hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szomorú disznószar - gondolatkísérlet

Nádori Péter kronológiája a szombati Pride-ot elöntő szag jövőbeli médiatálalásáról.

hirdetés

2015. július 13.

A média tovább spekulál: vajon ki és hogyan terítette végig a melegbüszkeség-felvonulás alkalmából bűzös trágyával (konkrétan disznószarral) a budapesti Andrássy út mentén a növényeket? Az akcióért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, se a közterület-fenntartó, se a Főkert, se a Betyársereg.

2015. július 20.

Felelős nincs, a VI. kerületi önkormányzat sajtósa szerint az ügyben indított vizsgálat eredménytelenül zárult. Tarlós István főpolgármester egy interjúban kijelenti, hogy a disznószar valóban lehet egyesek számára visszataszító, de legalább természetes. Hozzáteszi, egyáltalán nincs meglepve, hogy a kérdező újságíró rárepült a témára.

Nádori Péter

2015. július 24.

Orbán Viktor az L-Kopó Kft. 230 milliós EU-támogatásból megvalósult kennelberuházásának átadása után újságírói kérdésre elmondja, tapasztalata szerint a magyar embert egyáltalán nem bántja a trágyaszag, hisz ahol trágya van, ott föld is van, a föld pedig nagyon fontos a magyar embernek.

2015. július 30.

Lázár János heti tájékoztatóján azt mondja, mások gondolhatnak erről mást, szabad országban élünk, az ő világképébe mindenesetre nem fér bele, hogy potenciálisan fertőzésveszélyes, ismeretlen eredetű biológiai hulladékkal szórják tele a főváros egyik legszebb útvonalát, ezért felkérte az illetékeseket, mindent kövessenek el a felelősök azonosítása és felelősségre vonása érdekében. A következő egy hét során minden internetes és nyomtatott újságban, minden tévés politikai műsorban azon spekulálnak az elemzők, vajon Lázár ezt azért mondta-e, mert ismét demonstrálni akarja, hogy neki lehet Orbán Viktorétól eltérő véleménye (és ha igen, ez vajon mit jelent), vagy egyszerűen csak Tarlóst akarta idegesíteni.

2015. július 30., este

A Központi Nyomozó Ügyészség bejelenti, hogy az ügyben hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt eljárás folyik W. Szilárd érdi lakos ellen.

2015. október 13.

Az elsőfokú tárgyaláson Gaudi-Nagy Tamás, W. Szilárd jogi képviselője előadja, hogy bár ügyfele a trágya kihelyezését nem vitatja, a terhére rótt bűntettet nem valósította meg, hiszen a kihelyezett anyag nem volt alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő, vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére. Az ügyészség bemutat egy, az Eötvös utca sarkán található, igen satnya díszcserjét. Szakértői vélemény hangzik el, mely szerint a növény szánalmas állapota az úgynevezett túltrágyázás jelenségére vezethető vissza. Ez a szakértő szerint egyértelműen W. Szilárd cselekményére vezethető vissza, így az élő szervezet egyedének veszélyeztetése bizonyítható.

2015. november 9.

Folytatódik a tárgyalás. Gaudi-Nagy Tamás szerint a tárgybeli cserje egyszerűen kidöglött. (Olyan közel a Dob utcához, nem is csodálom – teszi hozzá később, a tárgyalótermen kívül.) A bíróság W. Szilárdot 15 ezer forintra bünteti.

2016. február 10.

Az elsőfokú ítéletet az ügyészség elfogadta, W. Szilárd azonban fellebbezett. A másodfokú tárgyalásra Gaudi-Nagy taktikát vált, és előadja, hogy védence a szólásszabadság alaptörvényi jogát gyakorolta a trágyázással.

2016. február 11.

Gyurcsány Ferenc feljelenti W. Szilárdot, mondván, a férfi maga ismerte el, hogy gyűlöletbeszélt.

2016. február 29.

Gyurcsány feljelentését elutasítják, mivel a hulladékgazdálkodási ügy még folyamatban van.

2016. március 4.

A Bojtarok.tumblr.com mikroblog bejegyzése szerint egyáltalán nem létezik olyan jogszabály, ami kizárná, hogy egyszerre folyjon eljárás valaki ellen hulladék és gyűlölet miatt is. A poszt terjedni kezd a Facebookon, két nap múlva a médiában is napvilágot lát az információ. Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatót tart.

2016. március 5.

Kivételesen hétvégén is ülésezik a parlament. Rendkívüli sürgősséggel fogadják el a büntetőeljárási törvény Gulyás Gergely, Kósa Lajos, Rogán Antal és Semjén Zsolt által egyéni indítványként benyújtott módosítását, amely a folyamatban levő ügyekre is kiterjedően kimondja, hogy ha valaki ellen hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt vádat emeltek valamiért, amit 2015. július 1. és 2015. július 15. között csinált, gyűlölet-bűncselekménnyel ugyanezért a valamiért az Alaptörvény 36. cikk (5) bekezdésében foglalt feltétel teljesülését követő harmadik év március 15-éig nem vádolható. Trócsányi László a javaslat vitájának egyetlen felszólalójaként felhívja a figyelmet: az Alaptörvény maga is kiemeli az integrált mezőgazdasági termelésszervezés fontosságát.

2016. április 20.

Folyik a másodfokú tárgyalás, Gaudi-Nagy szerint ha W. Szilárd tettét hulladékgazdálkodási ügyként felfogni olyan, mintha annak idején Luther Mártont rongálás miatt fogták volna perbe, mert kiszögezte tanait a wittenbergi templomkapura. A Magyar Hírlap Nehogy már a fartúrókat zavarja a szarszag!, a Mandiner Megfelelő és Nem Megfelelő Szagok, a Népszabadság Trágyadomb a parlamentben címmel közöl publicisztikát. A TASZ közleményt ad ki, melyben az Egyesült Államok Legfelső Bíróságának egy 1969-es döntésére hivatkozva leszögezi: mindenkinek alapvető emberi joga, hogy szagokkal éppúgy kifejezze véleményét társadalmi kérdésekről, mint írott vagy elmondott szövegekkel, álló- és mozgóképekkel. A Vice Shitstorm: How Dung Became a Free Speech Issue in Hungary címmel mutatja be 40 perces videóját. A 444.hu szerint az ELTE Bölcsészkarának történész-hallgatói körében immár általános, hogy közös szórakozásaik alkalmával szándékosan nagyokat szellentenek, majd hozzáteszik: Ez a véleményem!

2016. október 11.

A bíróság W. Szilárd büntetését 13 ezer forintra változtatja. Gaudi-Nagy nem elégedett, miután felülvizsgálati kérelmét a Kúria is elutasította, a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul.

2018. december 11.

Strasbourg szerint a W. Szilárd ügyében hozott ítélet nem sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Az indoklás szerint a trágyázás valóban lehet a véleménynyilvánítás eszköze, a bíróság azonban kiemeli: az egyezmény megengedi, hogy az államok a szólásszabadságot közegészségügyi okokból korlátozzák. A határozat senkinek nem tetszik. Gaudi-Nagy a strasbourgi bíróság nagykamarájához fellebbez.

2019. január 6.

Gaudi-Nagy Tamás igazságügy-miniszter bejelenti, hogy Magyarország felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A Nagykamara így már nem hoz ítéletet az ügyben, a kérdés pedig, hogy védi-e a szarszagot a szólásszabadság joga, végképp

A LEVEGŐBEN MARAD.

 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Szerencsejáték Zrt. az újrainduló sportélethez igazította a sportfogadási termékeihez kapcsolódó integrált kampányt, Anger Zsolttal a főszerepben.

A Sandy Hook Promise amerikai nonprofit szervezet számára a BBDO New York készített iskolai lövöldözésekről szóló szpotot.

Egy magyar kezdeményezésnek köszönhetően saját emojikat kaptak az AMC saját gyártású sorozatainak legismertebb karakterei.

A holland Tony's Chocolonely nevű csokoládémárka Idris Elbával kampányol a kakaóiparban mai napig elterjedt illegális gyerekmunka ellen.

A játékosított tréningeket tartó pécsi cég a platformját is megújítja.

hirdetés
hirdetés

A Kreatív és a Vodafone közös Ready pályázatának célja, hogy ösztönözze, elismerje és támogassa azokat a vállalkozásokat, vállalatokat és magánszemélyeket, akik 2020-ban alkalmazkodni tudtak a járványhelyzet miatt kialakult változásokhoz, és sikeresen leküzdötték a kihívásokat.

Az Üzlet és Pszichológia és a HRPWR.HU ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 4.0 online szakmai konferencia szeptember 24-én.

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Célunk, hogy megtaláljuk a hazai legszebb és legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásokat. Normál nevezési határidő: 10.30. Meghosszabbított nevezési határidő: 11.06.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!