hirdetés
hirdetés
hirdetés

Klapka szerint a reklám jövője az írott tábla

Klapka György szerint a jövő reklámja olyan lesz, mint a közismert "Vámház krt. 9" reklámfilm, a Strongbow tévés reklámszpotjában pedig neki kellene szerepelnie – derült ki a cider bevezetéséről és gerillakampányáról szóló sajtótájékoztatón.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Közel harminc mainstream médiamegjelenés, több mint 38 ezer videóletöltés egy hét alatt: ez a rövid mérlege a Strongbow cidert gyártó Heineken, Klapka és a Neonoir pr-ügynökség médiahekkjének. Tegnap sajtóbeszélgetést tartottak a Király utcai Minyonban, a meghívóban pedig külön kiemelték: Klapka soha többé nem beszél a kampányról. Ilyen ziccert nem hagyhattunk ki.

Megtört az audiovizuális némaság

Már a helyszínre vezető utunk is ómenekkel tarkított volt. A Batthyányn például kaptunk egy szórólapot, mely arany- és ezüstvásárlásra buzdított. A médiahekk és Klapka ismeretében gyanakodva méregettük a szendvicsembert, de jól láthatóan ez csak a nemesfém-konkurencia gyönge próbálkozása volt.

A helyszínre érve szűk körben beszélgettünk Klapka, a Neonoir és a Heineken képviselőinek társaságában. Az örökifjú reklámos elmondta, hogy az Invázió-videó óta tartó audiovizuális némaságát azért törte meg, mert egyszerűen tetszett neki a Heineken ötlete. A szerep vállalásának feltételeként a jó alapötletet szabta meg. Mivel a koncepcióval elégedett volt, együttműködve közös nevezőre hozták a kampányt.

A vírusvideó apropóján Klapka a reklámról vallott nézeteit is kifejtette: „A jó reklám nem művészi, hanem eredményes”. Ezzel kapcsolatban az esetlegességet is megemlítette. Szerinte nem véletlen, hogy az ismertté vált Vámház-tábla szövege annak idején kézzel íródott. Klapka szerint az ilyesfajta marketing és reklám a műfaj jövője, kulcsszava pedig az újszerűség.

Közép-európai szájíz

A Heineken képviseletében Kiss Éva kommunikációs igazgató elárulta, hogy a prémiumkategóriás cider az angol piacról érkezett. A nálunk kapható Strongbow Gold az anyamárka dél- és közép-európai szájíz szerint módosított változata – vagyis másfajta almaléből készül, mint az angolszász eredeti.

Kiderült továbbá, hogy hazánk egyelőre kisérleti terepnek számít a márka terjeszkedését tekintve. A brit szigeteken és az USA-ban igen népszerű Strongbow Gold nevű variánsa Olaszország után másodikként debütál Magyarországon. Kiss Éva arról is beszélt, hogy a termékbevezető-kampány hagyományos atl-csatornákon is zajlik. A televízióban a Strongbow globális kommunikációjába illeszkedő, íjász-tematikájú szpot fut, illetve köztereken is – elsősorban a fővárosban, építési hálón – hirdetnek.

A Strongbow vélhetően a Carlsberg ciderének, a Somersbynek a vetélytársa lesz. Utóbbi leginkább szponzorációs aktivitásokat (pl.: Fridge fesztivál) végez a magyar piacon.

Gerillaeredmények

A gerillakampány sajtóeredményeiről Szabó Virág, a márka kommunikációjára kiírt pályázatot novemberben elnyert Neonoir pr-ügynökség ügyvezetője számolt be. Az aranycsempészési „botrányról” közel harminc médium adott hírt. Ezeknek a fele szerdáig már beszámolt arról, hogy csupán kampányfogásról van szó, és a felvétel megrendezett. A mutatókat kiegészíti, hogy mindeddig a Youtube-on és az Indavideón összesen közel 38 ezren látták az eredeti és másfél ezren a leleplező-videót.

A televíziós híradásokban ráadásul nem takarták ki az alig észrevehető Strongbow Gold üveget, mely a vírusvideón végig Klapka előtt áll.

Jó tanács Klapkától

A beszélgetés végéhez közeledve Klapkának el kellett sietnie. Búcsúzóul még egy tanáccsal szolgált a marketinges hölgyeknek. Szerinte a magyarok nem vevők a Strongbow tévészpotjában alkalmazott Tell Vilmos-szimbolikára. Sokkal hatásosabb lenne, ha mondjuk ő tűnne fel a képernyőn egy pohár jéghideg ciderrel, belekortyolna, és csak annyit mondana: „Egészségükre!”.

A médiahekk

A Klapkával készült vírusvideó alig egy hete tűnt fel a Youtube-on. A kétperces, rejtett kamerás felvételen Klapkát látjuk szemből, aki épp egy titokzatos aranyszállítmány célba érkezését szervezi irodájában. A videót sokan megrendezettnek vélték, ennek ellenére több médium is – többek közt a Blikk és a Tv2 Aktívja - botrányhírként tálalta. A videó után a Nemzeti Adó és Vámhivatal is érdeklődni kezdett az ügy iránt – még személyesen Klapkát is megkeresték – újabb lökést adva ezzel a hírfolyamnak.Néhány napja azonban felkerült a videó folytatása. A rövid videóban az üzletember elmagyarázza a félreértést, miszerint az ő behozott aranya nem más, mint a Strongbow Gold cider, a Heineken legújabb terméke. A hirdetés végén az elengedhetetlen zöld tábla is előkerül közigazgatási helyett a márka Facebook-címére mutatva. Ezzel a huszárvágással vált nyilvánvalóvá, hogy egyrészt médiahekkről van szó, másrészt, hogy az ital kampánykoncepciója a magyar aranyékszer-celebet társította a sárgán csillogó almacider értékeihez.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A 2008-as válság óta ez az első márkakampány, de előfizetőket is szereznének vele.

A színész ismét egy Lincoln ülésén elmélkedik a teljesítményről.

A Budapest Park akciójából befolyó összeg a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségéhez vándorol.

Vegán ételeket főz és beszélget a vendégeivel és a párjával.

hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

A MOST Fórum szeptember 26-i eseményén a híres testvérpárral, DTK-val, D. Tóth Andrással, valamint ismert szakértőkkel járunk utána, hogyan szolgálják a családi együttműködést a digitális eszközök és lehetőségek. Időpont: szeptember 26., 18.00 Helyszín: Magyar Telekom székház, Puskás konferenciate

Mentes hype: rend a trendben! Időpont: október 3., 09.30 - 16.00

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 4.

Az eladásösztönző marketing titkai: élmény, adat, taktika. Hogyan ötvözzük az adatokat az élményekkel? Influencerek és eladásösztönzés tartalommarketinggel – jó és rossz példákon keresztül. Tudatos fogyasztó vs. Promo érzékenység – minden kiderül a proMO2019 workshopon! (x)

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

A legjobb márkaélményeket és aktivációkat keresi a 2019-es Lollipop! Nevezési határidő: 2019. október 11.

Gondolatok és példák a gyógyszermarketingről az ipar kommunikációs szakembereitől. 2019.10.29.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés
hirdetés