Szabó Ákos: Bécs más!

Jenő herceg kastélyparkja, Hundertwasser szemétégetője, Otto Wagner temploma a steinhofi ideg-és elmegyógyintézetben. Autoreply-sorozatunk rendhagyó bécsi állomását Szabó Ákos, az Adaptive Media üzletfejlesztési igazgatója prezentálja, aki egyben az Femcafé Bécsi szelet blogját is vezeti. 

"Wien ist anders!", azaz Bécs más. Évek óta ezzel a szlogennel próbálja oldani az osztrák főváros a róla régen kialakult Sachertorte-Burg-Stephansdom-Ring-Belvedere-Schönbrunn-Mozart-Klimt-Hundertwasser turisztikai sztereotípiát.

Mindeközben persze a dolog skizofrén, mert Bécset pont ezekkel lehet ma is a legjobban eladni a világlátni akaró jónépnek. Nem beszélve arról, hogy akkor is nehéz elugrani az unalomig ismert Bécs elől, ha valaki sokszor és sok időt tölt a császárvárosban. Meg nem is biztos, hogy annyira nagyon akar az ember félreugrani.

Végül is bármennyire közhelyszerű, de cefet jót lehet reggelizni a Naschmarkton, kulináris öröm beülni egy Tafelspitzre Plachuttához, és valahol vicces dolog esténként eldönteni, hogy Schönbrunnban, Jenő herceg kastélyparkjában avagy éppenséggel a Burggartenben akarjuk-e lefutkározni az adott napi kilométerhiányt.

Bécs persze tényleg más. Klimtet (Belvedere) a tömeges merchandise sem tudja igazán elcsépeltté tenni, de sokkal izgalmasabb nála Egon Schiele (Leopoldmuseum), a rövid életű tanítvány. És Hundertwasser is jó, bár én inkább szeretem a viccesen beburkolt szemétégetőjét Spittelauban mint az agyonhájpolt háztömböt a Löwengassén.

Akinek az építészet érdekes, annak ajánlott jócskán a Ringen, de még a Gürtelen is akár messze kívül keresgélni. Például az általam igen nagyra tartott Otto Wagner sok jól ismert belvárosi épületén túlesve érdemes kibumlizni Steinhofba és Hütteldorfba.

A steinhofi ideg- és elmegyógyintézet temploma Wagner életművének egyik kiemelkedő és kevesek által ismert alkotása. A mester két villája Hütteldorfban pedig igen jól példázza azt az ívet, amit hosszú pályafutása alatt bejárt. Különösen az első villát ajánlom mindenkinek, mert mai tulajdonosa, a neves összművész, a fantasztikus realizmus stílusának atyja, Ernst Fuchs igencsak hozzátette a magáét az összképhez.

És persze Bécs más. Más a Museumsquartier udvarán lötyögni, mint a Mariahilferen, más Spittelberg kis utcáin barangolni, mint a Stephansplatz körül, más a Neubaugassén vásárolni, mint a Kärtneren, más végigfröccsözni a neustifti hordóürítő búcsút, mint Grinzing divatos heurigereiben borozni, más a Setagayaparkban várni a cseresznyevirágzást, mint a Volksgartenben a temérdek rózsát szagolgatni, más a Brunnenmarkt balkáni ízű nagypiaca, mint a Naschmarkt, más egy Käsekrainer a Praterben, mint a Bitzinger kolbászosnál az Opera mellett.

Más a Landtmann, a Sacher, a Demel vagy a Central helyett minden héten új és új kávéházakat felfedezni, köztük érthetetlenül lepukkantakat, de mégis rendkívül népszerűeket, mint amilyen a legendás Jelinek. És persze Bécsben meg kell tanulni kávéházakban létezni.

Bécs mindig ugyanolyan és mindig más. Gürtelen kívül és belül. És persze igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy turistaként Bécs egy hétvége alatt kimeríthető, meg úgyis tudja Bécset kottából mindenki. Csak azt nem tudják, hogy Bécset megnézni egy dolog, beleélni magunkat meg teljesen más.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Mentes-M Díj újra! Megújult és új kategóriákkal idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Keressük Magyarország legszebb, legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásait! Nevezési határidő: 2019.08.30.

Találkozunk szeptemberben! Gyertek el, egyszerre két szakmai konferenciát is adunk a Nagy Kreatív Márkanap két hajóján. Egy egész nap az A38-on együtt! 2019.09.04.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 4.

Az eladásösztönző marketing titkai: élmény, adat, taktika. Hogyan ötvözzük az adatokat az élményekkel? Influencerek és eladásösztönzés tartalommarketinggel – jó és rossz példákon keresztül. Tudatos fogyasztó vs. Promo érzékenység – minden kiderül a proMO2019 workshopon! (x)

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.