hirdetés
hirdetés
hirdetés

Rakonczay Gábor elérte a Déli-sarkot

A szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva Rakonczay Gábor első magyarként érte el a Déli-sarkot. A magyar extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot (ez a helyzetpontok összeadásával jött ki, a valós megtett táv 950 kilométer körül van) egy 94 kilós szánt húzva maga után. A testsúlya tíz százalékát elégette, és az arcán fagyási sérüléseket szenvedett, de boldogabb, mint valaha – írja az erről beszámoló közlemény. (X)

hirdetés

A közlemény emlékeztet rá: Rakonczay tudta előre, hogy élete egyik legnehezebb 40-50 napja vár rá, így nem érte meglepetésként, hogy tényleg kemény kihívásokat rejtett a Déli-sark Expedíció.

„Fizikailag próbára tett az a kétszáz kilométeres szakasz, amelyen mély hóban meneteltünk – azt mondják, évek óta nem esett itt ennyi friss hó, a rendkívüli időjárás miatt több expedíciót kellett kimenteni, mint általában. Másrészt pedig… Másrészt ilyen hosszú ideig nem voltam még ennyire ingerszegény környezetben. Szinte elkoptak a gondolataim. Néha órák teltek el anélkül, hogy bármilyen gondolat is átfutott volna az agyamon. Számítottam valami ilyesmire, de nem ilyen szinten” – nyilatkozta Rakonczay az expedíciót követően.

További képekért kattins!
További képekért kattins!

Az extrém sportoló tehát sokszor mély hóban, máskor whitoutban (vagyis tejszerű fehérségben, amelyben csak a síléce előtti egy métert látta), a végén pedig folyamatos, jeges szembeszélben teljesítette a távot. A négytagú expedíció beiktatott egy tervezett szünnapot, s két nap kényszerpihenőt is tartott egy hatalmas vihar miatt, amely a sátrukba zárta a csapattagokat. Így jött össze a 44 nap és 4 óra.

Eleinte –12 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet az Antarktiszon, ám ahogy közeledtek a sarkponthoz, már szinte mindig –20 Celsius-fok alá esett a hőmérséklet, s olykor elérte a –30-at is. Az erős szembeszél miatt pedig a hőérzet jelentősen kevesebb, -40 fok körüli volt.

További képekért kattins!
További képekért kattins!

„Noha néhány nappal a vége előtt begyűjtöttem egy tetszetős fagyási sérülést – ami úgy nézett ki, mintha egy forró vasalóval képen vágtak volna –, szerintem a csapatból még mindig én élveztem leginkább az egész utat. A fagyási sérülés látványos, de nem vészes, amikor történt, nem is éreztem, csak utólag láttam meg. Hiába, a mínusz harminc fok és az erős szél hamar nyomot hagy az emberen. A fagyásnak egyébként különböző fokozatai vannak, az én arcomon csak a külső bőrréteg fagyott el, ami rendbe fog jönni.”

Arról, hogy voltak-e mélypontjai a több mint hathetes út során, Rakonczay azt nyilatkozta, tudatosan távol tartotta magát a lehetséges mélypontoktól, úgyhogy mentálisan jól bírta a sokszor végtelennek tűnő menetelést.

„Az Antarktisz hatalmas, tökéletesen élettelen, ugyanakkor fantasztikusan tiszta és érintetlen. Semmi sem indokolja itt az életben maradást” – tette hozzá Rakonczay. – „Az agy ráadásul képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. Csak megy előre, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész, hogy mennyi is az a 950 kilométer, amennyit végül ténylegesen megtettünk a síléceinken, a szánjainkat húzva.”

További képekért kattins!
További képekért kattins!

Az erre vonatkozó szabályok értelmében, aki először jár az Antarktiszon, csapatban kell teljesítenie a távot, így Rakonczay is negyedmagával vitte végig az expedíciót. A közlemény szerint legtöbbet ő haladt az élen, vagyis ő törte az utat a többiek előtt, valamint a legtöbb közös felszerelést is ő vitte, így az ő szánja volt a legnehezebb. Rakonczay az út során a napi 7000 kalóriás energiabevitel ellenére a testsúlya tíz százalékát elégette.

„Az utolsó előtti nap hatodik órájában, ahogy nagy nehezen felküzdöttem magam az egyik dombtetőre, megláttam” – mondta Rakonczay. – „ Néhány fekete és fehér pötty volt csupán a távoli horizonton, de megálltam, és mutattam a többieknek, hogy ott van. Huszonegy kilométerre előttünk a Déli-sark bázis. Negyvennégy napja indultunk el, és mostanra mutatta meg magát. Nagyon nagy volt az öröm. Szinte felfoghatatlan egyébként, hogy lépésről lépésre, még egy ilyen hatalmas cél is elérhető. Kettős érzés kavarog bennem: mintha a bensőm egy része mindig is tudta volna, hogy sikerül, és csak csendben mosolyogna. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy ez egyszerűen elképesztő, s emiatt hatalmas örömöt és hálát érzek. Örülök, hogy sikerült, és hálás vagyok, hogy itt lehetek és ezt átélhettem! Hogy a történtek fényében nekivágnék-e újra? Nem is kérdés, hogy igen!”

Szalay Balázs, a Déli-sark Expedíció menedzsere épp a 41. Dakar rali első szakaszát teljesítette azokban az órákban, amikor Rakonczay elérte a Déli-sarkpontot:

„Voltak pillanatok, amikor aggódtam Gáborért, hiszen a puha hó, a hatalmas szél, majd pedig a vihar nagyon megnehezítette a dolgát, de a kitartása, a küzdeni tudása végül azt eredményezte, hogy ebben a több mint hat hétben legyőzött minden akadályt, amit a természet elé állított” – nyilatkozta Szalay Balázs. „Példaértékű, ahogy végig küzdötte ezt a 950 kilométert, bizonyítva ezzel, hogy nem ismer lehetetlent, s hogy nem riad vissza semmilyen kihívástól. Már az is hatalmas eredmény, hogy most elérte a célt, de szerintem még jó néhány nagy küldetés vár rá az életben. Büszke vagyok rá, az elsők között gratuláltam neki, és a magam részéről szeretnék továbbra is együtt dolgozni vele” – tette hozzá.

További képekért kattins!
További képekért kattins!

Németh Ottó, a Magyar Marketing Szövetség sportmarketing tagozatának alelnöke az expedíció fővédnökeként elmondta, nagyon büszke arra, hogy a küldetés sikeresen célba ért:

„Már a felkérés is megtisztelő volt, hogy legyek az expedíció fővédnöke, most pedig hatalmas büszkeség tölt el, hogy ennek a különleges kalandnak a részese lehettem. Gábor elképesztő tettet vitt véghez azzal, hogy első magyarként a szárazföld partjáról indulva elérte a Déli-sarkot, ezért nagy gratuláció jár. Nagyon jó érzés volt látni, milyen nagy érdeklődés övezte ezt a hosszú expedíciót, s milyen pozitívan álltak hozzá az ismerősök és ismeretlenek egyaránt. Ezúton szeretném megköszönni, hogy az RTL Klub az ügy mellé állt és beszámolt az elmúlt 44 nap és 4 óra történéseiről, köszönet a partnereknek a támogató hozzáállásért, valamint Szalay Balázsnak és a Sportmarketing Ügynökségnek, azért, hogy megszervezték az expedíciót és hírt adtak Gáborról minden nap” – mondta Németh Ottó.

További képekért kattins!
További képekért kattins!

A Déli-sark Expedícióról sikeres teljesítéséről a Kreatív az esemény médiapartnereként exkluzívan számolhatott be.

További képekért kattins!
További képekért kattins!

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

2,3 milliárd forintos veszteséggel zárta 2018-at a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap.

Bővül az eddig is a 24 aloldalaként működő Sokszínű Vidék szerkesztősége.

A kilencvenes évek soha nem érhetnek véget.

A Karc FM-re is bírságot szabott ki az NMHH.

A multifunkciós dobozt az E3 játékkiállításon mutatták be.

hirdetés

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nevezési határidő: július 5.

hirdetés
hirdetés