hirdetés
hirdetés
hirdetés

Mennyibe kerül egy magyar reklám?

Hány óra munkája van egy art directornak, copywriternek egy reklámfilmmel? Mennyibe kerül az ügynökségnek egy kreatívigazgató? Az ügynökségi feladatok munka- és költségigénye is szerepel a Megyer Consulting iparági felmérésében, mely MAKSZ tagügynökségek válaszai alapján készült.

hirdetés

Tízmillió forintba kerülhet egy nagyobb reklámkampány a kivitelező ügynökségnek, egy kreatívigazgató rezsiköltsége pedig meghaladja az óránkénti harmincezer forintot – több más mellett ez is kiderül abból a felmérésből, amelyet Megyer Consulting (Megyer Örs, független szakértő cége – A Szerk.) készített a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) atl-szekció tagügynökségeinek körében.

A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy az ügynökségek számára mennyibe kerülnek a különböző munkatársak, valamint a cégek által végzett leggyakoribb tevékenységtípusok mennyi munkaórát igényelnek az egyes munkatársaktól – e két faktor lehetőséget ad kiszámolni, hogy összességében mekkora az erőforrás és költségigénye a leggyakrabban megrendelt ügynökségi munkáknak.

Mint azt Megyer Örstől, a kutatás készítőjétől megtudtuk, a felmérésnek nem volt külső megrendelője: „Mint független szakértő, gyakran veszek részt kommunikációs tenderek kiírásának, bírálati szempontjainak elkészítésében. A tenderek egyik sarkalatos pontja az árak összehasonlítása. Az ilyen típusú, munkaórákat is tartalmazó táblázat gondolata egy ilyen tender alkalmával vetődött fel bennem. Innen már egy kis lépés volt, hogy ezt a módszert kiterjesszem az iparágra és megnézzem, hogy vajon milyen lehet a piaci átlag” – fogalmazott a szakember. Megyer szerint az eredmény nagy segítséget nyújthat későbbi tenderek bírálatakor, amikor egy árajánlatról el kell dönteni, hogy az esetleg mennyire irreálisan alacsony, vagy túlzó.

Tízezresek

A kreatívigazgatók végeztek az élen a rezsióradíjakat bemutató listán 32 400 forintos költségükkel, őket az ügyfélkapcsolati igazgatók követik 31 400-zal, majd a csoport-kreatívvezetők következnek 30 400 forintos óradíjukkal (az ügyvezetők költségét nem tartalmazza az összesítés). A rezsióradíjak itt nem a dolgozók által kapott, hanem a munkáltató által fizetett óradíjakat jelentik, melyekbe beleszámították az ügynökségi működés egyéb, a kreatívmunkához, illetve az adott dolgozóhoz nem közvetlenül kapcsolódó költségeit (irodabérlet, back office, stb.) is.

A TOVÁBBI TÁBLÁZATOKÉRT KATTINTSON!!!

Ezzel véget ért a harmincezresek tábora. A húszezresek csoportjában találhatók a group account directorok óránként 22 571 forinttal, őket – talán meglepő módon – a senior pr-munkatársak követik 22 ezerrel, majd az account directorok, illetve a senior art directorok következnek 21 240 forinttal.

A további kreatívok már húszezer alatti tételeket jelentenek: 17 640 forint egy senior copywriter,17 380 egy art director és hozzávetőleg 15 ezer forint egy copywriter átlagos óránkénti költsége. Ugyancsak meglepő, hogy utóbbiaknál még egy junior pr-munkatárs is többe kerül a cégeknek a maga 16 ezer forintos rezsiköltségével.

Sok a munka

Az egyre rövidebb megbízó határidők miatt abban is jelentősége lehet egy ilyen kutatásnak, hogy az ügyféloldal számára is tisztábban körvonalazódhat egy-egy feladat munkaóra-szükséglete és akár teljes időtartama. A kutatásban szereplő feladatok közül a legnagyobb munkaóra-igénye a tévéreklám készítésének van, amely átlagosan 154 órát igényel az ügynökségi munkatársak idejéből. Ezt az átfogó kreatív kampányterv követi 142 munkaórával. A harmadik helyen az arculati kézikönyv kialakítása szerepel, mely 110 órát igényel az ügynökség munkatársaitól.

A TOVÁBBI TÁBLÁZATOKÉRT KATTINTSON!!!

A kutatás arra is választ ad, hogy az egyes tevékenységtípusokhoz egy adott munkatárs hány munkaórát kitevő közreműködésére van szükség. A kreatívigazgató idejét például egy tévéreklám elkészítése igényi leginkább, ez 13,8 munkaórájába kerül. A copywriterektől is ez a feladat igényli a legtöbb munkaórát, 25-öt. Az art directoroktól ellenben ennél is több időt igényel egy arculati kézikönyv elkészítése: több mint 30 munkaórájukat tölti ki egy-egy ilyen megbízás.

Tízmillió felett egy kampány

Másfélmillió forint – hozzávetőleg ennyibe kerül átlagban egy kreatívkoncepció elkészítése a fenti rezsidíjakat és az ügynökségek által megadott munkaóraszámokat figyelembe véve a reklámos cégeknek. Ezt jelentősen meghaladja 2,86 milliós költségével a legnagyobb munkamennyiséget igénylő átfogó kreatív kampányterv készítése.

Az egyes médiatípusokra készülő reklámok közül – amint azt várni lehetett – a tévéreklám kerül a legtöbbe, költsége az ügynökségek számára átlagosan 2,8 millió forint. Ezt a sajtóhirdetés, majd az óriásplakát követik, mindkét médiatípus reklámjának elkészítése többe kerül 550 ezer forintnál. Kevéssel marad el ettől a citylight és a beltéri plakát a maga 450 ezres költségével. Nem kevés munkabért emészt fel egy arculati kézikönyv és kisarculat tervezése sem: előbbi több mint 1,8 millió, utóbbi közel egymillióba kerül. Ezekhez képes szinte eltörpülnek az online reklámok különböző formátumai: egy gif-banner mindössze 155 ezer forint, egy sima flash-banner már közelíti a 200 ezret, egy videobanneré eléri a 300 ezret, míg egy interaktív flash-banner ára már átlagosan 350 ezer forint.

Mindezek alapján, ha összeadjuk azokat a költségeket, amelyekbe egy nagyobb, önálló kampány kerül (kreatívkoncepció, kreatív kampányterv, hirdetések készítése a különböző médiatípusokra) akkor kiszámolható, hogy egy ilyennek a megvalósítása könnyen meghaladhatja költségoldalon a tízmillió forintot is az ügynökségek számára.

A cikkben szereplő táblázatokra, vagy IDE kattintva a leggyakoribb ügynökségi munkákra vonatkozó kalkulációkat is megtalálja! 

Szerényi Szabolcs, főszerkesztő-helyettes
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Több európai országban koordinálják majd a márka influenszer marketingjét.

Szegedi kézilabdásokkal és az ORFK szakmai részvételével készített közlekedésbiztonsági kampányt a Groupama biztosító.

A Telekom Race TV és a Media Markt Akcióhősök című vígjátéksorozata esélyes a győzelemre.

Nem tudták igazolni, hogy 455 ezer ingatlanhirdetés érhető el náluk. A GVH lecsapott.

Az újonnan kialakított stratégiai terjesztési igazgatói pozíciót 2019 májusától Tóbiás Andrea tölti be a kiadóban.

hirdetés

A Magyar Instagram Körkép 4.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése. Az aktuális globális és hazai trendek és érdekességek (fun fact-ek) bemutatása, mindezt az adatvezérelt marketing gondolkodás, az adatvizualizáció eszköztárának demonstrálása mellett.

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

A versenyre nevezhető bármely olyan mozgóképes alkotás, amely 2018.01.01. és 2019. 05.24. között bármilyen online, illetve mobileszköz-alapú felületen került elsődlegesen publikálásra. Nevezési határidő: május 24.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. május 31., 08.30 - 14.00

Egyre több az aktív, fizetőképes ötvenes és hatvanas fogyasztó - a te célcsoportodban is. Elmondjuk, hogyan kommunikálj velük, nekik!

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

Leendő ügyfeled már nálad van – csak észre kell venned! Az adatvezérelt marketing lehetőségei és kihívásai. Hogyan szerezz új ügyfeleket digitális marketinggel, hogyan tartsd meg a régieket? Weboldal-monitoring, tartalommarketing, email-marketing június 12-én.

Egy laza szakmai délután szuper előadásokkal, influencer best practice-ekkel és borkóstolással! Ráadásul igazi influencereket is kérdezhettek majd!

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nevezési határidő: július 5.

hirdetés
hirdetés