hirdetés
hirdetés
hirdetés

Megbüntették a Tv2-t

A Tv2 nem sorolta a megfelelő korhatár kategóriába az Összeesküvők október 3-i és 4-i adását, ráadásul később egy magazint túl sokáig mutattak meg a műsorban - ezért a csatorna 1,05 millió forint bírságot kapott a médiatanácstól.  

hirdetés

A médiatanács tavaly ősszel indított vizsgálatot, majd annak eredményeit követően hatósági eljárást a csatorna Összeesküvők című műsorának adásaival szemben. Az eljárás során kiderült, hogy a Tv2 több ponton és többször is megsértette a médiatörvény kiskorúak védelmére és termékmegjelenítésre vonatkozó rendelkezéseit, amelyért a médiatanács összesen 1,05 millió forint büntetést szabott ki a csatornára.

16-os karika kellett volna

A Tv2 Összeesküvők című műsorának október 3-án és 4-én sugárzott adásában kiemelkedően magas volt az erotikus elemek, trágárságok, a szereplők közötti agresszió és az alkoholfogyasztás mértéke. A kifogásolt részletek miatt  a műsorszámot 16-os karikával kellett volna ellátni – így csak 21 óra után lehetett volna közzétenni.

A csatorna azonban ezeket az adásokat – a médiatanács megállapítása szerint hibásan - 12-es karikával látta el. Az alacsonyabb korhatári besorolás miatt a műsorszámok 19 óra 15 perces kezdettel kerültek adásba. "Ez azért is aggályos, mert a serdülők számára a médiában, főként a valóságshow-kban megjelenő szereplők viselkedési mintaként szolgálnak, részegségük és agressziójuk ábrázolása negatívan hat kialakulófélben lévő értékrendjükre. A vizsgált műsorszámokat több mint 170 ezer kiskorú nézte legalább egy percig, a szexualitás direkt ábrázolása pedig ennek a korosztálynak semmiféleképpen nem ajánlott" - állapítja meg a tanács közleménye.

A csatorna 21 óra előtt sugározta a sértő tartalmakat bemutató előzeteseket is (összesen 25 alkalommal), amelyeket -  hasonlóan a kifogásolt epizódokhoz -   magasabb korhatár kategóriába kellett volna sorolnia.

A médiatanács a korhatár-kategória hibás megállapításáért és a műsorelőzetesek közzétételére vonatkozó előírások megsértéséért 500 ezer - 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a médiaszolgáltatót.

Vásárlásra buzdított

A Tv2 a termékmegjelenítésre vonatkozó szabályokat is megsértette, amikor az Összeesküvők október 21-én sugárzott adásában az egyik magazint indokolatlanul sokszor és hosszan jelenítette meg a műsorban, annak megvásárlására buzdítva a nézőket. "A termékmegjelenítésre, mint új reklámozási formára az új médiatörvény adott lehetőséget, azonban csak bizonyos korlátozások mellett" - hívja fel a figyelmet a médiatanács közleménye. 

A szervezet a termék indokolatlanul hangsúlyos megjelenítése miatt 50 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra, a megvásárlására való felhívás miatt pedig figyelmeztette a csatornát, hogy a jövőben jogszerűen járjon el és tartózkodjon a jogsértésektől.

A médiatanács folytatja a valóságshow további adásainak vizsgálatát. 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Zala megyei város mostantól letisztult logóval és kaleidoszkópos dizájnnal nyomul.

Hová kerül idén az Év GastroDesign étterme díj, és melyik hazai szálláshely kapja az Év HotelDesign elismerést?

A Mito túl akart lépni a klasszikus kommunikációs eszközökön. 

Az elmúlt két évtized alapvető változásai miatt volt szükség a frissítésre.

hirdetés
hirdetés

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nevezési határidő: július 5.

Július 11-én este tartjuk az online videós tartalmak versenyének díjátadóját. A belépés mindenki számára ingyenes, de regisztrációhoz között.

Találkozunk szeptemberben! Gyertek el, egyszerre két szakmai konferenciát is adunk a Nagy Kreatív Márkanap két hajóján. Egy egész nap az A38-on együtt! 2019.09.04.