Szabó Ákos: Bécs más!

Jenő herceg kastélyparkja, Hundertwasser szemétégetője, Otto Wagner temploma a steinhofi ideg-és elmegyógyintézetben. Autoreply-sorozatunk rendhagyó bécsi állomását Szabó Ákos, az Adaptive Media üzletfejlesztési igazgatója prezentálja, aki egyben az Femcafé Bécsi szelet blogját is vezeti. 

"Wien ist anders!", azaz Bécs más. Évek óta ezzel a szlogennel próbálja oldani az osztrák főváros a róla régen kialakult Sachertorte-Burg-Stephansdom-Ring-Belvedere-Schönbrunn-Mozart-Klimt-Hundertwasser turisztikai sztereotípiát.

Mindeközben persze a dolog skizofrén, mert Bécset pont ezekkel lehet ma is a legjobban eladni a világlátni akaró jónépnek. Nem beszélve arról, hogy akkor is nehéz elugrani az unalomig ismert Bécs elől, ha valaki sokszor és sok időt tölt a császárvárosban. Meg nem is biztos, hogy annyira nagyon akar az ember félreugrani.

Végül is bármennyire közhelyszerű, de cefet jót lehet reggelizni a Naschmarkton, kulináris öröm beülni egy Tafelspitzre Plachuttához, és valahol vicces dolog esténként eldönteni, hogy Schönbrunnban, Jenő herceg kastélyparkjában avagy éppenséggel a Burggartenben akarjuk-e lefutkározni az adott napi kilométerhiányt.

Bécs persze tényleg más. Klimtet (Belvedere) a tömeges merchandise sem tudja igazán elcsépeltté tenni, de sokkal izgalmasabb nála Egon Schiele (Leopoldmuseum), a rövid életű tanítvány. És Hundertwasser is jó, bár én inkább szeretem a viccesen beburkolt szemétégetőjét Spittelauban mint az agyonhájpolt háztömböt a Löwengassén.

Akinek az építészet érdekes, annak ajánlott jócskán a Ringen, de még a Gürtelen is akár messze kívül keresgélni. Például az általam igen nagyra tartott Otto Wagner sok jól ismert belvárosi épületén túlesve érdemes kibumlizni Steinhofba és Hütteldorfba.

A steinhofi ideg- és elmegyógyintézet temploma Wagner életművének egyik kiemelkedő és kevesek által ismert alkotása. A mester két villája Hütteldorfban pedig igen jól példázza azt az ívet, amit hosszú pályafutása alatt bejárt. Különösen az első villát ajánlom mindenkinek, mert mai tulajdonosa, a neves összművész, a fantasztikus realizmus stílusának atyja, Ernst Fuchs igencsak hozzátette a magáét az összképhez.

És persze Bécs más. Más a Museumsquartier udvarán lötyögni, mint a Mariahilferen, más Spittelberg kis utcáin barangolni, mint a Stephansplatz körül, más a Neubaugassén vásárolni, mint a Kärtneren, más végigfröccsözni a neustifti hordóürítő búcsút, mint Grinzing divatos heurigereiben borozni, más a Setagayaparkban várni a cseresznyevirágzást, mint a Volksgartenben a temérdek rózsát szagolgatni, más a Brunnenmarkt balkáni ízű nagypiaca, mint a Naschmarkt, más egy Käsekrainer a Praterben, mint a Bitzinger kolbászosnál az Opera mellett.

Más a Landtmann, a Sacher, a Demel vagy a Central helyett minden héten új és új kávéházakat felfedezni, köztük érthetetlenül lepukkantakat, de mégis rendkívül népszerűeket, mint amilyen a legendás Jelinek. És persze Bécsben meg kell tanulni kávéházakban létezni.

Bécs mindig ugyanolyan és mindig más. Gürtelen kívül és belül. És persze igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy turistaként Bécs egy hétvége alatt kimeríthető, meg úgyis tudja Bécset kottából mindenki. Csak azt nem tudják, hogy Bécset megnézni egy dolog, beleélni magunkat meg teljesen más.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Meghosszabbított nevezési határidő: október 20. A verseny célja: kreatív btl-megoldások és kapcsolódó kommunikációs kampányok díjazása.

Célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Díjátadó: 10.25. Kapunyitás: 19 óra

A verseny célja, hogy megtaláljuk és díjazzuk a legszebben tervezett és kivitelezett médiatermékeket Magyarországon. Weboldalakat, alkalmazásokat, tévéműsorokat, magazinokat és más nyomtatott kiadványokat lehet nevezni. Díjátadó: 10.26. kapunyitás: 19 óra

Cél: a reklám- és tágabb értelemben vett kommunikációs ipar gyártói oldalának legkiválóbb megoldásait jutalmazni. Nevezési határidő: október 27.

Workshop az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletéről, közismertebb nevén a GDPR-ról november 10-én.

Facebook és Instagram hirdetések kezelése a gyakorlatban november 16-án.

Prizma Kreatív PR Díj díjátadó: november 22. Helyszín: Akvárium Klub

Minden gallérhoz másképp kell szólnunk HR-eseként? Kiderül a november 21-i workshopunkon, ahová kék gallérosokra specializálódott HR-eseket várunk.

Hr-esként Ön hol nézi meg először egy jelölt profilját? És kiről mit árul el az adatlapja? És azt vajon tudja, hogy a jelöltek hol és hogyan keresnek a legaktívabban munkát? Workshopunkon mindenre választ kap. November 21. 09:00

A Kreatív hagyományos éves konferenciáján ismét a pr-szakma előtt álló legaktuálisabb kihívásokat járjuk körbe. Időpont: november 23.