hirdetés
hirdetés
hirdetés

Klasszikus zenei kurzust és teatanfolyamot is végzett már R. Nagy András

R. Nagy András, a Próbakő Kommunikáció ügyvezető igazgatója írta e heti Kultúrterrorunkat.

hirdetés

Könyv 

R. Nagy András
R. Nagy András
Egyszer olvastam egy blogger posztját, aki egy év alatt kicsit több mint 300 könyvet olvasott el. Persze ebbe beleértette a meghallgatott hangoskönyveket, sőt a gyerekeinek felolvasott mesekönyveket, valamint a különböző szakkönyveket is. Ezen felbuzdulva tavaly én is elkezdtem a hasonló projektemet: sajnos én csak 46 könyvig jutottam, és ebben már van több kötetnyi hangjáték is. Szóval van még hová fejlődni.

Egyik kedvencem a hazai kortárs szépirodalom. Bölcsészkarra jártam, sok-sok tehetséges alkotó közé, így a hazai szerzők művei első sorban az ismerőseim, barátaim könyvei közül kerülnek ki. Csak kettőt-hármat kiemelve: Grecsó Krisztián (akivel egy általános iskolába jártunk Szegváron), Cserna Szabó András (aki a szentesi gimiben osztálytársam, a Pázmány BTK-n pedig évfolyamtásam volt), Nyáry Krisztián (aki a szentesi gimiben két évvel fölöttem járt) aktuális könyveit soha nem hagyom ki. Még a gyerekeimnek is ismerős szerzőket olvasok fel esténként: például a Csoda és Kósza köteteket (exévfolyamtársam, a sajnos fiatalon elhunyt Czigány Zoli munkája), vagy mondjuk Rumini-köteteket (nemrég dolgoztunk együtt Berg Judittal egy Artisjus-projektben). 

 Egyébként nagyon szeretem az igényes krimiket, nagy kedvencem Borisz Akunyin. Újabb felfedezéseim egyike a japán származású, de valami egészen különlegesen választékos angolsággal író Kazuo Ishiguro. Sok évvel ezelőtt megjelent When We Were Orphans (magyarul Árva korunkban) c. regénye egy krimi formába bújtatott lélektani fejlődésregény.  

 A szépirodalmon kívül a népszerű történelem és a kommunikációs szakirodalom sem hiányzik az olvasmányok közül. Utóbbiról például ebben a blogposztban írtam bővebben.

Film 

Az utóbbi években nem igazán járok moziba, inkább a Netflix-HBOGo univerzumban merültem el. Kedvenceim újabban a nem angol/amerikai filmek lettek (eredeti nyelven, angol felirattal - igazi kulturális-nyelvi kaland). A műfajt tekintve a filmek világában is maradok a krimiknél, néha kacsintgatok csak más irányba. Az új felfedezettjeim között vannak igazi skandináv (izlandi) krimik:

TRAPPED

CASE

Agatha Christie világát idéző spanyol bűnügyi filmek:  

ALTA MAR

GRAN HOTEL

Olasz maffiasorozat:

SUBURRA

A kivételek sorába tartozik az Occupied c. norvég politikai dráma. Igencsak elgondolkodtató a film alapkonfliktusa, és izgalmasan épül a történet, ráadásul külön élmény, hogy a norvég és angol nyelv mellett időnként oroszul is beszélnek (pont olyan szinten, amit nagyjából én is megértek).

Színház 

Legutóbbi színházi élményem egy gyerekdarab, amelyre a lányainkat vittük el (de én is élveztem). Az Időfutár eredetileg rádiójáték sorozatként indult a Petőfi Rádión, de később egész kulturális ökoszisztémává nőtte ki magát: megjelent könyvsorozatban (amely tovább is viszi a történetet), és később színházi produkció is készült belőle. Na, ez utóbbit ajánlom mindenkinek szeretettel.

Kiállítás 

Az utóbbi időben két mindenképpen említésre méltó kiállításon jártam. Az egyik a Szépművészeti Múzeum Rubens-Van Dyck kiállítása. Ez még február közepéig megtekinthető - ajánlom mindenkinek, aki szereti az erőtől-energiától duzzadó figuratív festészetet.

A másik a Mai Manó házban volt látható (sajnos ez már véget ért): Nobuyoshi Araki japán fotóművész Érzelmes utazás című tárlata. A kiállítás után az motoszkált a fejemben, vajon hogyan, milyen irányba tud fejlődni egy olyan művészeti ág, mint a fotózás, amely a leginkább „tömegesedett" - kevesen szereznek zenét, írnak verseket, novellákat, regényeket ahhoz képest, hogy a digitális technológiának köszönhetően hányan készítenek fotókat (gyakorlatilag mindenki…).

Zene

Zeneileg kicsit olyan vagyok, mint azok, akik az egyetemen elfogyasztott vörösboros kólák után egyszer csak felfedezik a bennük szunnyadó sommellier-t…Szóval egyáltalán nem értek a zenéhez, de az utóbbi időben a klasszikus zene felé kacsintgatok: találtam egy jó kis klasszikus zenei kurzust a Courserán (az e-learning platformnak egyébként régóta lelkes hallgatója vagyok), ahol megismertetnek az elméleti alapokkal, fontosabb szerzők életművével. Persze elsősorban a könnyebben befogadható műveket kedvelem, bár találtam egy-két különleges gyöngyszemet: Arvo Part vagy Max Richter meditatív dallamait nagyon szeretem.

Persze azért a Deezer playlistemen van Raul Paz, Kispál, sőt KidRock is.

Étterem 

Idén elkezdtünk egy kihívást Marci kollégámmal: a lehető legtöbb nép konyháját megkóstoljuk itt, Budapesten. A dolgot nehezíti, hogy mindezt a munkaidőt megszakító ebédidőben tesszük. Szóval nem tudunk túl hosszú kiruccanásokat tenni, de így is akadnak igazi különlegességek: a Hold utcai piacon lévő Moszkva Tér Bisztró pelmenyije egyenesen pazar, a Szondi utca Saigon éttermében kiváló a pho leves (sőt a környezet is olyan, mint egy közepesen lepukkant vietnami kifőzdében), bár ha valaki ezt a vonalat kedveli, a Funky Pho-t se hagyja ki. Gyrost pedig tapasztalataink szerint a Kerkyrában érdemes enni. Bár alapvetően nem vagyok vegán, rendszeresen ebédelünk az Andrássy úton lévő vegán étteremben, a Flow-ban is. 

Kávé vagy tea 

Mindkettő. Nagyon szeretem a jó kávét - ha lehet elsősorban cortadót iszom (franciás műveltégűeknek petit latte), legutóbbi meghatározó élményem a Hold utcai piacon lévő By Beans kávézóhoz köthető. De kiváló kávékat kapni a már említett Flowban is, vagy a mellette található környezettudatos EcoCafe-ban.

Emellett a tea is nagy kedvencem. Nemrég egyik kollégámmal, Attilával egy tea tanfolyamot is elvégeztünk, úgyhogy a kínai kung fu teaszertartás mesterei lettünk (na jó, ez azért erős túlzás…). Elsősorban a különféle kínai zöld teákat szeretem, de kiváló a popcorn teaként is ismert japán genmaicha, amelyet a tealevelek közé kevert pirított barna rizs tesz különlegessé. Hideg napokon otthon szívesen főzök chai massalát, amely erősen fűszerezett, fekete tea alapú indiai teaféleség. Aki szeretne a teák világában kalandozni, a Váci utcában lévő 1000 Tea teázó kötelező állomás.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megújul a cimkék designja és a márka weboldala is - kampánybejelentő! 

 A TV2 közleményében csak magyar Dallasként fémjelzett sorozat történetének középpontjában az egyedülálló és hatásos gyógyvíz álll majd.

A hivatalos FIFA videójáték következő kiadásában feltűnik a legendás magyar futballista is. 

A karantén alatt az emberek két dolgot szerettek csinálni, bőrt ápolni és kockulni, így aztán megszületett ez a furcsa fúzió.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés
hirdetés