hirdetés
hirdetés
hirdetés

Milyen médiamárkák maradtak a CEMP-ben?

Az Index.hu Zrt. tulajdonjoga egy alapítványhoz került át. Védett-e egy alapítvány, és mit lehet vele kezdeni a jövőben?

hirdetés

Csütörtök este óta tudjuk, hogy a Közép-Európai Média és Kiadó Zrt-től (CEMP) az Index.hu Zrt. tulajdonjoga egy alapítványhoz került át. A Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke az Index.hu ügyvédje, Bodolai László lett, egyben ő az alapítványt alapító cég, az NP Nanga Parbat 17 Tanácsadó Zrt.-nek is a tulajdonosa. Rajta kívül még két kurátor van: Kereszty Gábor korábbi TV2-vezér és a korábban több Simicska Lajos-cégnél is megforduló Nagy Ajtony Csaba ügyvéd.

Az alapítványhoz azután került az Indexet kiadó cég, hogy a Simicska érdekeltségébe tartozó Pro-Ráta Holding Zrt. érvényesítette a 2014 februárjában megszerzett opciós jogát. Az eladással egyidőben az Index HU Zrt. igazgatósági tagjai, Dr. Fáy Margit, Pusztay András, Spéder Zoltán és Ziegler Gábor lemondtak igazgatósági tagságukról.

Pusztay az Index lapigazgatója is volt egyben, illetve marad is a jövőben, ahogy Ziegler is marad a jövőben az Index felületeit is értékesítő CEMP Sales House ügyvezetője – erősítették meg a Kreatívnak az érintettek.

Eléggé védett forma

„Az alapítvány mint szervezeti forma eléggé védett” – mondta el Ligeti Miklós, a Transparency International jogásza kérdésünkre. Az alapítványt nem lehet gazdasági vagy befektetési céllal létrehozni – tette hozzá. „Az alapító (itt Bodolai cége, az NP Nanga Parbat az) az alapító okiratban teljes szabadsággal rendelkezik az alapító vagyon sorsáról, viszont azt az alapítvány bejegyzése után nem vonhatja vissza” – derül ki még a szervezeti formáról (itt).

A kuratórium egyébként dönthet az alapítóval szemben, más kérdés, hogy akkor az alapító változtathat a kurátorok személyén, de Bodolai személye miatt itt ez sem tűnik reális forgatókönyvnek.

Ki-be

A CEMP-ből az elmúlt félévben az Indexen kívül több médiamárka is kikerült. 2016 október végén adta el a tulajdonos Spéder Zoltán a Net Média Zrt.-t, valamint a CEMP Trade Kft.-t. Előbbi a Portfolio.hu, a Penzcentrum.hu és az Agrarszektor.hu kiadója. A két céget a Balogh Gabriella és Bán Zoltán tulajdonában álló, akkor frissen alapított NT2016 Kft. vette meg, Balogh tavaly novemberig a CEMP igazgatósági tagja is volt.

Ugyanekkor a CEMP új vagyonkezelő céget is alapított, a CEMP-X Online Zrt.-t igazgatóságában szintén helyett kapott Spéder mellett Pusztay András és Ziegler Gábor, illetve Prigyeni Lénárd is.

A CEMP-nél maradt a Femina.hu és a Napi.hu (mindkettő ügyvezetője Burányi Róbert), az Inforádió Kft. (ügyvezetője Módos Márton) és a Bazsó Gábor ügyvezetésével működő Totalcar.hu. (A felsorolt cégeknek viszont nem kizárólag a CEMP, hanem ezen kívül más vállalkozások vagy magánszemélyek is a tulajdonosai.)

Szintén CEMP-tulajdon maradt a Fidelio Média Kft. (azaz a Fidelio kiadványcsoport és a Port.hu) és a Dívány Kft., mindkettőt Andacs Botond ügyvezető irányítja. A régi anyacégé az Inda-Labs Zrt., ami a blog.hu-t és az Indavideót viszi (Prigyeni Lénárd ügyvezetésével), és változatlanul ide tartozik a Ziegler Gábor vezette CEMP Sales House.

UPDATE (04. 24.): Tóth Mariannát, Simicska bizalmasát (Tóth többek között a Magyar Nemzet kiadója, a Nemzet Lap- és Könyvkiadó társügyvezetője, illetve a HírTv igazgatósági tagja is) nevezte ki Bodolai az NP Nanga Parbat 17 vezérigazgatójának. A március 27-ei változást csak az Index felvásárlásának bejelentésékor, április 20-án jelezték a cégbíróságnak.

 

Kandó Eszter, szerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Nyereményjáték is kapcsolódik hozzá, a nyertesek közösen edzhetnek a legendával.

Tartalommarketing és pr lesz a feladatuk.

Május 1-ig várják a szavazatokat.

Családi okokra hivatkozik.

Az ingatlanfejlesztő csoport meghívásos tenderen a Person munkáját találta a legmeggyőzőbbnek.

hirdetés
hirdetés

Idén is megrendezzük az FMCG-szektor egyik legmeghatározóbb, kétnapos eseményét. Időpont: 2017.04.27-28.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye. Díjátadó: május 17-én, az A38 Hajón.

A verseny célja, hogy megtaláljuk Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait. Nevezési határidő: május 19.

Konferencia a posztmodern marketing és a turizmus összefüggéseiről május 23-án.

A 2016-os Employer Branding Award díjazott kampányainak bemutatása május 23-án

Mitől érzi magát sikeresnek a munkavállaló? Valóban csak a hr-es felelőssége? Konferencia nem csak HR szakembereknek