánlataikkal. A Telekom nem ismeri el a jogsértést.

Bár igazán nem lehet látni a palackot a plakátokon, a jelenlétét tapintani lehet.

Spanyolországban elért bevételük 3 százalékától szabadítaná meg őket az új törvénytervezet.

Április 12-e a jelentkezési határidő. A díj támogatója, a Telenor idén különdíjat is oszt.

hirdetés
hirdetés

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Gondolatok és példák gyógyszeripari szakemberektől: patient journey map, társadalmi felelősségvállalás, élményközpontú PR, dezinformációk az oltásellenességről és további érdekes témák!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Milyen tapasztalatok vannak az egészségügyben a GDPR életbe lépése óta? Mit kellene tenni annak érdekében, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használata megfeleljen az európai uniós szabályoknak? Hogyan lehetne adatvédelmi szempontból is jól (fel)használni a hazai adatvagyon

Digitális automatizáció a marketingben: Mire való a chatbot és mikor érdemes használni? Milyen lehetőségek vannak vele a márkaépítésben? Mi a szerepe az ügyfélkapcsolatban? Mi a jó chatbot stratégia?

A verseny célja, hogy egy olyan díjat indítson el az FMCG, és az ezzel a szegmenssel szorosan összefüggő Horeca-piac számára, amely felhívja a figyelmet az elmúlt év sikeres innovációira a fogyasztók, a kereskedelem, a vendéglátás és a szállodaipar területén. Nevezési határidő: április 3.

A nagy sikerrel zajló Év Gyára verseny ötéves jubileuma alkalmából egy egész napos konferenciával egészítjük ki díjátadó gálánkat, ezzel teremtve meg az év egyik kiemelkedő ipari eseményét. Ismerje meg a nemzetközi és a hazai év gyára verseny győzteseinek legjobb gyakorlatait!

Nagy Kreatív Nap május 7-én! További részletek hamarosan...

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók