hirdetés
hirdetés
hirdetés

Működik-e úgy egy autóreklám, ha sokáig fel sem tűnik benne a kocsi?

A Synetiq elemzése ezúttal az októberi kínálatot nézte át, kiemelve az Univer, a Telenor és a Volswagen reklámjait. A cég elemzését olvashatjátok.

hirdetés

 

A Synetiq módszertanáról
A cég havi mintegy 100 reklám hatását vizsgálja biometrikus szenzorokkal. Technológiájuk az érzelmek mérésére fókuszál: másodperc alapon nézik a videók hatását a különböző célközönségekre, de emellett tudatos mutatókat is vizsgálnak kérdőív segítségével. Alapvetően a reklám kulcsfontosságú pontjain (a termék megjelenése, márkázás, a termékelőnyök felsorolása stb.) elért pozitív érzelmek alapján döntenek úgy, hogy valamelyik szpot az érzelmi szempontok alapján méréseik és meglátásuk szerint kiemelkedő. Az adott hirdető szektorához különböző benchmarkok tartoznak (tehát egy bank és egy üdítőital szpotja nem ugyanonnan indul). Az érzelmi görbék elemzéséhez itt egy gyorstalpaló.

 

 

Univer - 30s - Játssz az étellel!

 

 

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei
A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

 

Az Univer “Játssz az étellel” kampány legújabb verziójában az átvitt értelem helyett valódi játékot láthatunk: megjelenik itt rakott focipálya, sültkrumpli torpedó és tengerparti virsliláb is. A nézők pedig értékelték a humort, figyelmük folyamatosan növekedett egészen a reklám végéig (1). A titok valószínűleg a sok mosolyban, szerethető emberi karakterben, és a viszonlyag kevés példa bemutatásában rejlett. A korábbi reklámból már ismerős lány kérdése (“De miért is ne?”) erősen megragadta a figyelmet (2), segíthette ezt a “szemkontaktus” is a nézőkkel. A termékek bemutatása jól vezette a szemet a reklám végén, erős pozitív érzelmi reakciót kiváltva (3). A tudatos eredmények így egyáltalán nem meglepőek: a nézők az FMCG reklámokhoz képest is relevánsabbnak és aktivizálóbbnak találták a reklámot, 84 százalékuk pedig fontolóra venné az Univer termékek megvásárlását.

 

Telenor - 40s - Belefér kampány

 

 

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei
A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

 

A Telenortól már megszokott sokszínűség az októberi reklámban is jól tükröződött. A film az “ez vajon belefér?” kérdésre épült, a szórakoztató sztori pedig képes volt megmozgatni a nézők érzelmeit és magasan tartani figyelmüket, jól előkészítve ezzel az ajánlatot. Különösen a célcsoport, a harmincasok vonódtak be.


Már a reklám indítása - egy jól eltalált kérdés révén - felkeltette az általános, 18-59 éves nézőközönség érdeklődését (1), mely tovább fokozódott a válasz, a szórakoztató példák, a célcsoportnak szóló zene és a mosolygós karakterek megérkezésével (2). A sokszínű sztori jól megalapozott az ajánlati résznek, az új tarifák (Hiper M Net és Talk) fő jellemzőire (100 GB adat, korlátlan beszélgetés és a díjcsomag ára) magas tetszéssel reagáltak a nézők (3). Tudatosan is átlagon felüli pozitív értékelést kapott a reklám, sőt: a nézők 96 százaléka emlékezett rá.

 

Volkswagen - 30s - Munkaköri vállveregetés

 

 

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei
A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

 

A Volkswagen legfrissebb szpotja szembe megy minden eddig megszokott autóhirdetéssel: a történet egy orvosi rendelőben indul és a képernyőn egészen a 10. másodpercig egyetlen autót sem látunk. Mégis, az újszerű stílus, az egyszerű kommunikáció és a humoros, bevonó sztori meghozta hatását: a nézők figyelme fennmaradt a történet alatt, érzelmeik pedig szépen hullámoztak, melyekből arra következtethetünk, értékelték a viccet és jól szórakoztak a reklámon.

 

Habár az orvosi rendelőben történő indítás elsőre nem tudta bevonni a 18-59 éves közönséget (1), a doktornő által feltett kérdés (“Miért, mivel foglalkozik?”) és a meglepő válasz (“Volkswagen haszonjárműveket értékesítek”) megragadta a figyelmet (2) és pozitív érzelmeket váltott ki (3), így még a termékjellemzők gyors felsorolása is bevonó tudott lenni (4). Az pedig, hogy ajánlat kevésbé volt érdekes (5) és tudatosan is átlag alatt teljesített a reklám, senkit ne tévesszen meg: egy haszonjármű reklámmal ilyen eredményeket elérni szép teljesítmény, hiszen az általános nézőközönség mindössze kis része érdeklődik tudatosan ezen kategória iránt.

Várhelyi Petra, Synetiq - media analyst
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Arra buzdítják az étterembe járó közösséget, hogy fogjanak össze, és ételrendeléssel támogassák a vendéglátóhelyek fennmaradását.

A díjat a 2018-ban meggyilkolt szlovák újságíró, Jan Kuciak emlékére alapították. A zsűriben ott ül Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Lech Wałęsa, Lengyelország volt elnöke és demokráciapárti aktivista is.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola arculati, kommunikációs stratégiai megújulását, sajtó- és social kommunikációját támogatja az ügynökség.

Nonprofit szervezetek és cégek is jelentkezhetnek, a határidő március 31.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok hatékonyabb kiszűrése érdekében.

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés
hirdetés