hirdetés
hirdetés
hirdetés

Magyar diplomafilm nyert a Diák Oscaron

27 éve nem volt ilyen, bár az elmúlt két évben két magyar jelölt is közel került a díjhoz.

hirdetés

A Student Academy Awards díjat 1973 óta ítélik oda a világ filmművészeti egyetemeire járó hallgatók által készített alkotásoknak, diplomafilmeknek. Négy kategóriában osztanak aranyat, ezüstöt, bronzot. Magyar film huszonhét éve nem nyert (akkor Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt… című filmje), de nem csak ezért nagy dolog, hogy Kovács István rövidfilmje, az Ostrom most igen. Az viszont csak októberben derül ki, hogy aranyat, ezüstöt vagy bronzot ítélnek-e neki.

Részlet az Ostrom című filmből

A 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédjai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A film az idei Friss Hús és BuSho fesztiválokon is díjat kapott, bemutatták nyáron Szarajevóban, de Kovács István korábbi rövidfilmjeinek, a Betonzajnak és a Szürke senkiknek is jó volt a kritikai fogadtatása. Az Ostrom a rendező Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán készített diplomafilmje, az osztályfőnöke Enyedi Ildikó volt.

Az elmúlt két évben amúgy két magyar film is bejutott a Diák Oscar jelöltjei közé (Freund Ádám és Kis Hajni alkotásai), ez kategóriánként a díjazottakon kívül nem jelent többet általában négy filmnél. Idén 1582 nevezés érkezett a versenyre.

A díj egyik következménye, hogy benevezik az Oscar legjobb rövidfilm kategóriájába, és ha beválasztják a jelöltek közé, akkor februárban versenyezhet is a díjért.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A lap egyik új hirdetése a mianmari népirtás felderítésére épül.

Tarjányi Péter és Murányi András egykori hírigazgató szerint a 444 cikke csúsztat a lapnál történtekről.

Igazán nem szép tőlük, mert előtte eladtak neki egy taliga Whoppert egy fogadásra.

A Sans Clichével folytatja a tetőcserépmárka.

Visszatartott vagy az utolsó pillanatban átírt kényes anyagok, berendelt témák. Több egykori zoomos munkatárs mesélt az oldal működéséről.

hirdetés

Díjátadó: január 30., kapunyitás: 19.00 Vedd meg a jegyed a bulira!

A leghasznosabb, leginspirálóbb people management tartalmak február 13-án, hogy a 2019-es éved még sikeresebb legyen!

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 22.

Február 28-án a gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést a Facebookon és az Instagramon.

hirdetés
hirdetés