Paradicsomot szüretelő robot a jövő napszámosa

Nemrég mutatta be a Panasonic a világ első paradicsomot szüretelő robotját, amelyen bár van még mit finomítani, az éretlen szemeket már kikerüli. A csatlakoztatott tehenekre épülő farmok után az okosültetvények sem tűnnek távoli jövőnek.

Biztosan van mindenkinek olyan ismerőse, akitől évek óta hallgatja, hogy kiégését szívesen gyógyítgatná már egy toszkán szőlőültetvény lankáin szüreti munkával vagy Hollandiában napszámosként paradicsomot betakarítva. Szőlőszüretelő robotokkal Franciaországban már korábban is kísérleteztek, de a Digital Trends cikke szerint lassan már utóbbiról sem érdemes álmodozni. A tokiói nemzetközi robotkiállításon ugyanis már bemutatkozott egy robot, amely egyelőre minimális óvatossággal, de az érett és éretlen paradicsomszemeket megkülönböztetve szüreteli le az elé rakott fürtöket. 

A nagyobb gazdaságokba tervezett, sínen futó, mesterséges intelligenciájával működő robot távolságmérő érzékelőkkel és képfelismerő algoritmusok segítségével azonosítja be a paradicsom helyét, alakját és színét. A Panasonic szerint a robot hat másodpercenként képes egy érett darabot a tálkájába gyűjteni. Ami ugyan teljesítményében nem jobb az emberi munkaerőnél, de mivel folyamatosan képes dolgozni - nem kér ebédszünetet, éjszakai műszakot is vállal, és szabadságra sem megy -, ezért jóval hatékonyabb. És bár a cég még finomít a paradicsomszedő robot gyorsaságán és pontosságán, terveik szerint ezt a gépet majd a függő tálcás termesztési módszerrel dolgozó üvegházakban lehet jól használni.

Hasonló eperszüretelő robotot tesztelnek néhány hónapja az Octinion fejlesztői is a belga üvegházakban, amely például 3D-nyomtatott műanyag karral képes óvatosan leszakítani az érett eperszemeket, az éretlen darabok helyét pedig memorizálja, hogy később visszatérjen azokat begyűjteni. Egy floridai eperültetvényen pedig idén vetik be a GPS navigációs rendszerrel, a számtalan kamerával és lézer alapú távérzékeléssel felszerelt Harvest CROO robotját, amely önjáró módon kutatja fel és takarítja be a méret alapján megfelelő eperszemeket. A gyártó cég szerint a csomagolást is végző gép harminc idénymunkás helyett képes dolgozni. 

Az emberi munkaerőt kiváltani képes robotok kapcsán legutóbb egyébként egy amerikai startup burger-készítő robotja kavarta fel a közvéleményt, amelyet úgy terveztek, hogy egy óra alatt 400 burgert legyen képes összerakni. Ez pedig a cég szerint a gyorséttermükben három, teljes időben foglalkoztatott ember munkáját is képes kiváltani. Nagyjából ezzel egy időben figyelmeztetett a McDonald’s korábbi vezérigazgatója, Ed Rensi is arra, hogy a robotok hamarosan átvehetik az emberek munkáját az éttermekben. Gyorsabbak, költségtakarékosabbak, és jobban megéri a cégnek akár egy 35 ezer dolláros robotkarba beruházni, mint minimálbért fizetni a kevésbé hatékony humán munkavállalóinak.

Szekeres Andrea
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. január 28., 08.30 - 14.00

Gyere, ünnepelj velünk a Best.net díjátadóján! Helyszín: Story Budapest (1075 Budapest Kazinczy utca 21.) Időpont: 2020. január 29. kapunyitás: 19:00, pontos kezdés: 19:30

2019 legdíjazottabb ügynökségeinek és megbízóinak estéje. A 2019-es Kreatív-MAKSZ M+Lista és a Kreatív PR Toplista helyezettjeinek díjazása. Időpont: 2020. február 11.

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

Február 18-án ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a 2019-es év kiemelkedő PR-kampányaival.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

Gondolatok és példák gyógyszeripari szakemberektől: patient journey map, társadalmi felelősségvállalás, élményközpontú PR, dezinformációk az oltásellenességről és további érdekes témák!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók