hirdetés
hirdetés
hirdetés

Klapka szerint a reklám jövője az írott tábla

Klapka György szerint a jövő reklámja olyan lesz, mint a közismert "Vámház krt. 9" reklámfilm, a Strongbow tévés reklámszpotjában pedig neki kellene szerepelnie – derült ki a cider bevezetéséről és gerillakampányáról szóló sajtótájékoztatón.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Közel harminc mainstream médiamegjelenés, több mint 38 ezer videóletöltés egy hét alatt: ez a rövid mérlege a Strongbow cidert gyártó Heineken, Klapka és a Neonoir pr-ügynökség médiahekkjének. Tegnap sajtóbeszélgetést tartottak a Király utcai Minyonban, a meghívóban pedig külön kiemelték: Klapka soha többé nem beszél a kampányról. Ilyen ziccert nem hagyhattunk ki.

Megtört az audiovizuális némaság

Már a helyszínre vezető utunk is ómenekkel tarkított volt. A Batthyányn például kaptunk egy szórólapot, mely arany- és ezüstvásárlásra buzdított. A médiahekk és Klapka ismeretében gyanakodva méregettük a szendvicsembert, de jól láthatóan ez csak a nemesfém-konkurencia gyönge próbálkozása volt.

A helyszínre érve szűk körben beszélgettünk Klapka, a Neonoir és a Heineken képviselőinek társaságában. Az örökifjú reklámos elmondta, hogy az Invázió-videó óta tartó audiovizuális némaságát azért törte meg, mert egyszerűen tetszett neki a Heineken ötlete. A szerep vállalásának feltételeként a jó alapötletet szabta meg. Mivel a koncepcióval elégedett volt, együttműködve közös nevezőre hozták a kampányt.

A vírusvideó apropóján Klapka a reklámról vallott nézeteit is kifejtette: „A jó reklám nem művészi, hanem eredményes”. Ezzel kapcsolatban az esetlegességet is megemlítette. Szerinte nem véletlen, hogy az ismertté vált Vámház-tábla szövege annak idején kézzel íródott. Klapka szerint az ilyesfajta marketing és reklám a műfaj jövője, kulcsszava pedig az újszerűség.

Közép-európai szájíz

A Heineken képviseletében Kiss Éva kommunikációs igazgató elárulta, hogy a prémiumkategóriás cider az angol piacról érkezett. A nálunk kapható Strongbow Gold az anyamárka dél- és közép-európai szájíz szerint módosított változata – vagyis másfajta almaléből készül, mint az angolszász eredeti.

Kiderült továbbá, hogy hazánk egyelőre kisérleti terepnek számít a márka terjeszkedését tekintve. A brit szigeteken és az USA-ban igen népszerű Strongbow Gold nevű variánsa Olaszország után másodikként debütál Magyarországon. Kiss Éva arról is beszélt, hogy a termékbevezető-kampány hagyományos atl-csatornákon is zajlik. A televízióban a Strongbow globális kommunikációjába illeszkedő, íjász-tematikájú szpot fut, illetve köztereken is – elsősorban a fővárosban, építési hálón – hirdetnek.

A Strongbow vélhetően a Carlsberg ciderének, a Somersbynek a vetélytársa lesz. Utóbbi leginkább szponzorációs aktivitásokat (pl.: Fridge fesztivál) végez a magyar piacon.

Gerillaeredmények

A gerillakampány sajtóeredményeiről Szabó Virág, a márka kommunikációjára kiírt pályázatot novemberben elnyert Neonoir pr-ügynökség ügyvezetője számolt be. Az aranycsempészési „botrányról” közel harminc médium adott hírt. Ezeknek a fele szerdáig már beszámolt arról, hogy csupán kampányfogásról van szó, és a felvétel megrendezett. A mutatókat kiegészíti, hogy mindeddig a Youtube-on és az Indavideón összesen közel 38 ezren látták az eredeti és másfél ezren a leleplező-videót.

A televíziós híradásokban ráadásul nem takarták ki az alig észrevehető Strongbow Gold üveget, mely a vírusvideón végig Klapka előtt áll.

Jó tanács Klapkától

A beszélgetés végéhez közeledve Klapkának el kellett sietnie. Búcsúzóul még egy tanáccsal szolgált a marketinges hölgyeknek. Szerinte a magyarok nem vevők a Strongbow tévészpotjában alkalmazott Tell Vilmos-szimbolikára. Sokkal hatásosabb lenne, ha mondjuk ő tűnne fel a képernyőn egy pohár jéghideg ciderrel, belekortyolna, és csak annyit mondana: „Egészségükre!”.

A médiahekk

A Klapkával készült vírusvideó alig egy hete tűnt fel a Youtube-on. A kétperces, rejtett kamerás felvételen Klapkát látjuk szemből, aki épp egy titokzatos aranyszállítmány célba érkezését szervezi irodájában. A videót sokan megrendezettnek vélték, ennek ellenére több médium is – többek közt a Blikk és a Tv2 Aktívja - botrányhírként tálalta. A videó után a Nemzeti Adó és Vámhivatal is érdeklődni kezdett az ügy iránt – még személyesen Klapkát is megkeresték – újabb lökést adva ezzel a hírfolyamnak.Néhány napja azonban felkerült a videó folytatása. A rövid videóban az üzletember elmagyarázza a félreértést, miszerint az ő behozott aranya nem más, mint a Strongbow Gold cider, a Heineken legújabb terméke. A hirdetés végén az elengedhetetlen zöld tábla is előkerül közigazgatási helyett a márka Facebook-címére mutatva. Ezzel a huszárvágással vált nyilvánvalóvá, hogy egyrészt médiahekkről van szó, másrészt, hogy az ital kampánykoncepciója a magyar aranyékszer-celebet társította a sárgán csillogó almacider értékeihez.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Szerinte kevés a forrás, az unió pedig még mindig nem érti, hogy a demokrácia léte függ attól, eljutnak-e a lakosokhoz a valódi információk.

A Hirado.hu vezetését egy hónapja vette át a Lokál nevű kormányközeli bulvárlaptól érkezett Leitner Attila. 

Naomie Harris, a James Bond-filmek sztárja és Brian Eno brit zenész is közreműködött a rövidfilmben.

Ennél többet csak focira költött eddig a közmédia. a 2020-2022 közötti futamokért kellett ennyit fizetni.

A jellegzetes ta-damm hang megmarad, de a mozikba jobban passzoló, hossszabb zenei felvezetés előzi meg a védjegyszerű kezdést.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

A Kreatív és a Vodafone közös Ready pályázatának célja, hogy ösztönözze, elismerje és támogassa azokat a vállalkozásokat, vállalatokat és magánszemélyeket, akik 2020-ban alkalmazkodni tudtak a járványhelyzet miatt kialakult változásokhoz, és sikeresen leküzdötték a kihívásokat.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés
hirdetés