hirdetés
hirdetés
hirdetés

Meló közben a rap szétrázná a gondolataimat

Kakaóscsigát csakis Józsi péktől a Bartókon! Kulturális tapasozásra hív Kusztor Csaba, a ComLab társtulajdonosa. 

hirdetés

Kusztor Csaba

Könyv

Szeretem, amikor egy történet nem nagy igazságokat akar megfejteni, csak hagyja, hogy az olvasó a saját gondolatait, érzéseit vegye ki belőle.

Karácsony Benő Napos oldala derűsen szívfacsaró himnusz az élethez, gyönyörűen van megírva. Faludytól nemrég vettem elő újra a Pokolbéli víg napjaimat, másodszorra még erősebben letaglózott. Vámosnak, Bächer Ivánnak nincs olyan könyve, amit nem olvastam (a Hatlábú kutyásoknak kötelező!), Dragomán György írásait is nagyon szeretem, ahogy Spiró, Grecsó könyvei is ott sorakoznak a polcon. Látszik, hogy magyar irodalom rajongó vagyok… de ugyanilyen lelkesen végeztem ki a Trónok harca sorozatot is, vagy annak idején a Gyűrűk Urát és a Dragonlance krónikákat. Olvasói ars poeticám röviden összefoglalva: minden, amit a magyar sors keserűségéből táplálkozó életszeretet ihletett, vagy amiben sárkányok vannak és varázslók. A strandon meg jöhetnek a skandináv krimik és Stephen King. Az Örkény darabjának hatására a József és testvérei a következő a listámon, most annak fogok nekiállniülni. Ha már Örkény: az Egyperceseket soha nem fogom megunni, mostanában jöttem rá, hogy hangoskönyvben is nagyon jók.

Film

Bírom az életutakat átívelő történeteket, mint amilyen a Boyhood. A Moonlight ebben a műfajban egészen felszabadító film. Örülnék, ha több színvonalas vígjáték készülne, mint mondjuk a The Big Sick vagy az Enough Said. Az elmúlt évek legjobb moziélménye a Revenant, zsigeri módon láttatja az emberi ösztönöket, és közben elképesztően gyönyörű is. Szintén Iñárritutól a Birdman sem maradhat le a listámról. Mindent megnézek, ami a téridő vagy a mesterséges intelligencia témáját feszegeti, ilyenek például az Interstellar, a Predestination, a Her és az Ex Machina is. Egyre jobban foglalkoztatnak a magyar filmek, a Liza, a rókatündér, az Utóélet és az Ernelláék Farkaséknál nagyon tetszett.

Zene

Kamaszkorom néhány meghatározó élménye a raphez fűződik. Azóta annyi változott, hogy a borral együtt most már ezt is jobban megválogatom. Hazai pályán elsőszámú favorit: Akkezdet Phiai, a valaha volt egyik legjobb rap track pedig a Worst comes to worst a Dilated Peoples nevű bandától. Gurunak, a Gang Starr mc-jének volt egy nagyon klassz kísérleti projektje, a Jazzmatazz tetralógia, amiben a jazz zenét találkoztatta a hiphoppal, igazi gyöngyszem. Meló közben inkább elektronikus irányokat veszek, a rap szétrázná a gondolataimat. A Renaissance – The Masters Series sorozatban James Zabiela mixe a mai napig a kedvencem.

Színdarab

Imádom a színházat, és miközben ezt írtam, jöttem rá, hogy a monodrámák a gyengéim. Egyasszony Tenki Rékával, Azt meséld el, Pista! Mácsaival, Egy őrült naplója Keresztes Tamással, ezek ugrottak be rögtön. De öröm nézni a Sztalker-csoport munkáját is. A budaörsi Latinovits Színházban néha játsszák a Liliomfit, olyan energiával, hogy az ember csak ámul és bámul és vigyorog.

A Katonában nagyon élveztem A kaukázusi krétakört, a Radnótiban pedig az Iván, a rettenetet.

Ja, és minden, amiben felbukkan Thuróczy Szabolcs. Például a Titkaink, hogy a rovat kötelező Pintér Béla említése se maradjon ki.

Tévéműsor

Annyi jó van, de megpróbálom: Sopranos, örök klasszikus. Leftovers már csak a zenéjéért is. Aranyélet. Better Call Saul, talán a legjobb karakterdráma, ami most forog, de szeretem a Fargo-t is, mert annyira elborult, és a Master of None-t, mert annyira érzékeny. A legújabb felfedezés a Douche. Nagy kedvenc még a Peaky Blinders, amit nem is értek, hogy miért nem néz mindenki: Cillian Murphy, Tom Hardy, Adrian Brody egy sorozatban, 1920-as évekbeli birminghami akcentussal és eszméletlen képi világgal.

True crime doku kategóriában a Making a murderer-t binge watcholtam, minisorozatban pedig a The Night Of szögezett a képernyő elé: Riz Ahmed alakítása és az egész show atmoszférája nem engedi, hogy felállj. Animációs őrületem még a Bojack Horseman, abszurd, éles humorú és roppant szórakoztató módon nyomasztó mese felnőtteknek.

Rádióműsor

Már akkor is csak háttérzaj volt a kocsiban, amikor még nem podcasteket hallgattam vezetés közben. De ha külföldre megyek autóval, akkor előszeretettel hallgatom a helyi, szlovén, osztrák, olasz popslágereket.

Étterem

Rendhagyó reggeli meetingekhez ajánlom debrecenizésre a Séf utcáját. Beszélgetős falatozáshoz a Padront vagy a Dobrumbát. Fast casual kategóriában a Zinget. Laza ebédhez a Beszálló házi udon dandanját. Tiszta és modern őrségi ízekhez a Pajta bisztrót Őriszentpéteren, ami külön kedves a szívemnek, mert az esküvőmet is ott tartottuk. Nagy alkalmakhoz a Borkonyhát.

Kakaóscsigát pedig csakis Józsi péktől a Bartókon!  

Kávé

Vagy húszféleképpen iszom a kávét, de mindnek megvan a maga rituáléja. Néha sok tejjel, vödörből, néha cukorral, néha tisztán, feketén, röviden felhajtva. Helyzettől függ. Csak a sütőtök meg mézeskalács ízűeket kerülöm messziről. A Keletben szeretek dolgozni a könyvek között ücsörögve.

Újság

Online minden, ami beverekedi magát valamelyik feedembe. Printben az, amit nagy ritkán az orrom alá tol valaki.

Tátra (fotó: Nagy Árpád)

Kirándulás

Mindenért rajongok, ami elemi, folyton keresem az erdőket, az óceánt, a sziklákat. Szívem szerint az év nagyobb részében úton lennék. Az egyik legjobb érzés, amikor felbaktatok az Alpok vagy a Tátra valamelyik két-háromezres csúcsára, és ott nyugodtan (értsd: zihálva, "vörösre sápadt" fejjel, remegő lábakkal) megiszok egy sört. A másik legjobb meg amikor utána lemászok a feleségemhez és a kutyámhoz. Olyankor kerek minden.

Sport

Bármi, amiben sokan kergetünk egy labdát. 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Lengyel Tamás és Péterfy Bori segíti az alapítvány új termékeinek promócióját.

Németh S. Szilárd, a csatorna vezérigazgatója arról is beszélt, zavarja-e a csatorna nézettségét, ha Rogán Cecíliával fotózzák.

Az Operaház szfinxjével összeakaszkodó Ady Endréről, a csillebérci tündérekről, és a Lánchíd alagútba tolásáról is született már epizód.

 A Televíziós Film Mecenatúra az NMHH önálló szervezeti egységeként működik majd. 

AZ RTL Klub után a TV2-n újrainduló műsort Gundel Takács Gábor vezeti majd.

hirdetés

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án. SAVE THE DATE!

hirdetés
hirdetés