hirdetés
hirdetés
hirdetés

Könyvek között élem a napjaimat

Elsősorban a szellemi kikapcsolódásra koncentrál Jávor Zsófia, a Libri-Bookline pr-menedzsere e heti Kultúrterrorunkban. Írásában természetesen a könyvek fontos szerepet kapnak. Na meg a könyvekből készített színdarabok is!

hirdetés

Könyv

Könyvek között élem a napjaimat. Ez korábban is kábé így volt, de amióta ez a munkám, azóta a végtelenségig fokozódott. Ha lehetne, mindennap olvasnék, ráadásul évente száz könyv kerül fel a listámra, amit hivatalból is ismernem kell. Sok tuti mű jut eszembe, ha a legutóbbi olvasmányélményeimre gondolok: Lucia Berlin novellái, Bödőcs Tibor zseniális, sírva röhögős paródiakötetete, Tompa Andrea szépséges regénye, az Omerta. Ez utóbbi kettő annyira jó, hogy a Libri irodalmi díj zsűrije is őket díjazta 2018-ban.

Jávor Zsófia - Fotó: Egyed Péter
Jávor Zsófia - Fotó: Egyed Péter

Igazából a sort bármikor tudnám folytatni, mert máris eszembe jutott Gárdos Péter második könyve, a Hét mocskos nap, amit egy szuszra elolvastam, vagy a legutóbbi felfedezés, Boldizsár Ildikó meseterapeuta könyve, a Hamupipőke Facebook-profilja, amiben a mese segítségével oldódnak meg életválságok, és mindez olyan izgalmasan zajlik, mint egy krimiben. Az is nagyon jó nekem, hogy a gyerekeimnek mesélhetek, újraolvashatom a Harry Pottert, vagy most elkezdhettük Varró Dani legújabb kötetét, a Szomjas trollt. Hát rég röhögtem ennyit gyerekkönyvön.

Film

Bármikor és bármennyit. Kicsit kellemetlen, hogy ennek ellenére elég ritkán jutok el moziba, de hát mégiscsak kisgyerekes szülő vagyok, két mukival. Filmek, amik kapásból eszembe jutnak: a Puszta formalitás, az örök szerelem, a legnagyobb élmény, amit lehet, hogy meg se nézek még egyszer, mert annyira tisztán emlékszem rá. Vagy a Születésnap, a dán dogma-film, ami persze nem emiatt érdekes, hanem azért, mert annyira őszinte és annyira zseniálisan mutat be olyat, amiről se szóban, se képben nem lehet szólni, legalábbis én még nem láttam.

Idén jutott el hozzám a Török Feri filmje, az 1945, amit nagyon szerettem. Vagy Mundruczónak a Jupiter holdja, ami szépséges. És az elmúlt hetekben folyton az eszembe jut Carlos Saura Carmenje, amit viszont muszáj lesz újra néznem, mert hiányzik minden porcikámnak. Tuti, ahogy összekeverednek a valóságok benne, meg az a csaj – a Laura del Sol – elképesztő! És akkor hol van még a Fellini Amarcordja, amit annyit néztünk a testvéreimmel gyerekként, hogy kívülről fújjuk. Ahogy Woody Allentől az Annie Hall-t és a Fogd a pénzt és fuss-t is, természetesen.

Zene

Teljesen random kedvelek meg zenéket, véletlenül jutnak el hozzám muzsikák, amikbe beleszeretek. Nem is ajánlás vagy cikkek alapján találok rájuk, hanem egyszer csak szembe jönnek velem. Van egy pali, akit így találtam, Benjamin Clementine. Egyik legnagyobb bánatom, hogy céges parti miatt nem tudtam elmenni a budapesti koncertjére, pedig még jegyem is volt. Viszont a barátnőmnek nagy örömet szerezhettem a jegyekkel!

Vagy a legújabb felfedezés Roseaux, a búgó hangjával és a szomorú szerelmes számaival. Vagy a Várkonyi csibészek, akiket egész nyáron hallgattam, azt az egy számot, ami elérhető tőlük, és akiket három nap múlva élőben is hallhatok, amit nem is hiszek el. Vagy a Fran Palermo, akiket viszont láthattam, hallhattam koncerten, bár valójában sokkal inkább szólt a dolog az ugrálásról, meg a sikításról. És Dave Brubeck. És Coltrane. És a System Of A Dawn.

Színház

Nekem most az Örkény az új Katona, minden, amit ott láttam az elmúlt fél évben, nagyon bejött. A Hamlet, az ötórás darab, a József és testvérei, vagy a legutóbb nézett Secondhand. Remek rendezés, fantasztikus színészek, csodás, nyugodt, polgári, színházba járós esték. És most láthatom majd premier előtt a szintén Libri-díjas Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakái című művéből készült előadást. A könyvet nagyon szerettem, és imádom, hogy lehetőségem van megnézni az előadást és még vendégeket is hívhattam az eseményre.

És akkor a maradék!

Tévé

Tévét csak nagyon ritkán, ha igen, akkor Jóbarátok és Így jártam anyátokkal. Viszont előfizettem az HBO Go-ra, ami sokat segít, mert nézhetem a sorozatokat orrvérzésig. Most épp a Billions, egy New Yorki államügyész őrült politika cselszövései, előtte meg a Hatalmas kis hazugságok, a csodás szereplőgárdával, és a nem várt fordulattal a végén. Filmet, ilyen húsba markolóan és őszintén családon belüli erőszakról szólni, még nem láttam.

Rádió

Rádiót gyakorlatilag alig, ha mégis akkor online és munka közben, és valami ismeretlen francia adót, hogy ne feledjem a fransziát.

Kiállítás

Fotókiállítások a Mai Manóban. Például nagy felfedezés volt nemcsak nekem, hanem Péter fiamnak is Vivian Mayer.

Étterem

Minden jöhet, de leginkább az, ahova visznek. El kéne végre olvasni a 444.hu könyvét, hogy én is tudjam végre magamtól, hogy hova érdemes!

Újság

Narancs, Nők lapja, Elle, Marie Claire, Éva, HVG, Magyar Hang és az online infosztráda.

Sport

Jóga.

Program

Gyerekek és persze a munka.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

 A Televíziós Film Mecenatúra az NMHH önálló szervezeti egységeként működik majd. 

AZ RTL Klub után a TV2-n újrainduló műsort Gundel Takács Gábor vezeti majd.

A csapat által kiadott Balaton Élménykalauzt egy országos ingyenes, kuponokat is tartalmazó magazin követi decembertől.

A félórás művelet 2018 óta már nem kötelező, ezért kell felhívni a fontosságára a figyelmet.

Lengyel Tamás a munkatársak „kórusának” kíséretében tolja.

hirdetés

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án. SAVE THE DATE!

hirdetés
hirdetés