hirdetés
hirdetés
hirdetés

Közszolgálati kódex készül

Civil testület fogja ellenőrizni, hogy a közszolgálati kódexben foglalt feladatokat betartják-e a közszolgálati intézmények – mondta el Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az MTV-ben.

hirdetés

Normatív finanszírozásra van szüksége a közmédiumoknak, hogy a költségvetésük kiszámítható legyen – hangzott el a Szalai Annamáriával készített interjúban: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökét a Magyar Televízió (MTV) Az este című műsorában kérdezte. Szalai kifejtette: az intézmények a múltban gazdasági függőségben voltak, így politikai zsarolás terepei voltak. Elmondása szerint a finanszírozást tartalmazó törvénytervezet még ősszel a parlament elé kerül.

Az elnök a közmédiumokat felügyelő testületi rendszerről szólva kifejtette: ciklusokon átívelő mandátumokat hozott létre a törvényalkotó, a médiatanács elnökét és négy tagját az Országgyűlés kilenc évre választotta meg. A tanács elnöke és tagjai kedden tették le esküjüket a Parlamentben. Mint ismert, a médiatanács csak fideszes jelöltekből áll. Az NMHH médiatanácsának mind a négy tagja jogász: Auer János telekommunikációs cégek jogtanácsosa, Kollarik Tamás jelenleg a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ ügyvezető igazgatója, Koltay András a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának adjunktusa, és az ügyvédi irodát vezető Vass Ágnes, akinek a területe többek között a médiajog.

150 helyett nyolc felügyelő
Szalai Annamária az MTV-ben a Magyar Rádiót, a Magyar Televíziót, a Duna Televíziót és a Magyar Távirati Irodát mostantól felügyelő Közszolgálati Közalapítványról is beszélt: már nem 150 ember fogja felügyelni a négy közmédiumot, hanem csak nyolc; véleménye szerint ez a rendszer sokkal költséghatékonyabb.

Szalai Annamária a közmédiumok működéséről azt mondta: eddig a magyar állam egymás ellen versenyeztette a közintézményeket, holott a célközönségben nem voltak különbségek; a Duna Televízió is elvesztette a határon túli magyarságot szolgáló jellegét, azt, amiért létrejött - mutatott rá a médiahatóság elnöke. "A közmédiumok eddig azon versenyeztek, hogy ki tud több terjesztői kapacitást lekötni, több filmet vásárolni."

Kódex készül
A médiahatóság elnöke szerint meg kell határozni, melyik intézménynek mi a feladata. Ezért hozzák létre a közszolgálati kódexet, és egy civil testület fogja ellenőrizni a benne foglaltak érvényesülését. Hozzátette, abban bízik, hogy olyan rendszer jön létre, ahol nem versenyeznek egymás ellen a csatornák, és kialakult műsorstruktúrával rendelkeznek, emellett értékes tartalmat tudnak előállítani.

Szalai Annamária úgy vélte: a közmédiumok jelenleg a rájuk fordított összegeknek csak 10 százalékát költik műsor-előállításra - szerinte ez felesleges luxus. Az NMHH elnöke megerősítette: novemberben már meglesznek a közmédiumok vezérigazgatói.

Új fejezet
Szalai Annamária nemcsak a televízióban, hanem a médiatanács bemutatkozó sajtótájékoztatóján is beszélt. Szerinte itt az ideje, hogy új fejezet kezdődjön, és a médiahatóság áttekinthetően, kiszámíthatóan működjön. A testület első ülésén arról is döntött, hogy két-két tagot delegál a közmédiumokat felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumába és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsba. A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnökének Balogh Lászlót, a kuratórium újabb tagjának pedig Ilosvai Gábort javasolták. A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács két új tagja a testület javaslata szerint Jobbágy Dénes és Laufer Tamás lesz. Balogh László eddig a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának KDNP által delegált elnökhelyetteseként, Ilosvai Gábor pedig az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (TTT) Fidesz által delegált tagjaként dolgozott.

Szalai Annamária hangsúlyozta: az NMHH előtt jelenleg háromszáz előterjesztés van, és ezek legnagyobb részét a régi hatóságtól, az Országos Rádió és Televízió Testülettől veszik át. A sajtótájékoztatón a hatóság elnöke kifejtette: a jelenlegi közmédiarendszer pazarló és fenntarthatatlan, és a hatósági oldal is megújításra szorul, viszont a jó hagyományokat tovább szeretnék vinni az új rendszerben. A hatóság elnöke azt mondta, hogy a szolgáltatóknak fontos, hogy a hatóság kiszámíthatóan, egyforma mércével, következetesen alkalmazza a jogot. Kiemelte azt is, hogy emellett az alkotmányos alapjogok érvényesülését, a kiskorúak védelmének érvényesülését is fokozottan szem előtt tartja majd a hatóság.

Az MTI megkereste a médiatanács által delegált Balogh Lászlót, aki eddig a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának KDNP által delegált elnökhelyetteseként dolgozott. Az elnökjelölt elmondta: a Közszolgálati Közalapítvány alakuló ülése jövő héten várható, és bízik benne, hogy sokkal hatékonyabb munkát tudnak majd végezni, mint a hasonló testületek korábban tették. A négy közmédium vezérigazgatójának személyére vonatkozó kérdésre azt felelte, az a szándéka, hogy a médiatanács jelölése után haladéktalanul döntsenek a kérdésben.

A törvény szerint a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma akkor alakul meg, amikor tagjait megválasztják. A kuratórium tagjainak és elnökének megbízatása az eskütétel után válik hivatalossá.

(forrás: MTI, Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A digitális táborát a Bátor Tábor április óta építi, szerveznek online, interaktív foglalkozásokat súlyosan beteg gyerekeknek és családjaiknak.

Terézvárosban és Józsefvárosban is lehet majd szabadtéren filmeket nézni. 

 A Getty Images a Polyphony Digital Inc. nevű fejlesztőcéggel állt össze még tavaly, hogy képeket csináljanak a Gran Turismo nevű videojáték legjobb pillanatairól. 

Startup Hungary néven indul egy mentorprogram magyar startupoknak, melybe már bizonyított, külföldön is működő magyar startupok alapítói is beszálltak.

Az oldal online divatáruházak kínálatát aggregálja.

hirdetés
hirdetés

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

Bemutatjuk a GyártásTrend első, letölthető online webinárját! #FACTORY Insight - II. rész: Autóipari technológiák. A szakmai anyag egy hónapig elérhető!

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.