hirdetés
hirdetés
hirdetés

Megtörtént a médiatörvény módosítása

Módosították a médiatörvényt az alkotmánybíróság tavalyi döntése miatt. A TASZ, A Magyar Lapkiadók Egyesülete és az MSZP így sem elégedett.

hirdetés

Az 257 igen és 51 nem szavazattal elfogadta a médiatörvény azon módosításait, amelyekhez minősített többség szükséges. Az egyszerű többséggel megszavazható paragrafusokat 257 igen és 52 nem szavazattal fogadták el, így módosul a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól, valamint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény információforrások védelmére vonatkozó rendelkezése. A változtatásokra azért volt szükség, mert az Alkotmánybíróság tavaly decemberben hatályon kívül helyezte a szabályozás egyes passzusait.

Ezentúl nem kötelezhető az újságíró vagy a szerkesztőség az informátora felfedésére. Az ez esetben alkalmazható eljárási szabályokat a polgári perrendtartásról és a büntetőeljárásról szóló törvény is tartalmazza, valamint az újságírók forrásainak védelme a jövőben a szabálysértési törvényben is szerepel majd. A szabályozás szerint egyedül a büntető eljárás teremt lehetőséget arra, hogy egy újságírónak fel kelljen fednie forrását.

A jövőben csak akkor kötelezhetők erre a média munkatársai, ha a bűncselekmény feltárásához fűződő érdek meghaladja a forrás titokban maradásához fűződő érdeket, az információ súlyos, legalább három évvel büntetendő bűncselekmény felfedéséhez szükséges és máshonnan nem szerezhető meg. Az információforrás felfedésére a médiahatóság továbbra sem kötelezhet senkit, erre csak a bíróságnak van jogköre.

A hatóság a jövőben nem járhat el az emberi méltóság vagy a nyilatkozatot adó személy jogainak megsértésével kapcsolatos ügyekben, és akkor sem, ha a sajtótermék emberi jogokat vagy a magánélet védelméhez fűződő jogokat sért.

Továbbra is jogszabályi kötelezettséget jelent a gyűlöletbeszéd tilalma, az alkotmányos rend megsértésének tilalma, a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévők bemutatásának tilalma vagy a kiskorúak védelme, melyet a hatóság a társzabályozó szervezetekkel együttműködve ellenőrizhet.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete üdvözli, hogy a Kulturális és sajtóbizottság felkarolta az újságírói forrásvédelem ügyét, de továbbra sem ért egyet azzal a jogalkotói szándékkal, ami a törvény hatálya alatt tartja a nyomtatott és online sajtót. A szervezet bírálatokat fogalmazott meg a média- és hírközlési biztos feladatának újraszabályozásával kapcsolatban is: a biztos feladata az írott sajtóval kapcsolatban továbbra sem értelmezhető.

A szocialisták azt követelik az új köztársasági elnöktől, Áder Jánostól, hogy ne írja alá a médiatörvény módosítását, forduljon inkább vele az Alkotmánybírósághoz. Mandur László szerint a Klubrádiót is érintő törvénymódosítás szándéka, tartalma és az elfogadásához vezető eljárás is felháborító.

A TASZ közleményben értékelte a módosításokat. Szerintük a forrásvédelemre vonatkozó szabályok alkotmányosak, a tartalomkorlátozásra vonatkozó módosítások azonban nem sokat javítanak az írott és internetes sajtó helyzetén.

A nyilatkozattételre vonatkozó előírásokat elfogadhatónak tartják, a Média- és Hírközlési Biztos intézményének fenntartása viszont legyengített jogkörrel is indokolatlan. Az adatszolgáltatási kötelezettség szabályozása szerintük a módosításokkal alkotmányossá válik, viszont a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökére vonatkozó szabályok tovább erősítik a hatalmát a szervezet élén. A frekvenciapályázatokra és a Médiatanács általi szerződéskötésre vonatkozó szabályok azonban további önkényes döntések meghozatalára adnának lehetőséget.

 

(forrás: MTI/Kreatív Online, Társaság a Szabadságjogokért)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A digitális táborát a Bátor Tábor április óta építi, szerveznek online, interaktív foglalkozásokat súlyosan beteg gyerekeknek és családjaiknak.

Terézvárosban és Józsefvárosban is lehet majd szabadtéren filmeket nézni. 

 A Getty Images a Polyphony Digital Inc. nevű fejlesztőcéggel állt össze még tavaly, hogy képeket csináljanak a Gran Turismo nevű videojáték legjobb pillanatairól. 

Startup Hungary néven indul egy mentorprogram magyar startupoknak, melybe már bizonyított, külföldön is működő magyar startupok alapítói is beszálltak.

Az oldal online divatáruházak kínálatát aggregálja.

hirdetés
hirdetés

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

Bemutatjuk a GyártásTrend első, letölthető online webinárját! #FACTORY Insight - II. rész: Autóipari technológiák. A szakmai anyag egy hónapig elérhető!

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.