hirdetés
hirdetés
hirdetés

Klacsán Csabának mindenre van egy filmidézete

A TorTer és a Pesti Portré tanácsadója a gengszterzsáner klasszikusain át eljut a Kemencés pizzáig meg vissza, közben felbukkan Ascher Tamás, Grecsó Krisztián és Máté Bence neve is. Kultúrterror.

hirdetés

A szabadúszó tanácsadóként többek között a TorTer Design, a Pesti Portré Reklámműhely és a Lexunit Group kommunikációján dolgozó szakember korábban a Pesti Portré ügyfélkapcsolati vezetőjeként, majd egy budapesti önkormányzat sajtócégének ügyvezetőjeként dolgozott. Idő függvényében filmes szakújságíróként a Filmkultúra és a Filmvilág hasábjain is publikál, mostanság pedig a WWF Magyarország kommunikációs tevékenységeibe vonódik be egyre erősebben.

Klacsán Csaba - Fotó: Szabó R. János
Klacsán Csaba - Fotó: Szabó R. János

Könyv

-Olvastad a Halál Velencében-t?
-Mit hülyéskedsz, azt a könyvet én adtam a kezedbe.
-Igazi is, igaz-igaz-igaz, az összes halálról szóló könyvet te adtad a kezembe.
(Annie Hall)

Alapvetően életrajz-junkie vagyok, ebből jöhet szinte bármi-bárki Stanley Kubricktól Hofin át Ozzy Osbourne-ig. Kortárs vonalon mostanában újra nagyon rákaptam Grecsóra, Vera előtt járok még, most épp a Tánciskolánál, de párhuzamosan simán befért Dezső András Maffiózók mackónadrágban című bűnügyi krónikája is. Ha nagyon erős, életre szóló benyomás, akkor Norman Mailer és A hóhér dala, ha olyasmi kell, ami bármikor újraolvasható, akkor Hrabaltól az Őfelsége pincére voltam, Salinger Zabhegyezője  vagy Szerb Antaltól az Utas és holdvilág. Négy és fél éves kisfiam miatt mostanában újra előkerültek a versek és mondókák is, de az aktuális mesekönyvek (sajnos némi AnnaPetiGergő után szerencsére egyre több Süsü) mellett egészen sajátos menetrendek szerint – „Mondj egy oldalszámot vagy gondolj egy állatra, Benedek!” – minden közös este bele-belelapozunk a Netflix-WWF együttműködésben készült természetfilm-sorozatra épülő A mi bolygónkba is. Egészen különleges tartalom és kivitel.

Film

-Mindenkinek igaza van. Még a szar is le van szarva. (Megáll az idő)

Függő vagyok, ahogy azt az instagram oldalam is mutatja. Mániákusan gyűjtőm a filmidézeteket (és a baseball sapkákat, de ez most mindegy…). Előbb családi hagyományokat követve és VHS-eket pörgetve, később, filmes újságíróként szakmai ártalomból lettem (szinte) mindenevő filmbuzi cinefil. Aztán úgy maradtam. A legtöbb klasszikus gengszter mozit – élen a Nagymenők; A sebhelyesarcú  és A keresztapa hármassal – kívülről fújom, de nem állok rosszul az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz felhozatalával és a legújabb filmekkel sem.

Az Alkony sugárút nálam jól megfér a Toy Story, A vad banda, a Hivatali patkányok, a Casablanca, az Ötvös Csöpi-filmek, a Rocky (és a Creed), a Cinema Paradiso, a Mielőtt-trilógia, a Scorsese-összes (mínusz New York bandái), az Egészséges erotika, a Teljesen idegenek, (a 4K-s restauráláson épp mostanában átesett) A Tanú és a Rocketman - vagy igény esetén bármilyen random guilty pleasure cucc mellett.Itthonról utoljára a Rossz versek volt nagyon jó, de felszisszentem Dombrovszky Linda Hetvenes című áldokumentumfilmjén (melyben a 70. életévüket betöltött nyugdíjasok egy rövid, de luxus körülmények között eltöltött idő után némi segítséggel örök álomra szenderülnek), és erősnek gondolom Csuja László Kilenc hónap háború című dokuját is (mely leginkább egy anya-fiú történet Kárpátaljáról, az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában). Nem új, de hozzám csak mostanában ért ide a francia Mon roi (Az én szerelmem), amit az Annie Hall, az Állj ki mellettem, a Pop, csajok, satöbbi, a Majdnem híres, az Idétlen időkig, a Megáll az idő, a Pókerarcok, a Piszkos tizenkettő, a Good Will Hunting és a Négyszáz csapás mellett simán kötelező darabnak tartok.

Zene

-Egy jó válogatáskazetta készítése olyan, mint a szakítás. Pokoli nehéz és időigényes. (Pop, csajok, satöbbi)

Egy jó válogatáspendrive összerakása nálam ugyanilyen. Van rajta futózene, klasszikus hip-hop, a nagyszerű Brain Darken, magyar alter-cuccok, Kispál, Beastie Boys, Ganxsta, filmzenék, Dropkick Murphys, Anna & the Barbies, Eminem, Metallica, Irie Maffia, régi Punnany, új Childish Gambino. Meg egy kis Kaláka és még több Beastie Boys Benedek kedvéért. Mostanában a korábbi években a Fishing On Orfűn átélt koncerteket is visszanézem-hallgatom a Youtube-on, hangolódásképp a legjobb hazai fesztiválra.

Színdarab

-Mit tud ajánlani ma este 10-re?
-Hogy menjen inkább színházba. A filmművészet haldoklik. A színház legalább már rég kiszenvedett.  (A nyomozó)

Mácsai Azt meséld el, Pista! monodrámáját már régen meg szerettem volna nézni, tavaly Orfűn végre ez is összejött. Színházból ritkán duplázom, ebből fogok. A Káva résztvevő színháza régóta kedvenc s szívügy is egyben. A 3050 gramm nagyon odavágott, de már nincs náluk műsoron, a Polgár Csaba által rendezett Peer Gynt-ből viszont jöhet majd a repeta (MU Színház a helyszín, amúgy). Az Ascher Tamás háromszéken is eléggé rendben volt a Katonában, Pintér Béla meg úgy intézményileg kötelező ebben a rovatban, ezt én is tudom tartani.

Tévéműsor

A TV készülék taníthat. Megmagyarázhat dolgokat, sőt, inspirálhat. De csak akkor, ha az emberek úgy határoznak, hogy felhasználják ezekre a célokra. Máskülönben nem más, csupán huzalok és fények egy dobozban. (Jó estét! Jó szerencsét!)

A tévé mára elsősorban az angol foci és főleg a Chelsea miatt fontos. De a Tabukról tabuk nélkül prímán volt nehéz a Spektrumon, az On The Spot mindenhol jó, az Our Planet pedig mindenkinek ajánlott. Egy jó Szomszédok ismétlés sose rossz, a Comedy-t viszont azért ajánlom, mert két South Park és tizennégy Agymenők epizód között kurvajó promók mennek. Kösz a semmit, Comedy Central! Sorozatokat csak technikai értelemben fogyasztok a tévén, de azokat már-már töménytelen mennyiségben. A legújabb kedvenc most a Fleabag, ami csodás egyensúlyt hoz a szociopata humor és a kemény dráma között. Az Atlanta szintén parádés. A Csernobilt most nyilván mondanom sem kell. Nyári darára pedig a Ray Donovan mellé a Billions, a Sons of Anarchy, az Entourage, a Good Fight, a Californication és az Unsolved 2Pac-ról szóló évada is kiváló. A MadMen, a Szénné égek idefent és az Utódlás szakmai szempontból sem utolsó, a Sopranos pedig örök, akárhányszor újranézhető legkomolyabb kedvenc.

Kiállítás

-Valakinek orrvérzése volt és ki akar fizetni 30.000 eurót? (Életrevalók)

Sokkal többször kéne menni. Legutóbb Máté Bence természetfotó kiállítása jött össze, ez úgy tudom, vándorol egész évben. Ha csak egy természetfotós kiállítást nézel meg idén, ez legyen az! A Mai Manóban bejött a Weegee – A híres a harmincas és negyvenes évek New Yorkjáról, érdemes rákeresni, ahogy a szintén ott látott Imperial Courts Dana Lixenberg által készített képeire is, ami már 1993-tól indul s 2015-ig tart, a helyszíne pedig LA.

Étterem

Jaj, anya, anya, te aztán tudsz pizzát hidratálni! (Vissza a jövőbe 2.)

Ha pizza, akkor Kemencés, még ha el is kell menni érte, mert házhozszállítás nuku. Amikor nappal elkapom nyitva a Hold utcai piacot, azt is tudom szeretni. A Bp BARbq pulled pork szendvicsének nincsen párja, illetve egyszer volt, egy Briquette vacsorán, Budakeszin, de ott is Serényi Zsolt csinálta. Egy ilyen tematikus vacsorát egyszer az életben tessék kipróbálni, ismeretlen arcok, páratlan ízek, hamisítatlan hangulat. Sofőrszolgálatról pedig gondoskodjatok előre (nem úgy, mint én).

Újság

A blogolás nem újságírás, csak graffiti, amiben van vessző.(Fertőzés)

Mondjuk én bírom a blogokat. A Filmvilágé és a Comment:com több tartalommal is pöröghetne, mikroszinten pedig a megboldogult Filmklub Varga Feri által vitt twitterét ajánlom. A Kreatív egy jó ideje újra játékban van nálam, a Forbes és a WMN (jaja!) mindig is ott volt. A Recorder is bejön, bár ritkán jutok hozzá, a Filmvilág és a VOX többnyire alap. Online a Filmkultúranem csak a hazabeszélés miatt fontos, az Index tárcarovata pedig hosszú ideje a legjobb dolog a magyar sajtóban! Aki érteni akarja, mit éltünk át Grecsóval (és még jó páran), az még ma elolvassa ezt. Fontos és pontos.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

A zsúfoltnak és zajosnak ígérkező 2020-as évben a lap szerint még fontosabb lesz a megbízható hírforrás.

Hagyományos sportreklámnak indul, de jön a csavar.

A Cinema City médiaértékesítési divíziója a Botrányt nézte ki az alkalomra.

Picasso Málagába, Monet Párizsba invitál egy magyar grafikus munkáin.

A demencia ritka formájával küzdött évek óta.

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. január 28., 08.30 - 14.00

Gyere, ünnepelj velünk a Best.net díjátadóján! Helyszín: Story Budapest (1075 Budapest Kazinczy utca 21.) Időpont: 2020. január 29. kapunyitás: 19:00, pontos kezdés: 19:30

2019 legdíjazottabb ügynökségeinek és megbízóinak estéje. A 2019-es Kreatív-MAKSZ M+Lista és a Kreatív PR Toplista helyezettjeinek díjazása. Időpont: 2020. február 11.

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

Február 18-án ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a 2019-es év kiemelkedő PR-kampányaival.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

GYÓGYKOMM március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók

hirdetés
hirdetés