hirdetés
hirdetés
hirdetés

Mindent bele

Tolonganak a hirdetők a Mátrix II. körül

Feltűnően sok termék kapcsolódott a Mátrix – Újratöltve című mozifilmhez. A hirdetők nem tartanak attól, hogy a sok hirdetés kioltja egymást, egyes reklámszakemberek viszont úgy gondolják, hogy a brandeknek nem tesz jót a tumultus.
hirdetés
A Mátrix első részében Neóék jórészt csak Nokia mobiltelefonjaikat csattogtatták, a film sikerén felbuzdulva a második részre azonban már sorba álltak a termékelhelyezésért és a közös promócióért ácsingózó cégek. Termékelhelyezés (product placement) útján, és a film stíluselemeit felhasználó reklámokkal hirdet a Samsung elektronikai cég, a Powerade üditőitalt gyártó Coca-Cola, a Heineken sör, Amerikában többek között a General Motors, a Ducati motorkerékpárcég és a napszemüvegeket gyártó Blinde. Kérdéses, hogy elvisz-e a hátán ennyi márkát a film, illetve, hogy nem árt-e a már-már tömeges együttműködés az egyes hirdetőknek.

„Nem túlságosan jó, ha egy filmmel kapcsolatosan több márka is megjelenik” – vélekedett erről Baráth Péter, a Publicis reklámügynökség ügyvezetői gazgató-helyettese. „Ilyenkor elveszik az az exkluzivitás, ami az ilyen típusú kampányok fő erőssége lehet. Ennek ellenére, ha a film értékei erősítik a márkaértéket, így is van értelme a termékkapcsolásnak és -elhelyezésnek, bár az nem lesz annyira hatékony, mint ha csak egyetlen hirdető használná a film stíluselemeit” – magyarázta.

Nem probléma
A fő támogató hazai képviselője szerint viszont nem okoz problémát a tolongás. „Nem látjuk hátrányát az együttműködésnek” – mondta a Kreatívnak Loós Balázs, a Samsung Electronics Magyar Rt. marketingvezetője. „Ez különben sem lokális döntés eredménye, mi a nemzetközi kampányt adaptáltuk magyar környezetre, természetesen az anyacéggel egyeztetve” – tette hozzá. Itthon egy Samsung televízió és egy mobiltelefon hirdetései futottak a tévékben, de emellett számítógép-monitorok, egy nyomtató és egy digitális kamera is szerepel a mátrixos kampányban. Főszponzorként a cég egyébként exkluzív jogot kapott a filmbetétek használatára reklámjaiban, és az Advertising Age reklámszaklap információi szerint világszerte 100 millió dollárt költ hirdetésekre és nyereményjátékokra. Egyúttal az ő gyártmányuk a filmben markánsan megjelenő mobiltelefon, amelynek sorozatszámmal ellátott példányait korlátozott számban piacra is dobták. (A hazai hálózatokon ez a készülék amúgy nem használható, árusítását nem is tervezik.)

A film legjellegzetesebb vizuális elemei segítségével vezette be a Coca-Cola élelmiszer-ipari cég is a megújult Powerade üdítőitalt. A természetes színűnek semmiképpen nem nevezhető frissítőt a Mátrix negatív főhőse népszerűsíti. A Coca-Cola Magyarország közkapcsolati és kommunikációs igazgatója, Kallós András elismeri ugyan, hogy szokatlanul sok termék vette magára a Mátrix designját, azonban úgy véli, hogy ez nem csökkenti a Powerade bevezetésének erejét. „Az üdítő kifejezetten sportolóknak készül, akik szeretik újratölteni az energiájukat. A reklámfilmben szintén újratöltésre szólít fel a negatív főhős. A történet így kapcsolódik a célcsoporthoz” – állítja az igazgató. „Szándékosan a negatív főhőst választottuk, hiszen a többség a pozitív figurához köti a termékét, és a mi mondanivalónk így hitelesebb.” Kallós András szerint ebben a filmben több márka is megfér egymás mellett, amint például az olimpia esetében is sok a támogató.

Sok az agresszió
Bár a Heineken sem a nyomtatott sajtóban, sem a televízióban nem jelentkezett mátrixos reklámokkal, viszont a fimre épülő promóciót szervezett. A mozikban és a hipermarketekben zajló akció keretében a Heineken sört vásárlók mátrixos ajándékokat nyerhettek. „A Heineken nem kifejezetten a Mátrixhoz kapcsolódik, hanem általában a sikerfilmekkel való együttműködést részesíti előnyben. Úgy véljük, így nagyobb az esélye annak, hogy a fogyasztók kellemes időtöltés közben találkozzanak a márkával” – mondta el lapunknak Tóthy Judit, a Heineken magyarországi márkamenedzsere, kiemelve, hogy a közelmúltban termékelhelyezés vagy promóció formájában hasonló együttműködést alakítottak ki a Kardhal és A Bourne-rejtély című filmek kapcsán is. „Önmagában csak a Mátrix értékeire különben sem tudnánk hagyatkozni, hiszen ebben a filmben sok az agresszió, ami hosszú távon nem lenne számunkra előnyös” – tette hozzá Tóthy Judit.

A hazai piacon természetesen nincsen jelen, de érdemes megemlíteni a hirdetők között a General Motorst is, hiszen a golyószaggatta Cadillac szerepeltetése a film húszperces üldözési jelenetében a cég történetének legnagyobb termékelhelyezési akciója, amitől a vállalat elsősorban a 35-50 éves, átlagos Cadillac-vásárlóknál fiatalabb korosztály megnyerését várja. Biztosan sokan sajnálják, hogy nem lehet itthon megvásárolni azokat a napszemüvegeket sem, amelyeket a film szereplői – jók és rosszak egyaránt – viselnek. Beszerzésük egyébként Amerikában sem egyszerű: a legtöbb modellre már szeptemberig felvették az előrendeléseket.

Még egy kicsit
Úgy tűnik, a Mátrix – Újratöltve készítői nem akartak félúton megállni: a közelmúltban mozikba került sikerfilmek gyártóihoz hasonlóan, – a jegybevételeken túl – a maximumot szeretnék kihozni a mostanra már kultusszá vált darabból. A Mátrix I. DVD mellett számos további, a filmhez kapcsolódó termék is napvilágot látott. Részben a promóciót szolgálja, de önálló termékként is megállja a helyét a trilógia mellé készült, a történetet kiegészítő Animatrix kilencrészes animációs filmsorozat, melynek első epizódját már a hazai mozilátogatók is láthatták. Jelentős bevétel folyhat be a film megjelenésével azonos napon megjelent Enter the Matrix számítógépes játékból is, a szoftverből már az első héten egymillió példány fogyott. Egyébként magában a játékban is számos hirdetést helyeztek el, itt szintén megjelenik a Samsung és a Powerade, de jutott hely az Intel, az Nvidia és a Creative számítástechnikai cégek reklámjainak is.

Gulyás János, a Young & Rubicam (Y&R) Magyarország ügyvezetője mindenesetre megengedőbben vélekedik a zsúfoltságról: „Nem feltétlenül baj, ha több márka odaúszik a film mellé, ha ez segíti a kommunikációjukat, de fontos, hogy a fogyasztó fejében mindebből egy koherens kép álljon össze, amelyen belül nem hadakoznak az egyes márkák.” Szerinte a Mátrix második része marketingszempontból inkább eseményként működik, benne van a köztudatban, beszélnek róla az emberek, így sokkal inkább elbírja a márkák „terhelését”.

Lényeges azonban, hogy a márkaértékek se ütközzenek, hangsúlyozta Gulyás János, és példaként említette a Magyar Államvasutak márkát (MÁV). Szerinte ha a MÁV készítene egy mátrixos reklámot, az amellett, hogy önmagában sem lenne igazán hiteles, gyengítené magát a filmet és a többi kapcsolódó kampányt is. „Viszont ha összeegyeztethetők az egyes márkák értékei a filmmel és egymással is, akkor a filmhez kapcsolás jó eszköz, segít, hogy a brand áttörjön a kommunikációs zajon” – tette hozzá Gulyás János.

A magyar Mátrix

Még a film mozikba kerülése előtt kezdték sugározni a Soproni Ászok „Ezt töltse újra!” – reklámfilmjét, amelyben egy magyar pszeudo-Neo menekül az őt csajkával üldöző, öltönyös ügynökök elől, majd egy kocsmába betérve megiszik egy korsó sört, mire az ügynökök zöld karakterekre bomlanak. Bár a sört gyártó Brau Union szerint a reklámba csak „belemagyarázzák”, hogy a Mátrix alapján készült, a Warner Bros filmstúdió kifogásolta a hirdetést, különös tekintettel arra, hogy hivatalosan a Heinekennel állnak partneri viszonyban.

Egy ideig kilátásban volt egy szerzői jogi per, amire végül mégsem kerül sor, mivel a Heineken időközben szintén a Brau Unionhoz került. Az azonban továbbra is nehezen érthető, hogy az ál-Neo miért éppen egy jól felismerhető Sony Ericsson mobiltelefonon kér menekülés közben segítséget. Hajdú Attila, a Brau Union marketingvezetője elmondta: véletlen, hogy a Mátrix megjelenése előtt kezdték játszani a filmparódiákra épülő reklámsorozat ezen részét. „A Soproni Ászok egy éve indította a bizonyos mozifilmek elemeit felhasználó reklámszpotokat. Ilyen volt az S-Akták, a Serminátor, a Vészes Helyzet és A Sör Angyalai című film is. Nem érthető, hogy miért pont ez az epizód háborította fel a szakmát” – foglalja össze Hajdú Attila.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

A digitális táborát a Bátor Tábor április óta építi, szerveznek online, interaktív foglalkozásokat súlyosan beteg gyerekeknek és családjaiknak.

Terézvárosban és Józsefvárosban is lehet majd szabadtéren filmeket nézni. 

 A Getty Images a Polyphony Digital Inc. nevű fejlesztőcéggel állt össze még tavaly, hogy képeket csináljanak a Gran Turismo nevű videojáték legjobb pillanatairól. 

Startup Hungary néven indul egy mentorprogram magyar startupoknak, melybe már bizonyított, külföldön is működő magyar startupok alapítói is beszálltak.

Az oldal online divatáruházak kínálatát aggregálja.

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

Bemutatjuk a GyártásTrend első, letölthető online webinárját! #FACTORY Insight - II. rész: Autóipari technológiák. A szakmai anyag egy hónapig elérhető!

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés
hirdetés