hirdetés
hirdetés
hirdetés

Spéder eladta az Indexet

Egy Simicska Lajoshoz kötött vagyonkezelő érvényesítette az opciós jogát, majd egy alapítványra ruházta a portál kiadóját. Azt állítják, a függetlenség megőrzése a cél. A Kreatív információi szerint a lap operatív és tartalmi vezetése változatlan marad.

hirdetés

Az Index címlapján csütörtök este megjelent közleményben jelentették be, hogy egy korábbi cikkekben Simicska Lajoshoz kötött vagyonkezelő, a Pro-Ráta Holding Zrt. érvényesítette 2014 februárjában megszerzett opciós jogát, és megvette a portált kiadó Index.hu Zrt. 100 százalékát.

A közlemény szerint a tulajdonjogot aztán a Magyar Fejlődésért Alapítvány nevű szervezetre ruházták át, ez a történet váratlanabb része. Azt írják, ennek a lépésnek a célja, hogy a portál "vezető piaci pozíciója, minőségi tartalomgyártó tevékenysége, függetlensége, valamint minél szélesebb társadalmi elérése a továbbiakban is biztosított legyen", és egy háromtagú új igazgatóságot neveztek ki a lap élére.

A közlemény erről nem ír, de a Kreatív információi szerint a lap operatív és tartalmi vezetése eközben változatlan marad.

Ez egy meglepően régi opciós jog

Az opciós jogról – ahogy más kérőkről is – régóta keringtek történetek az iparágban, de a közlemény szerint a szerződés már egy évvel az emlékezetes G-nap, a volt pártpénztárnok és Orbán Viktor miniszterelnök kifelé is látványos szakítása előtt megszületett. (Sőt, ahogy Török Gábor politológus a Facebook-oldalán rámutatott, hónapokkal a 2014-es választások előtt.) Erre valószínűleg kevesen fogadtak.

Ahogy arra is, hogy a végállomás nem egy direkt Simicska-érdekeltség lesz, hanem egy első ránézésre a befolyási lehetőségeket erősen tompító alapítványi konstrukció. A tulajdonosváltással egyidőben az Index.hu Zrt. jelenlegi igazgatósági tagjai lemondtak tisztségükről, az új tulajdonos alapítvány kurátora pedig három új igazgatósági tagot nevezett ki határozatlan időtartamra.

Az igazgatóság elnöke maga az alapítvány kurátora, dr. Bodolai László lett, aki a kezdetek óta az Index ügyvédje, a Nemzeti Választási Bizottságban ő az LMP által delegált tag.

Tagok még Kereszty Gábor korábbi TV2-vezér, aki később a Viasat kreatív igazgatója is volt és dr. Nagy Ajtony Csaba ügyvéd, 2011 óta a Közgép felügyelőbizottságának elnöke, 2010-től a Mahír felügyelőbizottsági tagja, 2009 és 2016 között a Class FM-et működtető Advenio igazgatósági tagja.

A tartalmi kérdésekben szűkszavú, az operatív működésre és függetlenségi garanciákra pedig nem kitérő közlemény egyébként a három igazgatósági tag hobbijait is felsorolja.

Az átjátszó vevőt Simicska-érdekeltségnek tartják, az alapítvány új

Ahogy az igazgatósági névsorból is látható, az igazgatóság összetétele vegyes. Csak dr. Nagy Ajtony Csaba jelenik meg számos Simicska-cég vezetőségében, neki ugyanakkor egyáltalán nincs is az oligarchától független médiás előélete. Arról a hvg.hu ír, hogy az alapítványt az új igazgatósági elnök, Bodolai László egyszemélyes tulajdonában álló cég jegyezte be egy hónappal ezelőtt. Ő a végső tulajdonos alapítvány egyetlen kurátora.

Az opciós jogot érvényesítő vagyonkezelő, a Pro-Ráta tulajdonosi köre nem látható, de korábbi cikkek megalakulása óta Simicska-érdekeltségként tartják számon. Egyik ügyvezetője, Tóth Marianna a volt pártpénztárnok üzletember több médiaérdekeltségében vezető pozíciót tölt vagy töltött be.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Nyereményjáték is kapcsolódik hozzá, a nyertesek közösen edzhetnek a legendával.

Tartalommarketing és pr lesz a feladatuk.

Május 1-ig várják a szavazatokat.

Családi okokra hivatkozik.

Az ingatlanfejlesztő csoport meghívásos tenderen a Person munkáját találta a legmeggyőzőbbnek.

hirdetés

Idén is megrendezzük az FMCG-szektor egyik legmeghatározóbb, kétnapos eseményét. Időpont: 2017.04.27-28.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye. Díjátadó: május 17-én, az A38 Hajón.

A verseny célja, hogy megtaláljuk Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait. Nevezési határidő: május 19.

Konferencia a posztmodern marketing és a turizmus összefüggéseiről május 23-án.

A 2016-os Employer Branding Award díjazott kampányainak bemutatása május 23-án

Mitől érzi magát sikeresnek a munkavállaló? Valóban csak a hr-es felelőssége? Konferencia nem csak HR szakembereknek

hirdetés
hirdetés