hirdetés
hirdetés
hirdetés

Közszolgálati kódex készül

Civil testület fogja ellenőrizni, hogy a közszolgálati kódexben foglalt feladatokat betartják-e a közszolgálati intézmények – mondta el Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az MTV-ben.

hirdetés

Normatív finanszírozásra van szüksége a közmédiumoknak, hogy a költségvetésük kiszámítható legyen – hangzott el a Szalai Annamáriával készített interjúban: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökét a Magyar Televízió (MTV) Az este című műsorában kérdezte. Szalai kifejtette: az intézmények a múltban gazdasági függőségben voltak, így politikai zsarolás terepei voltak. Elmondása szerint a finanszírozást tartalmazó törvénytervezet még ősszel a parlament elé kerül.

Az elnök a közmédiumokat felügyelő testületi rendszerről szólva kifejtette: ciklusokon átívelő mandátumokat hozott létre a törvényalkotó, a médiatanács elnökét és négy tagját az Országgyűlés kilenc évre választotta meg. A tanács elnöke és tagjai kedden tették le esküjüket a Parlamentben. Mint ismert, a médiatanács csak fideszes jelöltekből áll. Az NMHH médiatanácsának mind a négy tagja jogász: Auer János telekommunikációs cégek jogtanácsosa, Kollarik Tamás jelenleg a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ ügyvezető igazgatója, Koltay András a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának adjunktusa, és az ügyvédi irodát vezető Vass Ágnes, akinek a területe többek között a médiajog.

150 helyett nyolc felügyelő
Szalai Annamária az MTV-ben a Magyar Rádiót, a Magyar Televíziót, a Duna Televíziót és a Magyar Távirati Irodát mostantól felügyelő Közszolgálati Közalapítványról is beszélt: már nem 150 ember fogja felügyelni a négy közmédiumot, hanem csak nyolc; véleménye szerint ez a rendszer sokkal költséghatékonyabb.

Szalai Annamária a közmédiumok működéséről azt mondta: eddig a magyar állam egymás ellen versenyeztette a közintézményeket, holott a célközönségben nem voltak különbségek; a Duna Televízió is elvesztette a határon túli magyarságot szolgáló jellegét, azt, amiért létrejött - mutatott rá a médiahatóság elnöke. "A közmédiumok eddig azon versenyeztek, hogy ki tud több terjesztői kapacitást lekötni, több filmet vásárolni."

Kódex készül
A médiahatóság elnöke szerint meg kell határozni, melyik intézménynek mi a feladata. Ezért hozzák létre a közszolgálati kódexet, és egy civil testület fogja ellenőrizni a benne foglaltak érvényesülését. Hozzátette, abban bízik, hogy olyan rendszer jön létre, ahol nem versenyeznek egymás ellen a csatornák, és kialakult műsorstruktúrával rendelkeznek, emellett értékes tartalmat tudnak előállítani.

Szalai Annamária úgy vélte: a közmédiumok jelenleg a rájuk fordított összegeknek csak 10 százalékát költik műsor-előállításra - szerinte ez felesleges luxus. Az NMHH elnöke megerősítette: novemberben már meglesznek a közmédiumok vezérigazgatói.

Új fejezet
Szalai Annamária nemcsak a televízióban, hanem a médiatanács bemutatkozó sajtótájékoztatóján is beszélt. Szerinte itt az ideje, hogy új fejezet kezdődjön, és a médiahatóság áttekinthetően, kiszámíthatóan működjön. A testület első ülésén arról is döntött, hogy két-két tagot delegál a közmédiumokat felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumába és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsba. A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnökének Balogh Lászlót, a kuratórium újabb tagjának pedig Ilosvai Gábort javasolták. A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács két új tagja a testület javaslata szerint Jobbágy Dénes és Laufer Tamás lesz. Balogh László eddig a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának KDNP által delegált elnökhelyetteseként, Ilosvai Gábor pedig az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (TTT) Fidesz által delegált tagjaként dolgozott.

Szalai Annamária hangsúlyozta: az NMHH előtt jelenleg háromszáz előterjesztés van, és ezek legnagyobb részét a régi hatóságtól, az Országos Rádió és Televízió Testülettől veszik át. A sajtótájékoztatón a hatóság elnöke kifejtette: a jelenlegi közmédiarendszer pazarló és fenntarthatatlan, és a hatósági oldal is megújításra szorul, viszont a jó hagyományokat tovább szeretnék vinni az új rendszerben. A hatóság elnöke azt mondta, hogy a szolgáltatóknak fontos, hogy a hatóság kiszámíthatóan, egyforma mércével, következetesen alkalmazza a jogot. Kiemelte azt is, hogy emellett az alkotmányos alapjogok érvényesülését, a kiskorúak védelmének érvényesülését is fokozottan szem előtt tartja majd a hatóság.

Az MTI megkereste a médiatanács által delegált Balogh Lászlót, aki eddig a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának KDNP által delegált elnökhelyetteseként dolgozott. Az elnökjelölt elmondta: a Közszolgálati Közalapítvány alakuló ülése jövő héten várható, és bízik benne, hogy sokkal hatékonyabb munkát tudnak majd végezni, mint a hasonló testületek korábban tették. A négy közmédium vezérigazgatójának személyére vonatkozó kérdésre azt felelte, az a szándéka, hogy a médiatanács jelölése után haladéktalanul döntsenek a kérdésben.

A törvény szerint a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma akkor alakul meg, amikor tagjait megválasztják. A kuratórium tagjainak és elnökének megbízatása az eskütétel után válik hivatalossá.

(forrás: MTI, Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Mindea így az iProspect Hungary Social&Content divíziójának részeként folytatja tevékenységét.

A lap úgy tudja, a Posta és a Lapker kiszáll, a helyükre a pedig a KESMA vonul be.

700 ezer forint bírságot kaptak a médiatanácstól.

Alfonso Cuarón a szerződés értelmében sorozatokat fejleszt az Apple TV+ számára.

Közösségi médiás nyereményjáték-kampánnyal teszi ismertebbé magát és a vegyszermentes takarítás előnyeit a Greenbiotic.

hirdetés
hirdetés

A legjobb márkaélményeket és aktivációkat keresi a 2019-es Lollipop! Meghosszabbított nevezési határidő: 2019. október 18.

A MOST Fórum október 17-i eseményén a siker összetevőit keresi egy start-up képviselőjével (Muhi Kristóf - Innobie), egy vállalkozóval (Bogár Márk - Chilifarm) és egy befektető segítségével (Pistyur Vera – Oktogon Ventures). Regisztrálj, vegyél részt és tudd meg, hogyan lesz az ötletből siker! (X)

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én.

Gondolatok és példák a gyógyszermarketingről, az ipar kommunikációs szakembereitől. 2019.10.29.

A GyártásTrend ősszel folytatja országjáró Roadshow-ját, amelynek keretében a gyártó cégek használható tudást kapnak a digitalizációs ipar 4.0 megoldásokról.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Tapasztalatok, gyakorlati tanácsok – átállási workshop

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Nap című konferenciát. A nap, amikor az employer branding szakma találkozik.