hirdetés
hirdetés
hirdetés

Klasszikus zenei kurzust és teatanfolyamot is végzett már R. Nagy András

R. Nagy András, a Próbakő Kommunikáció ügyvezető igazgatója írta e heti Kultúrterrorunkat.

hirdetés

Könyv 

R. Nagy András
R. Nagy András
Egyszer olvastam egy blogger posztját, aki egy év alatt kicsit több mint 300 könyvet olvasott el. Persze ebbe beleértette a meghallgatott hangoskönyveket, sőt a gyerekeinek felolvasott mesekönyveket, valamint a különböző szakkönyveket is. Ezen felbuzdulva tavaly én is elkezdtem a hasonló projektemet: sajnos én csak 46 könyvig jutottam, és ebben már van több kötetnyi hangjáték is. Szóval van még hová fejlődni.

Egyik kedvencem a hazai kortárs szépirodalom. Bölcsészkarra jártam, sok-sok tehetséges alkotó közé, így a hazai szerzők művei első sorban az ismerőseim, barátaim könyvei közül kerülnek ki. Csak kettőt-hármat kiemelve: Grecsó Krisztián (akivel egy általános iskolába jártunk Szegváron), Cserna Szabó András (aki a szentesi gimiben osztálytársam, a Pázmány BTK-n pedig évfolyamtásam volt), Nyáry Krisztián (aki a szentesi gimiben két évvel fölöttem járt) aktuális könyveit soha nem hagyom ki. Még a gyerekeimnek is ismerős szerzőket olvasok fel esténként: például a Csoda és Kósza köteteket (exévfolyamtársam, a sajnos fiatalon elhunyt Czigány Zoli munkája), vagy mondjuk Rumini-köteteket (nemrég dolgoztunk együtt Berg Judittal egy Artisjus-projektben). 

 Egyébként nagyon szeretem az igényes krimiket, nagy kedvencem Borisz Akunyin. Újabb felfedezéseim egyike a japán származású, de valami egészen különlegesen választékos angolsággal író Kazuo Ishiguro. Sok évvel ezelőtt megjelent When We Were Orphans (magyarul Árva korunkban) c. regénye egy krimi formába bújtatott lélektani fejlődésregény.  

 A szépirodalmon kívül a népszerű történelem és a kommunikációs szakirodalom sem hiányzik az olvasmányok közül. Utóbbiról például ebben a blogposztban írtam bővebben.

Film 

Az utóbbi években nem igazán járok moziba, inkább a Netflix-HBOGo univerzumban merültem el. Kedvenceim újabban a nem angol/amerikai filmek lettek (eredeti nyelven, angol felirattal - igazi kulturális-nyelvi kaland). A műfajt tekintve a filmek világában is maradok a krimiknél, néha kacsintgatok csak más irányba. Az új felfedezettjeim között vannak igazi skandináv (izlandi) krimik:

TRAPPED

CASE

Agatha Christie világát idéző spanyol bűnügyi filmek:  

ALTA MAR

GRAN HOTEL

Olasz maffiasorozat:

SUBURRA

A kivételek sorába tartozik az Occupied c. norvég politikai dráma. Igencsak elgondolkodtató a film alapkonfliktusa, és izgalmasan épül a történet, ráadásul külön élmény, hogy a norvég és angol nyelv mellett időnként oroszul is beszélnek (pont olyan szinten, amit nagyjából én is megértek).

Színház 

Legutóbbi színházi élményem egy gyerekdarab, amelyre a lányainkat vittük el (de én is élveztem). Az Időfutár eredetileg rádiójáték sorozatként indult a Petőfi Rádión, de később egész kulturális ökoszisztémává nőtte ki magát: megjelent könyvsorozatban (amely tovább is viszi a történetet), és később színházi produkció is készült belőle. Na, ez utóbbit ajánlom mindenkinek szeretettel.

Kiállítás 

Az utóbbi időben két mindenképpen említésre méltó kiállításon jártam. Az egyik a Szépművészeti Múzeum Rubens-Van Dyck kiállítása. Ez még február közepéig megtekinthető - ajánlom mindenkinek, aki szereti az erőtől-energiától duzzadó figuratív festészetet.

A másik a Mai Manó házban volt látható (sajnos ez már véget ért): Nobuyoshi Araki japán fotóművész Érzelmes utazás című tárlata. A kiállítás után az motoszkált a fejemben, vajon hogyan, milyen irányba tud fejlődni egy olyan művészeti ág, mint a fotózás, amely a leginkább „tömegesedett" - kevesen szereznek zenét, írnak verseket, novellákat, regényeket ahhoz képest, hogy a digitális technológiának köszönhetően hányan készítenek fotókat (gyakorlatilag mindenki…).

Zene

Zeneileg kicsit olyan vagyok, mint azok, akik az egyetemen elfogyasztott vörösboros kólák után egyszer csak felfedezik a bennük szunnyadó sommellier-t…Szóval egyáltalán nem értek a zenéhez, de az utóbbi időben a klasszikus zene felé kacsintgatok: találtam egy jó kis klasszikus zenei kurzust a Courserán (az e-learning platformnak egyébként régóta lelkes hallgatója vagyok), ahol megismertetnek az elméleti alapokkal, fontosabb szerzők életművével. Persze elsősorban a könnyebben befogadható műveket kedvelem, bár találtam egy-két különleges gyöngyszemet: Arvo Part vagy Max Richter meditatív dallamait nagyon szeretem.

Persze azért a Deezer playlistemen van Raul Paz, Kispál, sőt KidRock is.

Étterem 

Idén elkezdtünk egy kihívást Marci kollégámmal: a lehető legtöbb nép konyháját megkóstoljuk itt, Budapesten. A dolgot nehezíti, hogy mindezt a munkaidőt megszakító ebédidőben tesszük. Szóval nem tudunk túl hosszú kiruccanásokat tenni, de így is akadnak igazi különlegességek: a Hold utcai piacon lévő Moszkva Tér Bisztró pelmenyije egyenesen pazar, a Szondi utca Saigon éttermében kiváló a pho leves (sőt a környezet is olyan, mint egy közepesen lepukkant vietnami kifőzdében), bár ha valaki ezt a vonalat kedveli, a Funky Pho-t se hagyja ki. Gyrost pedig tapasztalataink szerint a Kerkyrában érdemes enni. Bár alapvetően nem vagyok vegán, rendszeresen ebédelünk az Andrássy úton lévő vegán étteremben, a Flow-ban is. 

Kávé vagy tea 

Mindkettő. Nagyon szeretem a jó kávét - ha lehet elsősorban cortadót iszom (franciás műveltégűeknek petit latte), legutóbbi meghatározó élményem a Hold utcai piacon lévő By Beans kávézóhoz köthető. De kiváló kávékat kapni a már említett Flowban is, vagy a mellette található környezettudatos EcoCafe-ban.

Emellett a tea is nagy kedvencem. Nemrég egyik kollégámmal, Attilával egy tea tanfolyamot is elvégeztünk, úgyhogy a kínai kung fu teaszertartás mesterei lettünk (na jó, ez azért erős túlzás…). Elsősorban a különféle kínai zöld teákat szeretem, de kiváló a popcorn teaként is ismert japán genmaicha, amelyet a tealevelek közé kevert pirított barna rizs tesz különlegessé. Hideg napokon otthon szívesen főzök chai massalát, amely erősen fűszerezett, fekete tea alapú indiai teaféleség. Aki szeretne a teák világában kalandozni, a Váci utcában lévő 1000 Tea teázó kötelező állomás.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Az új megállapodás értelmében a csatorna marad a Tour de France és a Vuelta otthona is.

Néhány üzletben már nem kell többször a papírtörlőt kérni a pultnál.

A teljes kampányköltés fele a milliárdos demokrata elnökjelölt-aspiránstól származik. A jelöltek összesen 6,5 milliárd dollárt is elkölthetnek a Kantar szerint.

Ezúttal is a Budapest Music Center lesz a gála helyszíne.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Meghosszabbított nevezési határidő: március 13.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Jöjjön el március 12-én a tavaszi Gyógyszerkommunikációs konferenciára! Inspirálódás, tanulás és tudásmegosztás nem csak gyógyszeripari szakembereknek az EGIS exkluzív, interaktív helyszínén!

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Nevezési határidő: 2020. március 13.

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Milyen tapasztalatok vannak az egészségügyben a GDPR életbe lépése óta? Mit kellene tenni annak érdekében, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használata megfeleljen az európai uniós szabályoknak? Hogyan lehetne adatvédelmi szempontból is jól (fel)használni a hazai adatvagyon

Digitális automatizáció a marketingben: Mire való a chatbot és mikor érdemes használni? Milyen lehetőségek vannak vele a márkaépítésben? Mi a szerepe az ügyfélkapcsolatban? Mi a jó chatbot stratégia?

A verseny célja, hogy egy olyan díjat indítson el az FMCG, és az ezzel a szegmenssel szorosan összefüggő Horeca-piac számára, amely felhívja a figyelmet az elmúlt év sikeres innovációira a fogyasztók, a kereskedelem, a vendéglátás és a szállodaipar területén. Nevezési határidő: április 3.

A nagy sikerrel zajló Év Gyára verseny ötéves jubileuma alkalmából egy egész napos konferenciával egészítjük ki díjátadó gálánkat, ezzel teremtve meg az év egyik kiemelkedő ipari eseményét. Ismerje meg a nemzetközi és a hazai év gyára verseny győzteseinek legjobb gyakorlatait!

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

Nagy Kreatív Nap május 7-én! További részletek hamarosan...

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók

hirdetés
hirdetés