Sárgás budai fényektől a vésett graffitiig

Ferencváros, rövid csepeli kitérő és a Római-part után egy éve költözött Újbudára, közvetlenül az Allé mellé Járási Virág, a Vodafone integrált kommunikációs menedzsere. Vele folytatódik Az Én Városom című sorozatunk, amelyben városokat, városrészeket mutatunk be. 

Járási Virág
Járási Virág

Mit szeretsz ebben a városrészben?

Valahogyan ideális egyvelege mindennek. Közel a belváros és nagyon jó a közlekedés. Közel a Gellért-hegy a képzeletbeli kutyámnak. Közel a piac, az üzletek. Ráadásul ez a kerület inkább már zöld, mint szürke. Ha lehet színekkel leírni egy városrészt.

És mit nem? 

Talán a pesti street-food kavalkádból kicsit több is jöhetne errefelé - kereslet biztosan lenne rá. Mondjuk egy rendes indiai étteremnek vagy  friss alapanyagokkal dolgozó büfének örülnék. Esetleg a Banglát kölcsönadhatná a VII .kerület.

Melyik a kedvenc üzleted? 

Nem nagyon van ilyen, próbálok lejönni a vásárlásról.

Melyik a kedvenc kávézód/éttermed?

Inkább egy kicsit más kategóriát mondanék: a két kedvenc helyem a Gdansk és a Pagony itt a kerületben. Kezdjük az elsővel. Ez valójában egy lengyel könyvesbolt és kávézó-bár, amelynek képzőművész-tipográfus tulaja lengyel feleségével együtt nyitották a helyet. Néha tartanak felolvasóestet, néha minipikniket, beszélgetést (utcabálnak talán kicsit hivalkodó lenne), amikor nem, akkor csak a tengerszem nevű falatkájuk (egy szem aszalt szilva pácolt heringben) és Gdansk nevű sörük (a tulaj édesanyjának kicsi szülőfalujában készült, majd a tulaj által tervezett címkékkel újrapalackozott köleses sör) miatt megyek vissza. A tulaj ugyan kicsit habókosnak tűnik, és néha bizonytalan időre bezár szabadság vagy fűtésszerelés miatt, de ezért is szeretem.

A másik ilyen hely a Pagony. Ez a Gellért-fürdő régi gyermekmedencéiből lett kialakítva, de inkább csak nyári hely, hiszen gyakorlatilag egy kert. Olyan jellemzően sárgás budai fényei vannak, sok árnyas fája, nyáron működő kertzuhanyzója és kedden-csütörtökön a Cirko által üzemeltetett kertmozija. Nagy-nagy kedvenc.

Van olyan kedvenc történeted, ami a helyhez kapcsolódik?

Nem ehhez, hanem inkább a negyedhez meg egy közösségi kezdeményezéshez. A házam mellett van egy közösségi kiskert a Váli utca sarkán. Van ott egy szobor, a Néger fiú szobra. Pár éve néhány képzőművész úgy döntött, hogy a szobor mögött egy rég elfelejtett módszerrel (sgraffiti, vagyis a vakolatba vésett graffiti) emléket állítanak az alkotó többi szobrának is, alattuk feltüntetve az alkotás idejét és irányítószámát. Már maga a kezdeményezés, hogy egy rég elfelejtett szoborral és egy üres fallal kezdenek valamit is nagyon kedves  nekem, de ami miatt emlékezetes, az a Placc által szervezett filmvetítés volt. A falon külön hely van üresen vetítésnek (vagy a jövőben alkotandó szobroknak, ki tudja…) és egy közösségi este alatt egy egyszemélyes fura ,,zenekar’’ kísért 60-as évekbeli New York-i építészeti némafilmeket, borral, rágcsálni valóval. Különleges este volt a szomszédomban.

Mit mutatnál meg belőle egy barátodnak?

Reggel elvinném magammal a piacra, a piac felső szintjén isteni frissen őrölt kávét lehet kapni. Valószínűleg vennénk valamit az őstermelőktől, ha nyár van az öreg nénitől, aki csak fügékkel jár ki a piacra. Aztán felsétálnánk a Mányoki útra, csavarognánk egyet a Gellért-hegyen - elképesztő, hogy olyan városban élhetünk, ahol a nyüzsgő belvárostól 10 percre ilyen villák és kilátás van. Biztosan megmutatnám neki többek között a műterem házat a Mányoki úton (de jó lenne valakivel megismerkedni, aki egyszer be is visz minket!). 

Talán úsznánk egyet a Mányoki úti uszodában, ami egy furcsa kis ékszerdoboz.Retró hangulatú, talán bauhaus, minimalista elemeket is mutat, de nem is ez az érdekes, hanem inkább a belbudai idősödő közönsége, akik együtt járnak úszni, és ha megfelelő időpontban és rendszeresen érkezel az amúgy bukolikus (nudista) szaunába, akkor pár hét alatt egy telenovella is összeáll. Mindenki ismer mindenkit, és inkább találkozóhely ez, mint uszoda.

Ezután ebédelnénk egyet a Semmi Extrában (gasztropubként pozícionálják magukat, isteni a hamburgerük, különösen a kacsamájas, de én inkább az ebédmenükre szavazok: a mostanában divatos 2-3 féle elő-, főétel és desszert közül lehet választani, de rendkívül ízletesen készítik el még az olyan beugró ételeket is, mint a borsófőzelék). Nyári estére két kedvenc opció is van: Pagony vagy Gdansk - pont ahogy feljebb írtam, ideális esetben kertmozival.

Egy ideális napod hogyan telik ebben a városrészben?

A fentiek szerint egy barátommal vagy a barátommal ugyanígy. Talán megspékelve még egy Bangla ebéd házhozszállítással meg ebéd utáni szunyókálással.

Ha nem itt élnél, akkor melyik magyar városban/városrészben élnél szívesen? 

Budapesten belül a Római-partra szívesen költöznék újra, az országban a Káli-medencébe. Közel a vízpart mindkettőnél.

havonta jelentkező Az Én Városom cikksorozatunkat a Metropol támogatja. 

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Online eredményhirdetés: október 28., 10:00, a storeinsider.hu oldalunkon!

Célunk, hogy megtaláljuk a hazai legszebb és legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásokat. Normál nevezési határidő: 10.30. Meghosszabbított nevezési határidő: 11.06.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Hipnózis sem maradt érintetlenül a napról napra egyre inkább feje tetejére álló 2020-ban, egy dologból azonban nem engedünk - a díjakat idén is átadjuk Magyarország legrégebbi reklámversenyén.

Újrahasznosítottuk 2019 egyik legsikeresebb KREATÍV rendezvényét: itt a Green Wave 2020! November 18-án fókuszban a fenntarthatóság és a marketing!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!