Munkába állt a világ első burgerkészítő robotja

Hivatalosan mától lehet rendelni a San Franciscó-i burgerbárban attól a robottól, amely egyedül szeleteli a zöldségeket, grillezi a húspogácsát, egymásra rétegezi az alkatrészeket, és csak azzal pakolja meg a bucit, amit a vendég előtte kért. Az öt perc alatt elkészülő, hat dollárért kínált automatizált kulinaritás mostantól már tényleg a jelen.

Két évvel ezelőtt írtunk arról a szokatlan álláshirdetésről, amelyben egy amerikai startup keresett gyorséttermének üzletvezetői pozíciójába egy olyan alkalmazottat, aki a jövőben hajlandó a konyhán robotokkal együtt dolgozni. A foodiek-ból és mérnökökből álló Momentum Machines fejlesztő csapata ugyanis épp akkor készült a világ első olyan gyorséttermének megnyitására, ahol emberi segítség nélkül, friss alapanyagokból, robot készíti a hamburgereket a vendégeknek. Nyolc évet vártak a pillanatra, az ötletükből mostanra lett valóság. 

A párhuzamosan dolgozó két, négy méter hosszú gép közel hétezer alkatrészből áll, 50 különböző funkcióra beállított kezelőkarjával és 350 érzékelőjének összehangolt munkájából egy óra alatt 60-60 burgert képes elkészíteni. A háttérben húsz számítógép dolgozik azon, hogy a zöldségszeleteket megfelelő vastagságúra, a mártásokat milliliterre, a fűszereket pedig grammra pontosan lemérje minden adaghoz. Három sűrített levegős üvegcső tartja melegen a frissen kisült zsemléket, amelyek mind arra várnak, hogy a rendelés gomb megnyomása után szabad levegőre kerüljenek, és a gépkarok megtöltsék belsejüket tartalommal. Mégpedig olyannal, amire rendelést kapnak. A robot mellé ugyanis egy alkalmazást fejlesztettek, amelyen keresztül a vendég már azt is jelezheti, ha szívesebben látna tripla sajtot, dupla húspogácsát vagy kevesebb hagymakarikát a burgerében. És mindezt öt perc alatt, hat dollárért kapja, majdnem olyan látványosan, mint Willy Wonka csokigyárában.

Minőségi alapanyagok, futószalagszerű gyártás, de gyorsabb és olcsóbb hamburger – Alexandros Vardakostas, a startup alapítója szerint ez a valódi gyorséttermi jövő, aminek ugyanúgy része a kevesebb emberi alkalmazott, mint a jóval hatékonyabb robotok munkába állítása. Ebben az étteremben például a személyzet mindössze az alapanyagok gépbe töltésében és a kiszolgálásban segít.

Vardakostas egyébként több generációs burger-gyártó családból származik: apja Dél-Karolinában az A’s Burgers éttermet, két nagynénje pedig egy kisebb gyorsfalatozó-láncot üzemeltet. 25 éves volt, amikor 2010-ben - Steve Jobshoz hasonlóan - szülei garázsában világosodott meg arról, hogy ezt a hamburgeresdit akár gépesíteni is lehetne, és le is gyártotta a robot prototípusát. Rá két évre találkozott a korábban a NASA-nál és a Teslánál mechatronikai mérnökként dolgozó Steve Frehnnel, akivel együtt kezdték finomhangolni a gézetet. 2016-ban tesztkonyhaként működtették az étteremnek kibérelt helyet, a két robotot pedig most júniusban sikerült munkába állítani. "Minden, amit itt látsz, egy újabb lépés a technológiában. Az önvezető autóknak is jó pár mérföldet kell futniuk, hogy azt mondjuk rájuk: megbízhatóak. Valami nagyon hasonló történik most itt is. Június 27. ezért is lesz nagy nap számunkra" - fogalmazott Vardakos a Bloomberg cikkében.  

Creator burgerbár San Francisco legmenőbb startup-negyedében, többek között a Microsoft, a LinkedIn és az Airbnb főhadiszállásának szomszédságában található, de Vardakostas terve az is, hogy más városok vasútállomásain, egyetemén, repterén vagy stadionjaiban is nyithasson majd egy-egy robottal felszerelt burgerezőt. A Creator robotját mindenesetre néhány napja próbálhatták ki először a sajtó munkatársai, és bár a nyáron még csak előzetes bejelentkezéssel lehet látogatni, szeptembertől megszűnik ez a várólista is, hogy aztán már tényleg bárki rendelhessen magának személyre szabott burgert ebből a kulináris szerkezetből.

A sorozatot a Telenor támogatja.

 

Szekeres Andrea
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Mentes hype: rend a trendben! Időpont: október 3., 09.30 - 16.00

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 4.

Az eladásösztönző marketing titkai: élmény, adat, taktika. Hogyan ötvözzük az adatokat az élményekkel? Influencerek és eladásösztönzés tartalommarketinggel – jó és rossz példákon keresztül. Tudatos fogyasztó vs. Promo érzékenység – minden kiderül a proMO2019 workshopon! (x)

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

A legjobb márkaélményeket és aktivációkat keresi a 2019-es Lollipop! Nevezési határidő: 2019. október 11.

Gondolatok és példák a gyógyszermarketingről az ipar kommunikációs szakembereitől. 2019.10.29.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.