Profi online gamer-képzőt indít egy magyar startup

Néhány hónapja öt egyetemista épített vállalkozást az e-sport köré, hogy platformjukon profi magyar gamereket képezzenek, és hogy végre tényleg bárki pénzt kereshessen a videojátékokkal. Az eSports Horizon az első magyar startup, amelyet az ősszel indult Telenor Accelerate programból mutatunk be. Árkosi Adriánt, a projekt vezetőjét kérdeztük a startup-élet első heteiről.

Sokan akarnak ma profi gamerek lenni?
Egyre többen. Négy évvel ezelőtt öten indítottuk a Klánok.hu oldalt, ami ma Magyarország legnagyobb gaming kommunikációs szervere. Nagyon sok gamerrel kerültünk ez idő alatt kapcsolatba, és egyre többen kezdtek érdeklődni, hogyan tudnák magukat fejleszteni, hogyan juthatnának ki egy videojáték bajnokságra. Innen indult az, hogy egy olyan platformot hozzunk létre, ami nemcsak összeköti a különböző szintű játékosokat, de a kezdőknek például segít profikká válni. És ha már profivá váltak, akkor akár pénzt is kereshetnek ezzel.

Mennyit lehet keresni?
Ez nagyban függ a játéktól és természetesen a tudástól. Az egyik legtöbbet kereső e-sportoló például évi 700 millió forintot keres. Ezért aztán már Magyarországon is elindult az, hogy emberek hivatásként próbálják meg űzni az e-sportot, de ez eddig még csak keveseknek sikerült.

Nemes Alex, Árkosi Adrián, Kerék László, Molnár Gergely és Borbély Bálint

Szeptemberben kerültetek be a Telenor Accelerate programba. Hogy tetszik a startupper élet?
Már javában a sűrűjében vagyunk. Amíg korábban, egyetem mellett csak a délutánjainkat töltöttük a vállalkozás beindításával, addig az elmúlt hónapokban már szinte minden napunkat kitölti. Hetente egyszer benn vagyunk a Telenor székházban, ahol reggeltől kora estig tartó marketing, üzleti és pénzügyi képzéseken veszünk részt. Mellette telefonokat és különböző előfizetéseket kaptunk, korlátlanul használhatjuk az irodát, ingyenes konzultációkon vehetünk részt nagyobb hazai cégekkel. De van, hogy csak azért megyünk be, hogy beüljünk öten a startupok számára kialakított coworking irodába, és tényleg csak a projektünk fejlesztésén dolgozhassunk. Mindannyian gamerek vagyunk, így pontosan rálátunk a megoldandó piaci problémákra, így többek között az oktatás és a valódi tétes versenyszervezés hiányára.

Hány órát játszik ma egy profi gamer?
Egy átlagos napi 3-4 órát, egy hard core gamer napi 8 óránál többet is eltölt játékkal. A mi csapatunkban ez változó, mert mind az öten különböző e-sporttal játszunk. Most, hogy a projekten dolgozunk - ha én nem is - a többiek azért 3-4 órát még így is eltöltenek a gép előtt naponta. Általában konzolokon és pc-n játszunk, de most, hogy az európai piacra szeretnénk belépni az oldalunkkal, ahol eleve a pc-s játékok mennek, így mi is arra fókuszálunk. 

Milyen játékokat lehet majd elérni az oldalatokon?
Jelenleg tíz e-sport játékot támogat az oldalunk, amelyből hétben csapatok mérkőznek meg egymással, három viszont egyéni játék. A legnépszerűbbek a League of Legends stratégiai csapatjáték, a belső nézetű lövöldözős Overwatch, a Hearthstone gyűjtögetős kártyajáték vagy a FIFA futballszimulációs játéka. A látogató a weboldalunkon az ingyenes regisztráció után a tíz közül kiválaszthat egy játékot, amiből fejlődni szeretne, mi pedig ellenfeleket és képzéseket ajánlunk neki az oldalunkon lejátszott mérkőzései alapján. Vagyis profi e-sportolóktól kapnak személyi edzéseket Skypeon keresztül, ahol különböző fortélyokat tanítanak meg neki, hogy ő is profi játékossá válhasson. De közben ugyanúgy használhatják a Klánok.hu ingyenes TeamSpeak hangkommunikációs programját, ahol virtuális szobákban beszélgethetnek, kérdezhetnek egymástól a játékosok.

És nektek hogy lesz ebből pénzetek?
Az oldalunk bevétele a képzések, a nyereményalapok és a további fizetős szolgáltatások árának meghatározott százalékából származik majd.

A berlini Mercedes Benz Arénában másfél perc alatt fogyott el a League of Legends világbajnoki döntő 17 ezer belépője. Itthon szerinted mikor lehet megtölteni egy stadiont e-sporttal?
Már nálunk is elindult az e-sport fejlődése. Itthon is van már például egy Esport Fest nevű rendezvény, amely a videojátékok és az elektronikus sport kedvelőit gyűjti össze, és számos hazai versenyt rendez. Ezek még messze vannak a nemzetközi versenyek volumenétől, egyrészt mert Magyarországon lényegesen kevesebb játékos van, másrészt, mert a hazai csapatok is csak egy-egy verseny idejére állnak össze. De már érezhetően elindultunk ebbe az irányba. Már csak meg kell mutatni a játékosoknak, hogy van ebben ráció is.

Mit vártok az oldal beindulásától?
Szeretnénk minél nagyobb és aktívabb játékosbázist építeni. Aztán a későbbiekben mi is nagyobb élő játékversenyeket szervezni, melyekre az oldalunk legjobb játékosai kerülnek kvalifikálásra. Emellett még azon dolgozunk, hogy egy YouTube-csatornán mutathassuk meg, hogyan lehet egy startupot elindítani, és egyáltalán, hogy egy jó ötlettel ma is érdemes vállalkozni. Ehhez tartalomstratégiai cégekkel dolgozunk együtt, hogy minél színvonalasabb tartalmat mutathassunk meg a nézőknek. De közben tervezzük az applikációnkat is, ami egyelőre csak kényelmi funkciókat jelent a webes platformunk mellé. Később azonban ezt is tovább fejlesztjük, hogy ne csak az eredményleadást és a versenyek összesorsolását lehessen látni, hanem a teljes platform elérhető legyen okostelefonon is. De most az a legfontosabb, hogy kora tavasszal élesedhessen az eSports Horizon.com oldalunk.

Szekeres Andrea
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Milyen tapasztalatok vannak az egészségügyben a GDPR életbe lépése óta? Mit kellene tenni annak érdekében, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használata megfeleljen az európai uniós szabályoknak? Hogyan lehetne ad

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Digitális automatizáció a marketingben: Mire való a chatbot és mikor érdemes használni? Milyen lehetőségek vannak vele a márkaépítésben? Mi a szerepe az ügyfélkapcsolatban? Mi a jó chatbot stratégia?

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! A Kreatív szaklap először szervezi meg a Best of Best.net & Lollipop workshopot, amelyen az ügynökségek bemutatják a két versenyen legeredményesebben szereplő kampányaikat.

A verseny célja, hogy egy olyan díjat indítson el az FMCG, és az ezzel a szegmenssel szorosan összefüggő Horeca-piac számára, amely felhívja a figyelmet az elmúlt év sikeres innovációira a fogyasztók, a kereskedelem, a vendéglátás és a szállodaipar területén. Nevezési határidő: június 3.

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre!

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! ÚJ IDŐPONT HAMAROSAN!