hirdetés
hirdetés
hirdetés

Megvan a rádiós pályázat végleges szövege

Véglegesítette a most a Danubius és a Sláger által használt országos rádiófrekvenciák pályázatát az ORTT, így időben lezárulhat az eljárás. 25 százalék magyar zene kell, és kicsit engedtek az árból. Megpályáztatják az utolsó üres fővárosi frekvenciát is.
hirdetés

Döntött az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) hétfői ülésén az országos földfelszíni kereskedelmi rádiós frekvenciák pályázatának szövegéről – közölte a hatóság. Az ORTT ezzel még éppen időben írta ki a pályázatot ahhoz, hogy november 19-éig – amikor a frekvenciákat most használó Danubius és Sláger szerződése lejár – döntés születhessen, Majtényi László elnök korábban legalábbis úgy fogalmazott: nagyon szoros a határidő, legfeljebb egy-egy hét csúszás fér az eljárásba.

Ez a csúszás mostanra már nagyjából összejött, a korábbi szövegtervezetet ugyanis egyik delegált sem támogatta az ORTT kuratóriumában, az érintett szakmai szereplők pedig közmeghallgatáson emelték fel a szavukat ellene. Most az MTI értesülései szerint a két MSZP-s és az SZDSZ-es delegált szavazta meg az ebben a körben kétharmados többséget igénylő javaslatot. Tirts Tamás (KDNP) nemmel szavazott, Szalai Annamária (Fidesz) pedig nem vett részt a szavazásban.

Olcsóbb lett
A potenciális pályázók – jórészt a csökkenő reklámbevételekkel érvelve – főleg a frekvenciákért megajánlott minimális díj összegét vitatták. Az első, 2011 első feléig tartó – egy potenciális új nyertes esetében a rádió bevezetését szolgáló – időszakra végül évi 350-700 millió forint közötti ajánlatot lehet tenni, az eredeti tervezetnek megfelelően.

Változott viszont az az összeg, amit az ezutáni időszakban kell fizetni a frekvenciáért: korábban 200 millió forintos alapdíjról és az éves bevétel 10-15 százaléka között megajánlható összeg szerepelt a tervezetben. Ezt a végleges szövegben 8 százalékra mérsékelték, eltörölték ugyanakkor a felső határt, azaz az ennél magasabb ajánlattal előnyre lehet szert tenni.

Nem kell annyi kultúra
Az eredeti tervezetben elvárás lett volna az is, hogy legalább heti 140 percnyi kulturális vagy civil – nem pártpolitikai tartalmú – műsor sugárzását vállalják a pályázók. Erre végül csak heti 25 és 100 perc közötti ajánlatot kell tenni, de csak a hétköznap 5 és 23 óra közötti vállalások számítanak.

Változatlan maradt a sugárzandó magyar zene mértéke: legalább 25 százalékban kell hazai dalokkal kitölteni az adást, amiből 5 százaléknak 2 évnél frissebbnek kell lennie. A 25 százalékot ugyanakkor az eredeti tervvel szemben nem a teljes adásidő, hanem a zenei tartalom százalékában számolják.

Pluszpont legfeljebb 35 százalékos mértékig jár, és a számolásba itt sem számítanak bele az éjszakai (éjjel 23 és hajnali 5) közötti órák. Az MTI szerint egyébként a KDNP által delegált, a végleges szövegre is nemmel szavazó Tirst Tamás többek között ezt a 25-35 százalékos mértéket tartotta alacsonynak.

A pénz dönt, tapasztalatból helyi is elég
Az elbíráláskor 45 százalékban a pénzügyi ajánlat, 40 százalékban a programterv (a magyar zenék és a kulturális tartalom aránya), 10 százalékban pedig a műsorszolgáltatási tapasztalat is dönt. Ami az utóbbit illeti, a végleges szöveg egyértelműsíti, hogy nem feltétlenül országos tapasztalatot várnak, ami a Danubiussal és a Slágerrel szemben induló, de eddig rádiós tapasztalatot csak a regionális Radiocaféval szerző Est Média Group esélyein javít.

A fenti 95 ponton felül „kiegészítő és értéknövelő szolgáltatásokkal” további 5 pont érhető el.

A Sláger nem örül, a Danubius nem kommentál
A Sláger Rádió üdvözölte, hogy a magyar zenék arányát a zenék és nem a teljes adás százalékában számítják majd. A frekvenciadíj az éves bevételhez képest két százalékos csökkentését ugyanakkor nem tartják érdemi könnyítésnek – tette egyértelművé a csatorna hétfő délutáni, Heal Edina vezérigazgató által jegyzett közleménye.

„Nagyon sajnáljuk és értetlenül állunk az előtt a tény előtt, hogy a frekvencia díj mérséklésére tett javaslatunk nem talált meghallgatásra, még úgy sem, hogy olyan szakértők támasztották alá érveinket, mint például a Magyar Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége, vagy a Deloitte Pénzügyi Tanácsadó cég” – írta a Sláger vezetője.

Földes Ádám, a Danubius vezérigazgatója nem kommentálta a változásokat. Rövid közleményében ennyit írt: "A testület mai döntése alapján azt tartom a legfontosabbnak, hogy lehetőség nyílt arra, hogy 2009. november 18-ig lezáruljon a pályázati folyamat. Továbbra is arra készülünk, hogy a legjobb pályázati anyaggal újra elnyerjük a 7 éves országos műsorszolgáltatásai jogosultságot."
 

Meghirdetik az utolsó budapesti frekvenciát is
Megpályáztatja az utolsó szabad fővárosi rádiós frekvenciát a médiahatóság - döntött a tagok közlése szerint hétfői ülésén az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), amely harmadik nekifutásra határozott a pályázati felhívás közzétételéről. Közműsorszolgáltatást - azaz a műsoridő több mint felében közszolgálati produkciók közvetítését - vállaló pályázók szállhatnak be a versenybe, valamint - vételjavítás céljával - indulhatnak olyan társaságok is, amelyek jelenleg középhullámon működnek.

December közepén - még a frekvenciamoratórium lejárta előtt - döntött úgy a médiahatóság, hogy oly módon pályáztatja meg a hullámsávtartományt, hogy azért versenybe szállhasson a Magyar Katolikus Rádió is; a műsorszolgáltató kérését méltányolva ugyanis úgy határoztak, hogy vételi minőségjavítás érdekében is lehessen indulni a pályázaton.

Az utolsó szabad fővárosi frekvenciát korábban - műsorszolgáltatási jogosultságának lejártáig - a Rádió Deejay használta. Tavalyelőtt nyáron tizenegyen pályáztak erre a sávra, de három pályázó anyagát szeptemberben érvénytelennek minősítette a médiahatóság. Az utolsó körbe jutott két pályázó közül - tavaly februárban - nem tudott választani az ORTT, amely így eredménytelennek nyilvánította a versenyt, majd a digitális átállásról szóló törvény módosítása 2008-ra frekvenciamoratóriumot rendelt el.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján olvasható adatok szerint a frekvencia sztereó minőségben 1,3 millió, monóban pedig ennél kétszázezerrel több embert ér el.

 

 

(forrás: Kreatív Online, MTI)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A 2008-as válság óta ez az első márkakampány, de előfizetőket is szereznének vele.

A színész ismét egy Lincoln ülésén elmélkedik a teljesítményről.

A Budapest Park akciójából befolyó összeg a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségéhez vándorol.

Vegán ételeket főz és beszélget a vendégeivel és a párjával.

hirdetés
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

A MOST Fórum szeptember 26-i eseményén a híres testvérpárral, DTK-val, D. Tóth Andrással, valamint ismert szakértőkkel járunk utána, hogyan szolgálják a családi együttműködést a digitális eszközök és lehetőségek. Időpont: szeptember 26., 18.00 Helyszín: Magyar Telekom székház, Puskás konferenciate

Mentes hype: rend a trendben! Időpont: október 3., 09.30 - 16.00

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 4.

Az eladásösztönző marketing titkai: élmény, adat, taktika. Hogyan ötvözzük az adatokat az élményekkel? Influencerek és eladásösztönzés tartalommarketinggel – jó és rossz példákon keresztül. Tudatos fogyasztó vs. Promo érzékenység – minden kiderül a proMO2019 workshopon! (x)

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

A legjobb márkaélményeket és aktivációkat keresi a 2019-es Lollipop! Nevezési határidő: 2019. október 11.

Gondolatok és példák a gyógyszermarketingről az ipar kommunikációs szakembereitől. 2019.10.29.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.