hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiakadtak a pornósok, hogy az Instagram halomszám törli a profiljukat

Ráadásul állítólag nem is illetlen kontent, hanem csak a szakmájuk áll a tiltások mögött.

hirdetés

A felnőttfilmesek céhének (APAG) adatai szerint több mint 1300 pornós profilját tiltotta le az Instagram az elmúlt évben, annak ellenére, hogy az oldalakra nem kerültek ki illetlennek bélyegezett tartalmak. A pornósoknak pedig egyre jobban elegük van abból, hogy úgy érzik, kettős mérce áldozatai, hiszen míg átalagos modellek és felhasználók provokatív képei sokszor simán elférnek a felületen, addig az ő oldalaikat rendre felfüggesztik a szakmájuk miatt.

„Nekem is meg kéne adni a lehetőséget, hogy olyan profilt üzemeltethessek, mint Sharon Stone vagy más híresség, ám a valóság ezzel szemben az, hogy ha olyanokat posztolnék, mint ők, akkor engem törölnének” – érzékeltette a problémát a BBC-nek Alana Evans az APAG elnöke. Evans azt is hozzátette: lecsupaszítva arról van szó, hogy kőkemény diszkrimináció éri őket a platformon csak azért mert pornóznak. (Zárójelben azért érdemes megjegyezni, hogy Evans és a később megszólaló Ginger Banks profiljai tényleg tele vannak erotikusan túlfűtött tartalommal, ám valóban nem feltétlenül lehet ezeket durvábbnak titulálni mint példálul az Instán előszeretettel meztelenkedő Emily Ratajkowski bármelyik tetszőleges posztját.)

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alana Evans (@alanaevansxxx) által megosztott bejegyzés, Okt 31., 2019, időpont: 6:25 (PDT időzóna szerint)

Evansék el is vitték az ügyet az Instagram üzemeltetőihez, és a közösségi oldal képviselőivel sikerült megkezdeniük a tárgyalásokat a betiltott profilok kapcsán, ám nyáron ezek megbeszélések elhaltak, a felnőttfilmesek Instái pedig változatlanul tűnnek el.

A pornósok egyébként azt mondják, 2018 óta törlik halomra a profiljaikat, azóta hogy valaki, vagy valakik összehangolt támadássorozatba kezdtek ellenük és rendszeresen jelentik a fiókjaikat. A mozgalom vezetőjéről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy egy Omid álnév alatt futó személy, aki egyrészt üzenetekben zaklatja áldozatait, másrészt az közösségi oldalakon rendszeresen büszkélkedik azzal, ha sikerül töröltetnie egy profilt.

„Azért szűnt meg a Insta-profilod, mert pornózol. Hagyd ott a szakmát és élj egy jobb, becsülendőbb életet! Meg ne próbálj új fiókot létrehozni, mert az is jelenteni fogom! Ja, és csak tudd: az semmit nem fog segíteni, ha blokkolsz engem” – olvasható Omid egyik üzenetében, amit Jay Lynn színésznőnek küldött.

Az ilyen akciók nem csupán azért rendkívül kellemetlenek a felnőttfilmeseknek, mert megalázóak, hanem azért is, mert ártanak az üzletnek. Sok más felhasználóhoz hasonlóan a pornósok is népszerűsítik itt magukat, ők is marketingplatformként tekintenek a közösségi oldalra, hogy például a követőik száma alapján produkciós cégek felfigyeljenek rájuk. Így mikor az akár több tízezres követőbázisú oldalaikat törlik, az bevételkieséshez vezethet. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy a profilok felfüggesztése csak tovább stigmatizálja a felnőttfilmes szakmát és marginalizálja a pornósokat – mutat rá Ginger Bakns felnőttfilmes és a szexmunkások jogvédő csoportjának aktivistája.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ginger Banks (@thegingerbanks) által megosztott bejegyzés, Márc 7., 2019, időpont: 11:10 (PST időzóna szerint)

Az ügyben a BBC az Insagramot tulajdonló Facebookot is megkereste, ahonnan a következő – elég sablonszagú – válasz érkezett: „egy olyan globális és sokszínű közösségben, mint ez, kénytelenek vagyunk szabályozni a meztelenséget és a szexualitást, hogy biztosítsuk, hogy a kontent mindenki számára – különösen fiataloknak – megfelelő legyen. Amennyiben bejelentést kapunk arról, hogy valami megsértette az előírásokat, cselekszünk. De mindenkinek van rá lehetősége, hogy megtámadja a döntésünket és fellebbezzen. Ha úgy ítéljük meg, hogy tévedtünk, visszaállítjuk a letiltott tartalmat.”

Az APAG elnöke pedig azt mondja, folyamatosan adják be a fellebbezéseket, ám ez mit sem változtat azon, hogy a pornósok ugyanebben az iramban tűnnek is el az Instáról.

Az ügy egyébként kísértetiesen emlékezetet a tavalyi „Thot Audit” kampányra, mikor konzervatív Twitter felhasználók fogtak össze, hogy az adóhatóságnál feljelentsék a közösségi médiában, főleg Snapchaten aktív szexmunkásokat.

Nyitókép forrása: ITT

Győri Zsófia
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Bejelentették: várható az új arculat és a b2b-profil további erősítése is 2020-ban.

Úgy volt, hogy nem lesz hivatalos mörcs karácsonyra, de aztán észhet tért a cég.

Az árnyalat hivatalosan persze nem a kólásdobozról kapta a nevét, hanem nemes egyszerűséggel „klasszikus kéknek” hívják.

Robert De Niro saját gyűjteményének darabjait is felajálotta a könyvhöz.

A fenntarthatóság jegyében állt össze a két nagy múltú amerikai vállalat.

15 küldőpiac 15 percben. A Pont Itt és a Turizmus Online szakmai rendezvénye Dátum: január 31.

hirdetés
hirdetés