hirdetés
hirdetés
hirdetés

Prága és Bécs babérjaira tör Budapest az új nemzetközi kampánnyal

Teljes erővel Budapestet tolja az MTÜ első, ötmilliárdos nemzetközi kampánya, amely a CNN-en és a Vice-ban is ott lesz. Júliusig egy „fiatalos” imázsfilm az ékkő, de lesz őszi és téli fázis is. Komplett turisztikai arculat készült, új a szlogen is.

hirdetés

Prága megelőzése, Bécs beérése és 2030-ra évi 50 millió vendégéjszaka a mostani 30 millióval szemben – ezek a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) stratégiai célkitűzései Budapesttel. Ezek azon a hétfői eseményen hangoztak el, ahol bemutatták az ügynökség történeténe első nemzetközi kampányát (amely csakis a fővárost és környékét népszerűsíti) és Budapest új turisztikai arculatát is.

Sohasem látott összegek, mind Budapestre

A kedden induló kampány első, június végéig tartó fázisának médiaköltségvetése 1,3 milliárd forint, éves szinten 4,5-5 milliárd forinttal terveznek. Az állami és fővárosi turisztika korábbi irányítói sosem fordíthattak ekkora összeget városkampányra.

Ahogy a bemutatón is megjegyezte Könnyid László, a szálloda- és étteremszövetség elnöke, a néhai Magyar Turizmus Zrt. teljes éves költségvetése ennek a fele volt. Guller Zoltán, az MTÜ elnöke pedig konzekvensen a kormány (és nem az ügynökség) törekvéseiről beszélt a bemutatón. És persze arról, hogy utóbbiak hátterében az áll, hogy a turizmus fontos GDP-termelő eszköz – most 10,5 százalékot hord össze a magyar gazdaság terméséből, idővel 16-ot szeretnének.

Az sem véletlen, tesszük hozzá immár mi, hogy a példátlan volumenű nemzetközi kampány kizárólag Budapestre koncentrál. Az eseményen ugyan inkább a főváros a válság óta folyamatosan felívelő, impresszív számaira helyezték a hangsúlyt, mint amelyeket érdemes még inkább meglovagolni, de abból, hogy a nemzetközi kampány egy városkampánnyal egyenlő, az a realista felismerés is kiolvasható, hogy a magyar turisztikai palettának egyelőre Budapest az egyetlen nemzetközileg is széles körben értelmezhető terméke.

(Kollégáimban felmerült az is, hogy a Magyarország szó most vegyes asszociációkat keltene a fő nyugati piacokon, de amennyire tudom, a tervezés legeleje óta egyértelmű volt, hogy a világban Budapestet és nem csikósokat van értelme hirdetni. A nagypolitikai kontextus inkább úgy szivárog bele a turisztikai marketingbe, hogy a bemutatón Gullertől a főpolgármester-helyettesig minden megszólaló vezető a fő jelzők között használta a „biztonságos” szót.)

Azért belföldre és közel-külföldre kisebb, párhuzamos kampányok is indulnak. A régió közeli, Magyarországot ismerő országaiban kisebb desztinációkat, például Hajdúszoboszlót is kommunikálja az ügynökség, a belföldi kampányok meg a megszokott csodálkozz-rá-új-dolgokra tematikával folytatódnak.

Európa fűszere

A FINA és a Budapest 2024 anyagain is dolgozó Graphasel stúdió által kidolgozott kampány a „Spice of Europe” szlogent kapta, ami a város „metaforikus fűszerességét”, sokszínűségét hivatott közvetíteni, de a nyári imázsfilm utolsó jelenetében például konkrétan egy torokszorítóan fűszeres levest jelent.

A nyári fázis keddtől június 30-ig fut a hat fő küldő piacra összpontosítva. Ezek az USA, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Franciaország és Spanyolország, a közösségi csatornákon mellettük Írország, Kanada, Ausztrália és Svájc is a szórásba esik.

A kampány médiabüdzséjének 65 százalékát online platformokon költik el, tévére 25 százalék jut (ennek fő médiapartnere a CNN, több mint 800-szor adják majd a szpotot), kiemelten költenek fedélzeti magazinokra és médiafelületekre is, és tartalmi együttműködések is lesznek olyan magazinokkal, mint a Condé Nast Traveler, a Vice vagy az AFAR.

A három fő célcsoport a 25-40 közötti „értéktudatos” fiatalok (sok szájból elhangzott, hogy a mennyiségi turizmust, azaz a bulituristákat tágabb kulturális horizontú, többet költő, minőségibb turistákra cseréljék), az élménykereső családosok és a 30-55 év közti, kozmopolita világutazók.

Nagyon sok Duna

A nyári kampány kreatívjain nem spóroltak: 235 millió forintba kerültek, amiben egy komplett arculat, egy imázsfilm, egy rakás fotó, egy új weboldal és nemzetközi jogdíjak is benne vannak.

Mutassuk végre ezeket: a „fiatalos” eposzi jelzővel emlegetett szpotban egy fiatal pár járja-futja-kisföldalattizza-eszi körbe Budapestet, a Müpától a Szimpla piacos hipszter zöldségesen át a Várkert Bazárig. Mednyánszky „Menzkie” René rendezte, Karányi Dániel írt hozzá zenekarral rögzített, jobbára szimfonikus, pár másodpercre elektronikus zenét. A főszereplők, ahogy a fotók figurái is magyar divattervezők és márkák ruháit viselik.

A fotók egyébként igyekeznek Duna-közeliek és trendik lenni: van Margithíd alatt átfutás, rakparton biciklizés és önfeledt villamosozás, Szabadság-híd korlátján flashelés és szelfizés, Aria-tetőteraszozás, illetve az elkerülhetetlen Halászbástyán levés és Széchenyi-fürdőzés, de utóbbi sakkozó bácsik nélkül.

Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila

A Graphasel arculatának fő eleme egy új logó, amelybe beépítették az összes Budapest-címerben megjelenő hullámformát, illetve kiemelik vele a név BUD részét. A fő betűtípus, a Westeinde Caption is magyar tervező, Katyi Ádám munkája, míg a szlogent kézzel írták. Több fő szín van, ezeket a bemutató alapján Bazilika-tetős oxidált zöldként, fürdős kékként és villamosos mustársárgaként fogom emlegetni. Az arculat fontos része még sok kis illusztráció is, erről az egészről itt a teljes arculatprezi, benne a fentebbi szegmentált üzenettérképpel és konkrét kreatívok terveivel.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

Fileok

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A gyengélkedő Walt Disneyt előzték meg értékben.

Az erről szóló törvény több éve hatályos, a helyzet mégis egyre romlik az MKP szerint.

Pontosabban fehér zaj és levendulaillat jön a magazinból, amiben az ágyukat reklámozzák.

Egy feszengős állásinterjú-szituáció köré építettek kampányt a Profession.hu almárkájának.

A terület trendjeit, gyakorlatait, szabályozási kérdéseit vitathatják meg a tagok.

hirdetés

A Magyar Instagram Körkép 3.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése, a turisztikai szektorra fókuszálva. Május 30., 09:00

Pakk Csomagolásdizájn-verseny célja, hogy megtaláljuk Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait. Meghosszabbított nevezési határidő: május 31.

Idén tizedik alkalommal hirdetjük meg az online videótartalmak versenyét. Hosszabbított nevezési határidő: június 1.

Gyakorlatorientált tréning a SAKKOM Interaktív szakmai támogatásával a Google AdWords kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. június 6., 08.30 - 14.00

Nemzetközi PR Best Practices június 7-én: Nemzetközi PR vezetők esettanulmányai és vacsora az ICCO elnökségi tagjaival

Játssz komolyan! – LEGO® SERIOUS PLAY® workshop: Legózz a fejlődésért, legózz a flow élményért! Három LEGO® SERIOUS PLAY® workshop egy napon, válaszd ki a saját témádat! Időpont: június 14.

Ülj a géphez! – Facebook tréning HR-eseknek. Toborzási kampányok a Facebookon, lépésről lépésre, június 20-án.

A verseny célja, hogy díjazza az egyedi belsőépítészeti dizájnt, kreatív vendéglátóipari/hotel kommunikációt és márkamegjelenést. Nevezési határidő: 2018.06.29.

Az Élelmiszer az FMCG szektor meghatározó szaklapja új versenyt indít. A verseny célja, hogy megtaláljuk a hazai piac legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeit. Nevezési határidő: augusztus 31.

hirdetés
hirdetés