hirdetés
hirdetés
hirdetés

Leolcsózva

Reklámnak álcázott hirdetménnyel próbál népszerű lenni és márkát építeni az Aldi.
hirdetés
Az Aldi bevezető kampánya
Termék: Aldi üzletek
Ügyfél:
Aldi
Ügynökség: nincs adat

Mostanában egyre több hirdetmény jelenik meg a szerény kreativitással összerakott reklámok között. A hirdetményt az választja el a reklámtól, hogy a rendelkezésre álló felületen közlemény jellegű üzenetet jelentetnek meg, és egyáltalán nincs kísérlet semmiféle kreatív megfogalmazásra. Védhető marketinges döntés hirdetménnyel előállni, különösen egy olyan országban, ahol amúgy nincs különösebben nagy értéke a kreativitásnak. Lehet próbálkozni, küzdeni a metaforákkal, de végül is, ha van elegendő médiapénz, akkor kár gyötrődni a szavakkal, elég egy szikár mondat arról, hogy itt vagyunk, olcsók vagyunk, jó napot.

Ezt tette most az Aldi. Készíttetett egy plakátot tízezerért, és megfilmesítette a képet százezerért. Csak remélni merem, hogy azért ennél lényegesen többet tett zsebre a billentyűket és az egeret mozgató helyi vállalkozó, és legalább jól megfejte az arrogáns multit!Azzal, hogy az Aldi a hirdetmény mellett döntött a reklámok helyett, nincs semmi baj, majd eldől, hányan tologatják a bevásárlókocsikat a roskadozó polcok előtt. Az viszont kár, hogy leírták azt a mondatot, hogy „Ide járunk, jól járunk”. A hirdetményműfaj nem igényel nyelvi bravúrt. Értem én, hogy a szerző beleszeretett ebbe a mondatba, de tudni kell lemondani a művészetről, amikor iparosmunkára szól a megbízás. A reklámfilm sem okoz meglepetést, felveszi a hirdetmények stílusát, nincs benne semmi vizuális görcs, elejétől a végéig konzisztensen igénytelen, pontosan illeszkedve az óriásplakátok stílusába.

Egy évvel ezelőtt azon szomorkodtunk ezeken a hasábokon, hogy a magyar zászlót büszkén lengető CBA Margót is beterelte a reklámfilmszereplők népes és szürke seregébe. [Lásd Margókám! című írásunkat a Kreatív 2007. márciusi számában! – A Szerk.] Változatlanul szörnyű igénytelennek tartom a CBA akkori lépését, viszont vastagon kihúznám azt a mondatot, ami a fenyegető konkurencia megjelenését helyezte kilátásba. Nincs veszély, egészen más stratégia dívik a magyar vásárlókat az utóbbi években megcélzó német diszkontok körében. Ők nem reklámoznak. Nem próbálják magukat igényesnek beállítani. Nem foglalkoznak ezzel az egész márkaépítéses maszlaggal. Egyszerűen közleményeket jelentetnek meg arról, hogy éppen mennyibe kerül a marhalábszár. És, úgy tűnik, ez működik is. Nemcsak a marketingre tesznek, nem kérnek a pr-blablából sem. Nemrégiben megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot például az Aldival, és a következő válasz érkezett: „Tisztelt XY Úr! Kérjük, tekintsen el további üzenetek küldésétől. Köszönjük“. A kommunikáció tehát, ahogy mondom, koherens és következetes.

Az egészben az a furcsa, hogy egy új piacra törekvő multicég ilyen magasról szarik mindenre, ami népszerűséget hozhat. Vajon miért az arrogáns kidobóember-mentalitás és a hetvenes évek szocializmusából ismert állami hirdetmények világa áll a legközelebb egy német kereskedőcéghez?

Rettenetesen szerettem volna valami pozitív kritikát írni ebben a hónapban, egészen az utolsó pillanatig vártam, hogy befusson az „akirebüszkevagyokreklám”. Nem jött. Megérkezett viszont ez az Aldi-dolog, amiben azért van némi pozitívum: újfent eszembe jutott ugyanis, hogy nincs okunk elkeseredésre itt, Magyarországon, mert szép és színvonalas reklámok is vannak néha, messze felülmúlva azt, amit az Aldi döntéshozói gondoltak.

Értékelés: 2
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Tisztességtelen módon reklámozták a Black Friday-es akciókat. 

A Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) ötödik alkalommal hirdette meg az Employer Branding Awardot az idei év elején. 

Az EY nemzetközi felmérése szerint a fogyasztók szorongása a korlátozások feloldása után is megmaradt.

A cél az új szlogen bevezetése, a hazai gyártás, illetve a márka és Szikszó város kapcsolatának tudatosítása.

De Bayer Zsolt fröcsögését és a Híradó sajátos szerkesztési gyakorlatát már nem büntette a Médiatanács.

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

Bemutatjuk a GyártásTrend első, letölthető online webinárját! #FACTORY Insight - II. rész: Autóipari technológiák. A szakmai anyag egy hónapig elérhető!

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés
hirdetés