hirdetés
hirdetés
hirdetés

Meghalt George A. Romero

Tulajdonképpen ő találta ki azt, amit ma zombifilmnek nevezünk. 77 évet élt.

hirdetés

George A. Romero elsősorban horrorrendező volt, ám a zombifilmek terén vált korszakos és korszakokon átívelő jelentőségű úttörővé. Műfajteremtő klasszikusa Az élőhalottak éjszakája (1968), illetve annak első folytatása - pontosabban az első zombitrilógiájának második része -, a Holtak hajnala (1979).

Múlt szeptemberi zombitörténeti cikkünkben ezt írtuk róla: "George A. Romerónak sokkal kevesebb pénze volt, és fekete-fehérben készítette el első, lényegében műfaj- és stílusteremtő zombifilmjét, Az élőhalottak éjszakáját 1968-ban. Romero akkoriban rendkívül erőszakosnak számító filmjében – amely nemcsak az új független horror, hanem az új amerikai független politikai film klasszikusa is – a zombik (ez a szó nem hangzik el a filmben, csak tíz évvel későbbi folytatásában) már teljes egészében a modern amerikai társadalom szorongásának a közvetítői, illetve krízisének következményei, ráadásul először öltenek tömeges formát. Bár az egész Egyesült Állomokon végigsöprő tömeggyilkosságokat és -pánikot okozó zombijárvány okaira egyértelmű magyarázatot nem ad a film, utalás van egy televíziós adásban, hogy civilizációs okai vannak, és radiokatív eredete lehet. Ezt a társadalomkritikus víziót bontja ki országossá és globálissá Romero az első rész szinte kamaradrámai szűk terei után a két klasszikus folytatásban (illetve tulajdonképpen az azokat követő három továbbiban is a kétezres években), amelyek mind fontos viszonyítási pontjai lesznek a zombifilmek változó trendjének az elkövetkező évtizedekben."

Romeróra elsősorban tehát a zombifilm műfajának mestereként szokás tekinteni, ami el is homályosítja többi filmjének megítélését. Pedig Az élőhalottak éjszakája, a Holtak hajnala és a Holnap napja mellett több jelentős, mégha nem feltétlenül trendteremtő filmje is volt, úgy mint a Crazies, a Martin vagy éppen a Creepshow. Two Evil Eyes címmel Dario Argentóval közösen is rendezett egy filmet Edgar Allen Poe két novallájából. Az olasz rendezővel amúgy a Holtak hajnala európai verzióján is dolgoztak együtt, sőt, egy ideig úgy tűnt a kétezres évek elején, hogy együtt élesztik fel közösen Romero zombijait. Romero végül egyedül élesztette fel, de immár egy teljesen más tömegkulturális környezetben.

George A. Romero

George A. Romero 77 éves korában halt meg.

Puskár Krisztián
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A filmben fekete anyák beszélgetnek gyerekeikkel a velük szemben megnyilvánuló előítéletekről.

Ez a kiadók számára is jó hír lehet.

Októberben rendezik meg a World Sustainability Congresst.

Az ellenfelek elleni negatív kampány mellett ez is várható a választások előtt.

A műsorvezető ugyanakkor nem szerződik a TV2-höz.

hirdetés

A verseny célja díjazni azokat a kommunikációs megoldásokat, melyek támogatják és elősegítik, hogy egy vállalat termékét vagy szolgáltatását egy másik vállalatnak értékesítse. Nevezési határidő: szeptember 8.

Célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Nevezési határidő: 09.08.

Képzés marketingeseknek, akik tömegeket szeretnének megszólítani, de közvetlen, bizalmas formában, személyre szólóan. Enter!Digital a neoval szeptember 14-én.

hirdetés
hirdetés