hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szerelemből szerelembe esett

Egyik szenvedélyéért, a divatért hagyta ott a másikat, a filmek és sorozatok kommunikálását Dévényi Patrícia, aki a médiás pr-esként eltöltött több év után, tavasszal igazolt át az HBO-tól a H&M-hez.

hirdetés

Miért döntött úgy, hogy sok év után otthagyja a tévés kommunikáció világát?

Nagyon jól éreztem magam az HBO-nál, szerettem, amit csinálok, de amikor érkezett egy megkeresés, hogy érdekelne-e a pr-menedzseri pozíció egy nemzetközi divatcégnél, felcsillant a szemem. Tudtam, hogy ez nagyon más, de nagyon izgalmas is egyben. Ahogy egyre több interjún vettem részt, egyre inkább beleszerettem, éreztem, hogy ez valami olyasmi, amit nekem találtak ki.

Fotó: Kreatív/Egry Tamás

Bele is unt már valamennyire a médiás pr-be, vagy ilyesmiről nem volt szó?

Azt hiszem, hogy azt a munkát, amit az előző helyen végeztem, lehetetlen megunnia egy olyan film- és sorozatjunkie-nak, mint én. A tévés pr-szakmának a csúcsa az HBO, hiszen a legminőségibb nemzetközi és hazai produkciók kommunikációjában, sőt néha a készítésében vehettem részt. Viszont igaz, hogy a karrie-rem, szakmai fejlődésem szempontjából az a munka már nem tudott sokkal többet adni. Éreztem, hogy a H&M-nél többet fejlődhetek.

Alapvetően közel áll önhöz a divat?

Igen, az általam kedvelt egyik terület – a már említett filmek és a sorozatok – mellett a divat világa, amiért gyerekkorom óta rajongok. Gyerekként képes voltam órákon keresztül nézni a tévében a divatbemutatókat. Ezért is csillant fel a szemem erre a lehetőségre.

Fotó: Kreatív/Egry Tamás

Volt valamilyen speciális szempontja a kiválasztásodnak?

Nagyon fontos volt, hogy „H&M fit” legyen, akit választanak, ezt külön kiemelték a fejvadászcég képviselői is. Ez azt jelenti, hogy öltözködésben, mentalitásban passzoljon a márkához. Ebből egyáltalán nem az következik, hogy nálunk mindenki ugyanúgy néz ki, hiszen épp azt kedveli a cég, ha sokféle ember dolgozik nálunk.

Miben más egy divatmárka kommunikációja, mint egy médiacégé?

Merőben eltér egymástól a kettő. Az előző munkahelyemen kultúrát közvetítettünk a médián keresztül, amit pedig most csinálunk, az elsősorban termékkommunikáció, persze annál azért sokkal több: van vállalati és belső kommunikációs része is, továbbá a cég óriási hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra, emiatt a kommunikáció szinte összes területével tudok foglalkozni. Fontos számomra, hogy a H&M-nél lehet kreatívan kommunikálni, sok érdekes projektünk van, amelyekben szabad kezet kapunk.

A márka szigetes megjelenése nagyon népszerű volt. Hogyan jött a koncepció, volt-e szerepe benne?

Egy nemzetközi ötlet volt, amivel több fesztiválon is megjelentünk Európában. Ennek a szervezése már zajlott, mikor én idekerültem, és elsősorban a marketingcsapatunk foglalkozott vele.

Mik a H&M stratégia kommunikációs céljai?

Évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a társadalmi felelősségvállalásra, azon belül is az etikusságra és a fenntarthatóságra. Az egyik leginkább környezettudatos divatmárka a H&M. A korábbi szlogenünkhöz, „Divat és minőség, a legjobb áron”, idén már hozzá adtuk, hogy fenntartható módon. Nekem személyesen is fontos, hogy a munkahelyemen visszaköszönjön az a természetszeretet, a környezettudatosság, amit egyébként a mindennapi életembe is próbálok beépíteni a szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve a takarékos vízhasználatig. Ugyanez a szemléletmód jellemző a H&M-re: a pamuttermékeink több, mint 20 százaléka biopamutból vagy újrahasznosított pamutból készül, vagyis azokból a ruhákból, amiket bárki visszavihet bármelyik üzletünkbe, ha már nincs rá szüksége vagy nem tudja hordani.

Fotó: Kreatív/Egry Tamás

Hogy néz ki a cég szervezeti felépítése? Mi az, ami itthon dől el, mi az, ami a nemzetközi központban?

Egy koncentráltan működő csapat irányítja a céget. Ahhoz képest, hogy Magyarországon 36 üzletben több mint 900 munkatársat alkalmazunk, üzleten kívüli irodai munkát kevesebb, mint 30 ember végez. Mind a marketing-, mind a pr-csapat két-két főből áll. Mi egy öt országot felölelő régióhoz tartozunk, aminek a szakmai főnöke a varsói regionális központból irányít. A főbb irányvonalak és a kampányok onnan érkeznek, a kommunikáció módja már ránk van bízva, abban szabad kezet kapunk.

Mik voltak az eddigi legfontosabb projektjei?

Ideérkezésemkor azonnal egy belső kommunikációs projekttel indítottam, ami azért volt kihívás, mert eddig ezzel a területtel nem foglalkoztam. Idén 10 éves Magyarországon a H&M, és megkaptam azt a feladatot, hogy megszervezzem ennek a megünneplését. A második a kozmetikai részleg megújulásának a kommunikációja volt, amin pedig most dolgozunk, az a Balmain francia divatházzal való együttműködés.

Szenvedélye a tetoválás, egy japán szilvafavirággal indult is a Kreatív tetoválásversenyén. Bővült azóta a tetoválások száma?

Egy James Dean-idézetet tetováltattam a lábfejemre: „Dream as if you’ll live forever. Live as if you’ll die today.” „Álmodj úgy, minta örökké élnél, élj úgy, mintha ma meghalnál.” Van ebben az idézetben valami, amit minden embernek érdemes lenne megfogadnia. 

Fotó: Kreatív/Egry Tamás

Dévényi Patrícia

H&M – 2015–, pr-menedzser
HBO – 2013–2015, pr-menedzser
TV2 – 2010–2013, vállalati és B2B kommunikációs menedzser
Grayling – 2008–2010, account/senior account executive

 

 

Szerényi Szabolcs, főszerkesztő-helyettes
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Azzal fenyegetnek, hogy nekik nem is közbelépniük, Amerika magától is kivégzi a demokráciát.

Hivatalosan is a TV2 tulajdonába került a három csatornával rendelkező cég.

Ezek után némi fenntartással kell kezelni tanulmányuk azon megállapítását is, hogy ma Magyarországon fele-fele arányban fogyasztanak konzervatív és balliberális tartalmakat.

A bank ismét kampányt indított a menhelyen élő kutyákért és macskákért.

Az Önkényes mérvadó című műsora költözik az ATV rádiójára.

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

A Kreatív és a Vodafone közös Ready pályázatának célja, hogy ösztönözze, elismerje és támogassa azokat a vállalkozásokat, vállalatokat és magánszemélyeket, akik 2020-ban alkalmazkodni tudtak a járványhelyzet miatt kialakult változásokhoz, és sikeresen leküzdötték a kihívásokat.

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Célunk, hogy megtaláljuk a hazai legszebb és legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásokat. Normál nevezési határidő: 10.30. Meghosszabbított nevezési határidő: 11.06.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés
hirdetés